Όχι ευχές,μ δικαιοσύνη για τον Μάριο Λώλο

Τα στοιχεία των επιθέσεων εναντίον ανθρώπων της ενημέρωσης, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από τις δυνάμεις των ΜΑΤ σοκάρουν. Μέσα σε ένα μόλις  χρόνο οι βίαιες επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 77%. Στόχος τους να μην υπάρχουν «μάρτυρες» στις διαδηλώσεις στην Αθήνα, τις αντιδράσεις της κοινωνίας έναντι των κυβερνητικών μέτρων. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα  το μεσημέρι στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ δεν εξέπληξαν κανέναν.  Τα συνθήματα εξάλλου στα πανό που ανοίχτηκαν το απόγευμα έξω από το προεδρικό μέγαρο ήταν εύγλωττα . «Η αστυνομική βία δεν μπορεί να σκοτώσει την αλήθεια» έγραφε το πανό που κρατούσαν συνδικαλιστές, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι που διαμαρτυρήθηκαν με αυτό την συγκέντρωση για την αστυνομική κλιμακούμενη βία των αστυνομικών δυνάμεων.

Η συνέντευξη Τύπου της Ε.Φ.Ε για τη βάρβαρη, δολοφονική επίθεση εναντίον του προέδρου της ένωσης Μάριου Λώλου σε ένα μόνο συμπέρασμα κατέληξε. Να αναλάβει  η κυβέρνηση, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη και η διοίκηση της αστυνομίας  τις πολιτικές τους ευθύνες και να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους της επίθεσης. «Περιμένουμε το όνομα των ενόχων. Αλλιώς θα τους βρούμε εμείς. Τα στοιχεία τα έχουμε», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης. Η ομοσπονδία των δημοσιογράφων θα προτείνει στις ενώσεις την ενεργοποίηση της «Μαύρης λίστας» για τους «εχθρούς της ενημέρωσης». Υπουργούς και πολιτικά στελέχη των οποίων τα ονόματα, οι φωτογραφίες και η εικόνα τους δεν θα γράφεται, δεν θα μεταδίδεται και δεν θα προβάλλεται για όσο διάστημα ο Τύπος και οι άνθρωποι του βρίσκονται υπό διωγμό.

Τα ονόματα των ενόχων τα γνωρίζουν από το ίδιο βράδυ, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης.  Εκείνο το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης δόθηκε εντολή να διαλυθεί η ομάδα των δημοσιογράφων. Το ίδιο βράδυ η πολιτική ηγεσία γνώριζε τα ονόματα των ανδρών των ΜΑΤ που έκαναν την επίθεση, η συγκεκριμένη διμοιρία ανακρίθηκε, ο επικεφαλής της ανακρίθηκε. Και έκτοτε μας κοροϊδεύουν. Ζητάμε να αποδοθούν κατηγορίες στο σύνολο της διμοιρίας και να προχωρήσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη για να βρεθεί και να καταδικαστεί ο ένοχος. Όπως δηλώθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας αντί άλλης απάντησης απέστειλε στις αστυνομικές μονάδες και την ΕΣΗΕΑ τον Κώδικα δεοντολογίας για το σεβασμό στη δουλειά των ανθρώπων της ενημέρωσης!

Αρχές ενός Κώδικα που διόλου δεν εμπόδισαν τον άνδρα της διμοιρίας του «μαύρου ρόμβου», όπως τονίστηκε να χτυπήσει πισώπλατα στο κεφάλι με ανάποδο το γκλόμπ τον Μάριο Λώλο. Και τους υπόλοιπους να τσακίσουν στο ξύλο άλλους έξι δημοσιογράφους εκείνο το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Φ.Ε Γιώργος Παπαθανασίου σημείωσε πως «από τύχη δεν είχαμε θύματα μέχρι σήμερα». Οι επιθέσεις που αυξήθηκαν ραγδαία τον τελευταίο χρόνο γίνονται σε μια περίοδο που καταπατούνται θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Και έχουν στόχο να μην υπάρχουν μάρτυρες της πολιτικής τους, να φιμώσουν την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. «Δικαιοσύνη δεν είναι η ΕΔΕ που δεν θα βγάλει αποτέλεσμα, δικαιοσύνη είναι να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο ένοχος». Για να είναι ο Μάριος Λώλος ο τελευταίος στον μακρύ κατάλογο των επιθέσεων εναντίον φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.

Με ένα συγκινητικό ευχαριστώ η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου, σύντροφος του Μάριου Λώλου δήλωσε πως το χτύπημα εναντίον του είναι ένα χτύπημα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης. Ο Μάριος Λώλος από τύχη δεν έχασε τη ζωή του, ή δεν έμεινε ανάπηρος. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που προκάλεσε ζούληγμα στο κρανίο κατά ενάμιση εκατοστό. Η πολιτική ηγεσία, ο υπουργός, έστειλαν ευχές για τον Μάριο. Δεν θέλουμε τις ευχές τους, είπε η Ντίνα Δασκαλοπούλου. «Θέλουμε η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της».

Σαρωτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, θύμα και αυτός αστυνομικής επίθεσης  όταν έσκασε δίπλα του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του. Η αστυνομία σήμερα κατέχει και χρησιμοποιεί παρανόμως  στις διαδηλώσεις στρατιωτικά όπλα, δήλωσε. Τα ντοκουμέντα είναι αδιάσειστα. Οι χειροβομβίδες που ρίχνουν στις διαδηλώσεις χρησιμοποιούνται από το στρατό για τον απεγκλωβισμό ομήρων  και έχουν φονική  δράση. Η ομάδα του «μαύρου ρόμβου» ήταν αυτή που επιτέθηκε στον Μανόλη Κυπραίο και παρά το σάλο που τότε είχε προκληθεί η ΕΔΕ της αστυνομίας δεν κατέληξε σε κάποιον ένοχο.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι  από τα σωματείου του κλάδου των ΜΜΕ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΙΤΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, των κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και σωματείων.

 

Ματίνα Παπαχριστούδη