«Δεν υπήρξε η στρατηγική. Δεν υπήρξε σχέδιο αντιμετώπισης», ανέφερε σε ένα σημείο της συνέντευξής του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικων. «Είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο από τους υπουργούς, από την πολιτική ηγεσία και τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο» κατήγγειλε σχετικά με το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών Covid στις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Υγείας έλεγε στους κλινικάρχες «ότι θα πάμε καλά και σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε πρόβλημα, δεν θα χρειαστούμε. Αν χρειαστούμε μόνο για να νοσηλεύσετε κανονικούς ασθενείς».
«Κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλο κύμα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Και απορώ και γιατί». πρόσθεσε ο Γ.Σαραφιανός.
Ολοκληρη η συνέντευξη εδω:
Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.
Σημείωσε βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.
«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθες και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπεριο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.
