«Ολοκληρώνουμε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, τον κύκλο των θεμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου θα κάνουμε και τον απολογισμό των θεμάτων που μας απασχόλησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου», είπε ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εντός της ημέρας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί έως και τον Ιανουάριο, ενώ επανέλαβε και τα σενάρια για έναρξη των εμβολιασμών τον Ιανουάριο.

Ακόμα επεσήμανε πως «νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής», συμπληρώνοντας πως αυτό θα πρέπει να συμβεί «για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου».

Αναφορικά με τις θεματικές του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρεις. Η πρώτη αφορά «στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών». Όπως σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, «για να το πω με πολύ απλά λόγια, ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση». Υποστήριξε επίσης ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη θεματική στην οποία αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, αφορά «το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ήδη ενσωματώσει την εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης, είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας η οποία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ». Ισχυρίστηκε δε, ότι αποτελεί «μία προσπάθεια που θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών με επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στην σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία. Δεκαέξι από τις προτάσεις οι οποίες μας έχουν ήδη υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε.

Τέλος, η τρίτη θεματική στην οποία στάθηκε ο πρωθυπουργός, ήταν εκείνη της «Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας» που θα παρουσίαζε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά σε «ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις. Είναι ένα απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα -το οποίο όπως ξέρετε αναπτύσσεται ταχύτατα- αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος».