Λίγες μέρες αφού ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστεί άμεσα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές, ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε τα όσα αναφέρονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που πατά στην «Έκθεση Πισσαρίδη», η οποία αποτυπώνει ουσιαστικά τις εφαρμογές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές τους τελευταίους πέντε μήνες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o Θ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως «οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι “δύσκολοι” από πολλές πλευρές» και, αφού επανάφερε την ατζέντα της «Έκθεσης Πισσαρίδη», σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα μετά την πανδημία, τόνισε πως οι φόροι που «γλιτώνουν» οι πολίτες αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να επιβληθούν με το απαραίτητο οικονομικό κόστος.
Ότι έχει μόνιμο δημοσιονομικό κόστος δεν είναι στο τραπέζι τώρα, γιατί έχουμε την κρίση του Covid. Έχουμε ελευθερία δημοσιονομική υπό τον όρο να μην λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα. Θα αξιολογήσουμε αυτά τα τμήματα του σχείου Πισσαρίδη, μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, που υπολογίζουμε ότι με τη βοήθεια των εμβολίων θα τελειώσει το οξύτατο κομμάτι της κρίσης και θα μπούμε στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας”.
«Οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι “δύσκολοι” από πολλές πλευρές
“Από τη μία έχουμε τα δημοσιονομικά που καλύπτουμε δαπάνες χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Παράλληλα όλοι κουράζονται, ψυχολογικά και οικονομικά από το lockdown. Χάνονται άνθρωποι. Δύσκολη εποχή που χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση, για να την ξεπεράσουμε”.
Και συνέχισε: “Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε. Φόροι, οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος του χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω, πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος εν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό.
Λίγες μέρες πριν, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι τα μνημόνια που γονάτισαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία αποτελούσαν ουσιαστικά μονόδρομο, καθώς με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τις «γενναίες» μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές, «με πολύ ευνοϊκούς όρους». Τόνισε ότι έπρεπε να έχουν τρέξει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση οι αποκρατικοποιήσεις προς όφελος των ιδιωτών, χαρακτηρίζοντας «λαϊκιστές» όσους προέβαλαν αντιστάσεις σε αυτά τα σχέδια.
Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), άφησε να εννοηθεί πως θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα το ξεπούλημα περιουσιών, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστεί άμεσα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λιτότητας. Δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν περιορισμένες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.