Η, ως σήμερα, αξιωματική αντιπολίτευση της Ρουμανία φαίνεται να κερδίζει τις χθεσινές εκλογές με ποσοστό περίπου 5% πάνω από αυτό του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), υπό τον Μαρσέλ Τσιολάκου, λαμβάνει το 30% έναντι 25% του κυβερνώντος Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (NLP). Ωστόσο, αν η διαφορά παραμείνει στο 5% θα είναι πολύ δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λούντοβικ Ορμπάν είναι πολύ πιθανότερο να επιτύχει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συνεργασία του συνεργατικού σχήματος Συμμαχία USR-PLUS  (Alianța 2020 USR-PLUS), που συγκεντρώνει περί το 15% και του κόμματος των Ούγγρων μειονοτικών (UDMR), που συγκεντρώνει περί το 6%. 

Η Συμμαχία USR-PLUS είναι προϊόν της επιτυχημένης σύμπραξης των κομμάτων Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (USR) και Κομμα Ελευθερίας, Ενότητας και Αλληλεγγύης (PLUS) στις προηγούμενες ευρωεκλογές. 

Δυσάρεστη έκπληξη των εκλογών αποτελεί το πολύ μεγάλο ποσοστό του νέου, ακροδεξιού, κόμματος Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), που συγκεντρώνει πανεθνικά περίπου 9%. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εκλογές, χτες, σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλής προσέλευσης, με μόλις 33% να προσέρχεται στις κάλπες – όπως φάνηκε και με τις εκλογές της Βενεζουέλας, όπου προσήλθε για να ψηφίσει το 30% των εγγεγραμμένων, η πανδημία επηρεάζει ιδιαίτερα την προσέλευση, ειδικά των μεγαλυτέρων ηλικιών, που παραδοσιακά μετέχουν. περισσότερο.  

Οι 18 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ρουμανία καλούνταν να επιλέξουν τους 329 νέους βουλευτές και 136 γερουσιαστές της χώρας, μεταξύ των 7.136 υποψηφίων. Για να εισέλθει στην ρουμανική βουλή ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 5% των ψήφων πανεθνικά ή άνω του 20% σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας.