Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος, υπογράμμισε πως «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια στην εντατική», επισημαίνοντας ότι «το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο».

Ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα της αγοράς και άρσης των μέτρων, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουν τα  νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα αυτά της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας «δραματική» την κατάσταση που επικρατεί.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε. Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα».

Την παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου ζητά ο Σύψας

Την περαιτέρω παράταση του lockdown για μετά τις 7 Δεκεμβρίου, που θεωρητικά λήγει η πρώτη παράταση του έσχατου μέτρου για την αναχαίτιση του ιού, εισηγήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας  πάντως ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί πως το άνοιγμα της αγοράς και η ελάφρυνση των μέτρων θα πρέπει να μεταφερθούν για τις 14 Δεκεμβρίου.

«Αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων  και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων, αλλά έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών.

Παράλληλα,  σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ξεκαθάρισε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να είναι διαφορετικές αυτή τη χρονιά και να αποφευχθεί η μάζωξη οικογενειών στα σπίτια.  Θα κάνουμε κανονικές γιορτές, αλλά  μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας».

«Διαλέξτε οικογένεια» το μήνυμα Μητσοτάκη για τις γιορτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε το Σάββατο συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Status fm», ζητώντας από τους πολίτες να «επιλέξουν» την οικογένεια με την οποία θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς πάντως να δώσει στοιχεία για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει. Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο».