Με αφορμή ανακοινώσεις μεγάλης μερίδας ιδιωτικών σχολείων που ενημερώνουν τους γονείς για επιστροφή στο πρωινό πρόγραμμα, αλλά και την ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει ισότιμες, ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιστολή καταγγέλλοντας την παρέκκλιση από «μεγάλη πλειονότητα ιδιωτικών μονάδων» να διεξάγουν τηλεκπαίδευση από το πρωί κατά παράβαση τόσο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης όσο και της εγκυκλίου που εξέδωσε για τα σχολεία με διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
«Δυστυχώς, επαληθεύεται ότι η ατιμωρησία τροφοδοτεί την ασυδοσία, καθώς αυτή η απολύτως ευεργετημένη από εσάς ομάδα επιχειρηματιών αγνοεί επιδεικτικά το Υπουργείο Παιδείας και δηλώνει με τις ενέργειές της ότι αυτή υπαγορεύει την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα».
Μάλιστα η ΟΙΕΛΕ επισυνάπτει προς την υπουργό και έγγραφο το οποίο απεικονίζει ένα από τα προγράμματα που στάλθηκαν σε γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων -εν προκειμένω σε δημοτικό σχολείο.
«Το πρόγραμμα δεν αποκαλύπτει απλώς την επιστροφή στο πρωινό πρόγραμμα, αλλά καταστρατηγεί πλήρως το 30λεπτο, επιβάλλοντας την (παιδαγωγικά απαράδεκτη, ιδίως στις μικρότερες τάξεις) 40λεπτη διάρκεια της διδακτικής ώρας, επί 8 (!) διδακτικές ώρες!», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.
Τέλος, αναφέρει «γνωρίζετε από τις δημόσιες ανακοινώσεις μας ότι διαφωνούμε κάθετα με την διενέργεια απογευματινών μαθημάτων μέσω e–learning, ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως θα πρέπει οι νόμοι να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους στο όνομα της ισονομίας για κάθε μαθητή, είτε αυτός προέρχεται από εύπορο περιβάλλον είτε έχει μεγαλώσει σε οικογένεια μη προνομιούχων».
Ολόκληρη η επιστολή:
Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει από τους συναδέλφους μας οι οποίοι υπηρετούν σε ιδιωτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η μεγάλη πλειονότητά τους θα διεξάγουν τηλεκπαίδευση από το πρωί κατά παράβαση τόσο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης όσο και της εγκυκλίου που εξέδωσε για τα σχολεία με διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Τούτο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά όσα η Ομοσπονδία μας τονίζει, αλλά και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει. Ότι επί των ημερών σας μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων είναι απολύτως ανεξέλεγκτοι και ότι θεωρούν εαυτόν υπεράνω κάθε αρχής. Δυστυχώς, επαληθεύεται ότι η ατιμωρησία τροφοδοτεί την ασυδοσία, καθώς αυτή η απολύτως ευεργετημένη από εσάς ομάδα επιχειρηματιών αγνοεί επιδεικτικά το Υπουργείο Παιδείας και δηλώνει με τις ενέργειές της ότι αυτή υπαγορεύει την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα.
Σας επισυνάπτουμε ένα από τα δεκάδες προγράμματα που απεστάλησαν εντός του Σαββατοκύριακου σε γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων. Πρόκειται για δημοτικό σχολείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Σ.Ι.Σ., γεγονός που υποδηλώνει τη γραμμή που θα επιβάλλει στα μέλη του από αύριο ο Σύνδεσμος. Το πρόγραμμα δεν αποκαλύπτει απλώς την επιστροφή στο πρωινό πρόγραμμα, αλλά καταστρατηγεί πλήρως το 30λεπτο, επιβάλλοντας την (παιδαγωγικά απαράδεκτη, ιδίως στις μικρότερες τάξεις) 40λεπτη διάρκεια της διδακτικής ώρας, επί 8 (!) διδακτικές ώρες! Στο βωμό του κέρδους πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν διστάζουν, όχι απλώς να παραβούν κάθε νομοθετική ρύθμιση, αλλά να θυσιάσουν κάθε παιδαγωγική αρχή και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
Γνωρίζετε από τις δημόσιες ανακοινώσεις μας ότι διαφωνούμε κάθετα με την διενέργεια απογευματινών μαθημάτων μέσω e–learning, ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως θα πρέπει οι νόμοι να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους στο όνομα της ισονομίας για κάθε μαθητή, είτε αυτός προέρχεται από εύπορο περιβάλλον είτε έχει μεγαλώσει σε οικογένεια μη προνομιούχων. Επομένως, θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι παραβιάζουν ανερυθρίαστα τις εντολές σας (εκτός και αν έχουν ειδική, μη δημοσιοποιημένη, άδεια…). Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για τη διεξαγωγή πρωινών μαθημάτων για όλα τα σχολεία μέσω του blended e–learning, της βέλτιστης πρακτικής τηλεκπαίδευσης, η οποία λόγω της μικτής χρήσης σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα είχε την πρόσθετη ωφέλεια της αποσυμφόρησης του δικτύου.