«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, τον κ.Κικίλια, να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα, όπως το έχει κάνει ήδη, για να παρουσιάσει την πολιτική μας για τον εμβολιασμό, ώστε σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα να δρομολογηθεί μία μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας, να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πτερυγες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και δεν θα ακούσουμε πάλι όλα αυτά τα οποία ακούσαμε ότι η επικοινωνία στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας Υγείας είναι χρυσόσκονη για να “εξαγοράσουμε” ως κυβέρνηση την στήριξη των ΜΜΕ» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της δευτερολογίας του στη Βουλή.
Ακούστε το σχετικό απόσπασμα μετά το 19ο λεπτό:
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη «λίστα Πέτσα» των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει επικριθεί διεθνώς από οργανώσεις του Τύπου, όπως το International Press Institute, για τα αδιαφανή της κριτήρια, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο κονδύλι προς τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ύψους 2 εκατ ευρώ.
Oι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, έχουν απαλλαχθεί από την υποχρέωση να καταβάλουν την ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ για τηλεοπτική άδεια. Καθώς πρόκειται για έξι κανάλια, το συνολικό ποσό που θα λείψει από τα κρατικά ταμεία είναι 21 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πίσω στον Μάρτιο, όταν ανακοινωνόταν η πρώτη λίστα Πέτσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποστηρίξει πως η ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία «δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο φιλότιμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά».
Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με βάση το άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου 3592/2007, τα τηλεοπτικά κανάλια υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, και κυρίως για θέματα υγείας.
Συγκεκριμένα, για την υποβολή κοινωνικών μηνυμάτων, το ΕΣΡ αναφέρει:
(*) Με βάση το άρθρο 20 παρ. 3 του Ν. 3592/2007 (ΦΕΚ Α΄/161/19.07.2007) το οποίο έχει ως εξής: «…οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου διάρκειας τριών πρώτων λεπτών της ώρας καθημερινά ιδίως για θέματα υγείας, πρόνοιας και μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή για τη μετάδοση μηνυμάτων, που αναφέρονται στα εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, καθώς και σε όλες εν γένει τις εθνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου δραστηριότητές της. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες. Η εφαρμογή της παραγράφου αυτής δεν εξαρτάται από την έκδοση της κοινής αυτής υπουργικής απόφασης.» και με αφορμή τη νέα Κ.Υ.Α. Α.Π. 1686/1/1.6.2018 (ΦΕΚ Β΄/2037/5.6.2018) του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης και του Υπουργού Υγείας με θέμα «Δωρεάν μετάδοση μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς» καθώς και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού αιτήσεων που υποβάλλονται στο Ε.Σ.Ρ. για τη δωρεάν (άνευ ανταλλάγματος) μετάδοση μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου και με σκοπό την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και κοινών προϋποθέσεων έγκρισης των αιτήσεων αυτών το Ε.Σ.Ρ. προχώρησε στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 1/25.07.2018 Υπόδειξης.
Τον Μάρτιο, πριν ξεκινήσουν τα κονδύλια σε ΜΜΕ, ο Στέλιος Πέτσας είχε υπογράψει την υπ’ αριθμ. 179/15.3.2020 Απόφαση που αφορούσε «τη δωρεάν μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.»