Το μπάχαλο που επικρατεί στην καταγραφή των στοιχείων για την πανδημία αποτυπώνει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Documento επικαλούμενη απεικονίσεις που απέστειλαν στο μέσο υγειονομικοί από το «ένα και μοναδικό μητρώο», θέλοντας να καταδείξουν το εύρος του μπάχαλου που επικρατεί με τη συγκέντρωση των δεδομένων για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νεκροί, διασωληνωμένοι και δειγματοληψίες υποκαταγράφονται, καθώς εντοπίζονται κραυγαλέες αποκλίσεις στην αρχική σελίδα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του μητρώου της ΗΔΙΚΑ σε σύγκριση με όσα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
«Για να προλάβουμε τους κακεντρεχείς, καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων δεν συντελέστηκε. Πρόκειται για στατιστικά σε συγκεντρωτικούς πίνακες και όχι για εξατομικευμένα στοιχεία».
Το μέσο αναφέρει: Με εξαίρεση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αποδεικνύουν και τις ημερομηνίες των γραφημάτων, όλα τα υπόλοιπα συγκεντρωτικά δεδομένα δίνουν την εντύπωση ότι αφορούν άλλη χώρα. Για παράδειγμα, στις 9 Δεκεμβρίου οι θάνατοι που αναγράφονται στο μητρώο ανέρχονται σε 1.523, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν 3.289. Και να ήταν μόνο αυτό! Σύμφωνα με το μητρώο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 321 ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 578.
Δείγματα «υπό διερεύνηση»
Παράλληλα, ερωτήματα εγείρει η ύπαρξη 265.668 δειγμάτων με τον χαρακτηρισμό «σε διερεύνηση». Κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή εξήγηση. Οταν το ερώτημα τέθηκε σε γιατρούς και μέλη της επιτροπής, όλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής: είτε πρόκειται για καταγραφή των δειγμάτων στο μητρώο χωρίς να έχει καταχωρηθεί το τελικό αποτέλεσμα του τεστ είτε –σύμφωνα με την εικασία του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου– αφορά τη λήψη δειγμάτων που σχετίζονται με την ιχνηλάτηση. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη μία κατηγορία με τα δείγματα που προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και όχι μόνο τα δείγματα «σε διερεύνηση».