Την άρση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), Αθανάσιου Κουτρουμάνου, αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, η ενέργεια αυτή έρχεται «μετά την αδράνεια που επιδεικνύει και την απροθυμία του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία», αφού όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, η ΝΔ «έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα».

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση και αφορούν σε «καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων», από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια «η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η συγκεκριμένη πρακτική του μιντιακού τοπίου και ιδίως των καναλιών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και «η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη σχέση εξάρτησης κυβέρνησης-ΜΜΕ που περιγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση παρατίθενται:

«ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ 30.03.2020/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές».

Επίσης προσθέτει ότι «αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό».

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η «”εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης” δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος» αλλά ακολούθησαν, η απαλλαγή των καναλαρχών από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 – 30.03.2020), η νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20).

Τέλος αναφέρεται επίσης και «η απαλλαγή των μετόχων των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)».