Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναπόθεσε τις ελπίδες της κυβέρνησης για έξοδο από την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει βυθιστεί η Ελλάδα στους μαζικούς εμβολιασμούς, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να μπουν «τίτλοι τέλους».

«Είμαστε πια αρκετά σίγουροι ότι μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2020. Προφανώς και το παράδειγμα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε τοπικό επίπεδο και θα εκπονηθεί, όπως ήδη γνωρίζετε, ένα μεθοδικό και οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμού το οποίο θα συνυπολογίσει και αυτούς οι οποίοι πρέπει εμβολιάζονται για λόγους παραδείγματος. Και νομίζω ότι αυτό σε τοπικό επίπεδο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, o ΠΟΥ έχει κάνει ξεκάθαρο πως για να μην υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα λάβει κάθε χώρα και όχι το εμβόλιο για τον ιό, ακόμα και αν αυτό μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο.

Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και όχι τα εμβόλια θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

«Τα εμβόλια είναι ένα σπουδαίο εργαλείο και θα φανούν πολύ χρήσιμα, όμως η επίδραση του εμβολίου στη δημιουργία κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού είναι ακόμη μακριά «Αυτό που πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση, μία ακόμα διασπορά, ένα τρίτο κύμα ή όπως θέλετε να το ονομάσετε, είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Οργανισμού, Μάικλ Ράιαν, είχε δηλώσει  πως οι χώρες θα πρέπει να περάσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού χωρίς τη συμβολή του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να καθυστερήσει για μήνες. «Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να ανεβούμε αυτή την ανηφόρα χωρίς εμβόλια», επισημαίνοντας  πως το εμβόλιο δεν θα αποτελέσει «μαγική λύση». Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, είχε δηλώσει με τη σειρά του ότι αναμένεται να περάσουν έξι ακόμα δύσκολοι μήνες πριν δούμε το φως στην άκρη του τούνελ.

Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει πως το εμβόλιο θα καθυστερήσει για μήνες και δεν θα αποτελέσει «μαγική λύση»