Ο Στ. Πέτσας κλήθηκε να απαντήσει σε δύο δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης. Στην πρώτη απάντηση του είπε μάλιστα ότι «πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουν την ωριμότητα να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπως πρέπει τηρώντας τα μέτρα». Στη δεύτερη απάντηση του, η οποία αφορούσε το εάν οι ειδικοί έδωσαν πράσινο φως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά έκανε λόγο μόνο για «σαφή εισήγηση των ειδικών».

«Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση «γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εκκλησιών για δύο ημέρες» και αν φοβάται περιπτώσεις συνωστισμού έξω από αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν είναι ένα ελεύθερο άνοιγμα αλλά ένα άνοιγμα με κανόνες» και στη συνέχεια επανέλαβε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, στα οποία προβάλλεται και ο προβληματισμός ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όχι οι αρμόδιες αρχές.

Ο Στ. Πέτσας, είπε μάλιστα ότι «πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουν την ωριμότητα να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπως πρέπει τηρώντας τα μέτρα».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν οι ειδικοί συμφωνούν με το μέτρο του ανοίγματος των εκκλησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά έκανε λόγο μόνο για «σαφή εισήγηση των ειδικών».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλεψη για τη Θεία Κοινωνία τις ημέρες που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες στις γιορτές των Χριστουγέννων απάντησε πάλι χωρίς σαφή θέση: «αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με τη δόγματός μας από εκεί και πέρα οι κανόνες που διέπουν την παρουσία των πιστών είναι πολύ αυστηροί».