Σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με διοίκηση και γιατρούς να προβαίνουν στην ανακατασκευή του ιδρύματος, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ακόμα πτέρυγα ΜΕΘ για την κάλυψη των αυξανόμενων περιστατικών κορονοϊού.

Σύμφωνα με το inkomotini.news, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 93 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 71 στις μονάδες Covid-19, 18 στις ΜΕΘ και 4 στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων με διοίκηση και γιατρούς της δομής να οδηγούνται στην απόφαση για γκρέμισμα τοίχων του κτιρίου με σκοπό τη δημιουργία μιας ακόμα πτέρυγας ΜΕΘ με οκτώ νέες κλίνες.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ), όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους» με τις αντοχές του νοσοκομείου να είναι πλέον σε επικίνδυνο σημείο, αφού μεταξύ άλλων ασθενείς με άλλα νοσήματα αναγκάζονται να νοσηλεύονται ανάμεσα σε ασθενείς με Covid-19.

Όσον αφορά τους εργαζομένους, το ΣΥΚΝΕ σημειώνει πως οι κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται έχοντας, ωστόσο, ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό με πρόσθετους «από τον Ιούνιο 8 μόνο νοσηλευτές Τ.Ε και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 10 νοσηλευτές Δ.Ε». Παράλληλα, οι υπάλληλοι καταγγέλλουν πως σε μία παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης «καταγράφηκαν 7 θετικά περιστατικά, τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως θετικά, ενώ νοσηλευόταν με άλλα ταυτόχρονα αρνητικά περιστατικά στον ίδιο θάλαμο» κάνοντας λόγο για ένα «οξύμωρο και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο» που αποτελεί αιτία διασποράς του κορονοϊού ανάμεσα σε νοσηλευόμενους αλλά και υγειονομικό προσωπικό.

Στην ανακοίνωση του το ΣΥΚΝΕ επισημαίνει:

Η Μ.Ε.Θ λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες με 9 κλίνες. Λόγω COVID-19 επεκταθήκαμε στην παρακείμενη Μ.Α.Φ που είχε άλλες 6 κλίνες που δεν χρησιμοποιούνταν. Ούτε αυτές στάθηκαν αρκετές .Την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων!

Οι 9 κλίνες Μ.Ε.Θ τριπλασιάζονται και φθάνουμε συνολικά στις 27 αναπτυγμένες υπό ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους έχοντας προσθέσει από τον Ιούνιο 8 μόνο νοσηλευτές Τ.Ε και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 10 νοσηλευτές Δ.Ε.

Σήμερα έχουμε λοιπόν 21 ανεπτυγμένες κλίνες Μ.Ε.Θ.(+6 να ετοιμάζονται..) 7 κλίνες στη ΜΟΝ.ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ και 4 κλινικές COVID -19 που μπορούν να νοσηλεύσουν άλλους 140 ασθενείς (20 εξ’ αυτών είναι κατειλημμένες από παθολογικούς ασθενείς)

Παρατηρείται λοιπόν το οξύμωρο και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της παραμονής παθολογικών περιστατικών μέσα στις κλινικές covid -19.

Ήδη σε μια μόνο παθολογική κλινική καταγράφηκαν 7 θετικά περιστατικά που ταυτοποιήθηκαν ως θετικά ενώ νοσηλευόταν με άλλα ταυτόχρονα αρνητικά περιστατικά στον ίδιο θάλαμο

Αν αυτό δεν αποτελεί αιτία διασποράς…τότε τι νοείται διασπορά;

Περίπου 30 συνάδελφοι νόσησαν από covid και άλλοι τόσοι βρέθηκαν σε καραντίνα μετά από ιχνηλάτηση.

Σαν να μη έφθαναν όλα αυτά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχαμε ευτυχώς μικρής διάρκειας διακοπές στην παροχή Οξυγόνου στην κλινική covid-3 και παρ’ ολίγο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, ο καθηγητής και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Θεοδόσης Μπιρμπίλης, σε χθεσινή ανάρτηση του τονίζει πως η πίεση είναι τεράστια με το νοσοκομείο να δέχεται καθημερινά περιστατικά κορονοϊού αλλά και άλλων νοσημάτων από όλη την Περιφέρεια.

«Τοίχοι πέφτουν για νέα ΜΕΘ 8 κλινών από το πουθενά, πίεση από παντού για ασθενείς με covid-19, νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε γειτονικές πόλεις, και καθημερινά, εγκεφαλικά επεισόδια από ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου, και καρκίνοι. Ελπίζω ο Θεός να μας λυπηθεί».