Να κάμψει την προσμονή που πυροδότησε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα με το επικοινωνιακό σόου που έστησε κατά την παρουσίαση του «σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού» επιχείρησε το απόγευμα της Δευτέρας κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας πλέον πως «θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια», ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε πως το σχέδιο διαχείρισης του επερχόμενου τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα μας περνάει μέσα από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τον οποίο τοποθέτησε στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Β. Κικίλιας υποστήριξε πως «θα τα έχουμε όταν θα εγκριθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ταυτόχρονα με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι πανευρωπαϊκό», προσθέτοντας πως «όταν θα δουν τα εμβόλια οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα τα δουν ταυτόχρονα και οι Έλληνες». Ακόμα, «αποκάλυψε» πως «θα πάει πρώτος να εμβολιαστεί», απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν το εμβόλιο.

Εκτός των παραπάνω, αναφορικά με την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως προσελήφθησαν επικουρικά 7.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 300 εντατικολόγοι που ανέλαβαν στις ΜΕΘ και 4.000 νοσηλευτές θα γίνουν μόνιμοι αφήνοντας αιχμές σε όσους ασκούν κριτική για τους νεκρούς της πανδημίας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προ ημερών η αξιωματική αντιπολίτευση, βασισμένα στο Μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού δημοσίου, ο αριθμός των εργαζομένων στο σύστημα υγείας προκύπτει μικρότερος κατά 6.000 εργαζόμενους. Κατά την αναφορά του, ο Β. Κικίλιας τόνισε μάλιστα πως έχουν γίνει τόσες προσλήψεις νοσηλευτών που «διαμαρτύρονται ιδιωτικές κλινικές ότι φεύγουν νοσηλευτές κι έρχονται να δουλέψουν στο ΕΣΥ».

«Πάντα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Έχουμε βάλει στη μάχη και αυτούς που κάνουν ειδικότητα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα στη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή τους στήριξα, τους αγαπώ και τους σέβομαι. Η πολιτεία θα βρει και άλλους τρόπους να τους ανταμείψει. Οι θάνατοι είναι μια τραγική πραγματικότητα και είναι απότοκο της πανδημίας. Εμείς θα θέλαμε να μην υπάρχει ούτε ένας νεκρός, αλλά είναι πανδημία. Το έχει καταλάβει ο κόσμος αυτό; Δίνουμε μάχη όλοι μαζί, αλλά καλώς ή κακώς υπάρχει σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες που δεν είχαν μνημόνια για δέκα χρόνια. Αυτοί έχουν καταρρεύσει, εμείς παλεύουμε όρθιοι» πρόσθεσε.

«Είχα πει ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, ότι οι χώρες που είχαν ήπιο πρώτο κύμα, ίσως να έχουν ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα. Έτσι έγινε. Οι άλλοι όμως καταρρέουν, εμείς όχι. Είμαστε όρθιοι και παλεύουμε» υποστήριξε σε άλλο σημείο, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί σφοδρότητας του δεύτερου κύματος που για το οποίο δεν είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, ενώ στη συνέχεια έδειξε «εκείνους που δεν τήρησαν τα μέτρα», ως υπεύθυνους για την κατάσταση του συστήματος Υγείας.

«Δεν φτάνει κανένα σύστημα Υγείας. Εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, μας έχουν φέρει στη θέση να προστατεύσουμε όσους κινδυνεύουν. Σύνεση από όλους, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή» δήλωσε συγκεκριμένα. Σε άλλο σημείο, ο ίδιος στράφηκε και πάλι κατά «κάποιων», που «κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για πανδημία. Μακάρι να μην είχαμε ούτε έναν νεκρό όμως οι θάνατοι αποτελούν απότοκο της πανδημίας. Δίνουμε όλοι μαζί συγκλονιστική μάχη».

Παράλληλα, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στη συζήτηση για την άρση του lockdown, σημειώνοντας πως «θα συνυπολογίσουμε τα πάντα. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα και οι αντοχές του ΕΣΥ είναι οι παράμετροι που θα δείξουν πότε και πως θα επανέλθουμε σταδιακά στην όποια κανονικότητα».

«Θα συνυπολογίσουμε τα πάντα. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα και οι αντοχές του ΕΣΥ είναι οι παράμετροι που θα δείξουν πότε και πως θα επανέλθουμε σταδιακά στην όποια κανονικότητα» πρόσθεσε για την άρση του lockdown.

«Παρατηρείται μία επιπέδωση στον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε ότι έχει να κάνει με τις νοσηλείες, το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Έχουμε φτάσει τις 1.239 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 687 είναι Covid. Οι υπόλοιπες για τις άλλες ασθένειες» είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Β. Ελλάδα.