Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» και η εφημερίδα «Αυγή», με θέμα «Πανδημία CoViD-19 – Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας», άσκησε κριτική εναντίον της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείρισης της πανδημίας, αποδίδοντας τα όσα λάθη έγιναν σε «εφησυχασμό κυρίως από αυτούς που διαχειρίστηκαν με επικοινωνιακό τρόπο και χωρίς σχέδιο, με ερασιτεχνισμό αλλά και ιδεοληψία» την πανδημία.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα που είχαμε 4 φορές περισσότερους θανάτους από ότι στους επτά πρώτους μήνες της πανδημίας» και σημείωσε ότι «είναι έλλειψη σχεδίου να ανοίγεις τον τουρισμό όπως τον άνοιξες και να έχεις ελλιπή τεστ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είναι ιδεοληψία που την πληρώνουμε ως χώρα να επιμένεις να μην ενισχύεις το ΕΣΥ, να επιμένεις να μην συνταγογραφείς τα τεστ, να επιμένεις σε πολιτικές που προτάσσουν τα κέρδη των ιδιωτών».
«Οι ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί»
Ακόμα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε «εγκληματικές ευθύνες», λέγοντας πως «όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν», τόνισε. Παρ’ όλα αυτά εξήγησε πως η αναζήτηση ευθυνών δεν είναι της παρούσης, απορρίπτοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τη πανδημία. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή» πρόσθεσε.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένεςς ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας «είναι ανάγκη να ανοίξουν άμεσα ιδιωτικές κλινικές για τα περιστατικά covid, να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ για να έχουμε εικόνα της πανδημίας, να υπάρξει διαφάνεια για τα πρακτικά της Επιτροπής, αν όχι στη δημοσιότητα τουλάχιστον να δοθούν στα κόμματα και στη Βουλή», υπογράμμισε.
Επίσης, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί άμεση το ΕΣΥ. Όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρωθούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών, είναι αδιανόητο», ανέφερε, σχετικά με την απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ για την άμεση αποπληρωμή τους.
Ειδικότερα αναφορικλα με την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «χρειάζεται συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ, ακόμα και ένα ευρώ παραπάνω θα είναι κέρδος για την κοινωνία» πρόσθεσε και αντιπαρέβαλε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την Υγεία, που είναι στο 7% με το 4,9% που δίνει η χώρα μας».
«Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας»
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εμβολίου στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «καλώς να έρθει το εμβόλιο, μην είμαστε μίζεροι. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». Ωστόσο τόνισε πως «η κυβέρνηση κάνει λάθος επικοινωνιακά», καθώς όπως είπε επενδύει τα πάντα μόνο στο εμβόλιο. «Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά ένα εργαλείο», επεσήμανε. Συνάμα εξήγησε πως εάν ξεκινήσει ο εμβολιασμός τον Ιανουάριο, χρειάζεται ένα διάστημα 8 μηνών προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία, αφού όποιος εμβολιαστεί χρειάζεται 45 μέρες για να επιτευχθεί η ανοσία.
Επομένως είπε πως «στο μεσοδιάστημα πρέπει να συνεχίσουμε τις προφυλάξεις, για να μην πάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό». Συμπλήρωσε επίσης, πως παράλληλα «πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ και να γίνει άμεσα συνταγογράφηση των τεστ».
«Αν όλα αυτά δεν γίνουν», θα είναι ένα «ακόμα ένα εγκληματικό λάθος», είπε αναφορικά με ενδεχόμενο εφησυχασμό από τον ερχομό του εμβολίου.
«Ο ΕΟΔΥ υπολείπεται διαφάνειας και ποιότητας των στατιστικών»
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιφέρεια αλλά και τη σημασία της συνταγογράφησης των διαγνωστικών τεστ.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη στιγμή», εξηγώντας πως στις 31 Οκτωβρίου, λιγότερες από 40 ημέρες πριν, οι επίσημα κατεγεγγραμμένοι θάνατοι στην Ελλάδα από κορονοϊό ήταν 626 και σήμερα, για να φτάσουν μέσα σε έναν μήνα τους 3.003. «Το ερώτημα που είναι στα χείλη όλων μας είναι αν μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και τι κάνουμε από εδώ και στο εξής», είπε.
«Μέσα σε ένα μήνα και μια εβδομάδα, για να είμαι ακριβής, έχουμε 2.377 συνανθρώπους μας που έφυγαν, που κατέληξαν από την πανδημία. Το κρίσιμο ερώτημα που είναι στα χείλη όλων μας –δεν έχει νόημα τώρα να κάνουμε κάποια συζήτηση για το αν είναι επιτυχής ή δεν είναι επιτυχής, είναι προφανές ότι αν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα ζήτημα διαχείρισης. Δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία όταν τις τελευταίες ημέρες, με βάση τους δείκτες θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, συναγωνίζεσαι τις χειρότερες χώρες της ΕΕ και είσαι πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και βεβαίως το τι κάνουμε στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ειδική αναφορά έκανε και στις αποκαλύψεις για παράλληλο σύστημα καταγραφή στοιχείων από τη πανδημία που λειτουργούσε ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. Όπως είπε «το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας διάφορες αποκαλύψεις που δείχνουν ότι και αυτή η έρμη η επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση και πάνω στην οποία έχουμε φορτώσει όλες τις ευθύνες, κάθε τι που συμβαίνει, ενδεχομένως να καλείται να αποφασίσει μην έχοντας πλήρη την εικόνα και τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας»
Ακόμα άφησε ανοιχτό το ερώτημα για ποιο λόγο λειτουργούσε ιδιωτική πλατφόρμα καταγραφής, εφόσον υπήρχε η δημόσια πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ από την οποία μέχρι σήμερα γίνεται η διαχείριση των επιδημιολογικών στοιχείων.
Ειδικότερα σε σχέση με τη διαχείριση των κρουσμάτων ανά περιοχή σημείωσε πως «θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα το 70% των κρουσμάτων να καταγράφεται στο 30% περίπου του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα, και αναρωτιέμαι αν αυτό το στοιχείο που από μόνο του είναι κρίσιμο για να κάνει ο καθένας –πόσο δε μάλλον οι επιστήμονες την κρίση τους και να προτείνουν το ένα το άλλο μέτρο ήταν εν γνώσει τους κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας και πριν φτάσουμε εδώ», είπε ενδεικτικά.
Επομένως σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής για τα κρούσματα ανά περιφέρεια και ανά νομό, τότε είναι προφανές ότι από τους ανθρώπους αυτούς ζητάγαμε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη την εικόνα».
Ενδεικτικά για τη συγκεκριμένη κατλασταση ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε το παράδειγμα της Δράμας, υποστηρίζοντας ότι ενώ οι πολίτες έβλεπαν κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό, οι αρχές τοποθετούσαν τη περιοχή στις «πράσινες» περιοχές. Αυτό όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέβαινε καθώς «δεν γινόντουσαν τεστ μαζικά, δεν πήγε ο ΕΟΔΥ σε εργασιακούς χώρους που υπήρχαν κρούσματα κατά συρροή να κάνει μαζικά τεστ ώστε να υπάρχει μια εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας, άρα αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλω να το καταθέσω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την έλλειψη της συγκεκριμένης ενημέρωσης σε δημόσιο επίπεδο, προκύπτει ζήτημα διαφάνειας αναφορικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία, κάτι που όπως είπε είναι «πολύ κρίσιμο για τη διαχείριση της πανδημίας», ενώ υποστήριξε ότι σε σχέση με τα πρότυπα του ECDC και του ΠΟΥ, ο ΕΟΔΥ υπολείπεται αναφορικά με τη διαφάνεια και τη ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
«Δεν δίνει ποτέ, όχι μόνο ανά περιφέρεια, αλλά δεν δίνει εικόνα για το πόσα κρούσματα έχουμε σε κλειστές δομές, ενδονοσοκομειακά. Μια εικόνα που θα ήταν χρήσιμη για τους επιστήμονες να μπορέσουν να προβούν στις κρίσεις που έπρεπε να κάνουν για να συμβουλεύσουν ανάλογα την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.