Για σχεδόν απαγορευτικό σενάριο η χαλάρωση των μέτρων μέχρι το τέλος του μήνα κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού να τονίζει μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 πως θεωρεί «αυτονόητο ότι η 1η Δεκέμβρη δεν υπάρχει καν στο τραπέζι ως ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας», καθώς και τον λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκο Σύψα να υπογραμμίζει πως μία παράταση του lockdown είναι «εφικτό να γίνει, γιατί δε θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».
Λινού: Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα
Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα 3.200 ημερησίως ως ρεαλιστικό στόχο έκανε λόγο η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αφού όπως τόνισε δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση. Η κα Λινού, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 δήλωσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι η 1η Δεκέμβρη δεν υπάρχει καν στο τραπέζι ως ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας και κυρίως της εστίασης. «Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες», όπως τόνισε.
«Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση, φοβάμαι» τόνισε, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για περαιτέρω στήριξη των υγειονομικών υπαλλήλων, οι οποίοι σηκώνουν το ψυχολογικό και σωματικό βάρος του υπερφορτωμένου συστήματος υγείας.
«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή καμία προσπάθεια να στηρίξουμε τους λειτουργούς υγείας ψυχολογικά», αφού όπως προειδοποίησε η καθηγήτρια «θα έχουμε κατάρρευση από επαγγελματική εξουθένωση και όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς» υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της στελέχωσης του ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη -μέχρι στιγμής- φάση της πανδημίας στη χώρα.
Σύψας: Κύριος παράγοντας για άνοιγμα της κοινωνίας είναι η πίεση στο ΕΣΥ
Από την άλλη, ο καθηγητής ιατρικής, λοιμωξιολόγος και Μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8 έκανε λόγο για «σχετική επιπέδωση της πανδημίας», αφού όπως υποστήριξε έχουμε μεν 3.000 κρούσματα, όμως «αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα».
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως στο τέλος του μήνα ή αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται μια πτωτική τάση της καμπύλης, ωστόσο «την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε».
Όσον αφορά την πιθανή την παράταση του lockdown, ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να παραταθεί, καθώς όπως υποστήριξε «δε θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου» τονίζοντας πως «κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ».
«Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας και αυτός με τη σειρά του την πίεση που δέχεται τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας της χώρας. Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως «όταν αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων» υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση που αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο «τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα» με το lockdown ακορντεόν να φαίνεται αρκετά πιθανό μέχρι την άνοιξη.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε πως «πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Ουχάν» με τους ανθρώπους να βγαίνουν μια φορά την εβδομάδα.
Πρόταση λοιμωξιολόγου για απόλυτο lockdown επιπέδου Γουχάν για 15 μέρες