Ισχυρές αντιστάσεις συνεχίζουν να προβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, οι πολίτες και η δημοτική αρχή της Τήνου προκειμένου να ανατρέψουν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί τους. Το προηγούμενο διάστημα οι ισχυρές αντιδράσεις τους, είχαν οδηγήσει σε συγκρούσεις και ξυλοδαρμό τους από τα ΜΑΤ, και προσαγωγή αρκετών διαδηλωτών.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί, «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», με αγωγή εναντίον 100 πολιτών τον Ιούλιο, ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς και φυλακίσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση που οι κάτοικοι συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις, επιχειρώντας έτσι να εκφοβίσει το οικολογικό κίνημα του νησιού.
«Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών»
Πιο συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή Τηνιακών προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, οι κάτοικοι ζητούν από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, την υλοποίηση των αποφάσεων που όπως αναφέρουν έχουν ήδη παρθεί, αναφορικά με
την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (αρ. 154/2019),
την καταδίκη κάθε έργου που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών (αρ. 1/2020),
την συμπαράσταση στους κατοίκους της Τήνου (αρ. 72/2020).
«Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών, ως πολιτικός προϊστάμενος εσείς, ως ανώτατο διοικητικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορεί οι ευθύνες να βαραίνουν και προηγούμενες διοικήσεις αλλά έχετε την δυνατότητα να σταματήσετε εσείς την καταστροφή. Ασκείστε ουσιαστική πίεση και καταστήστε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως η απαίτηση σωστού χωροταξικού σχεδιασμού δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρέπει να δράσετε άμεσα», τονίζουν οι κάτοικοι της Τήνου.
Ολόκληρη η επιστολή των Τηνιακών προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε τον αγώνα που δίνεται στην Τήνο για να σταματήσει η επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, μεγαλύτερων των εξήντα μέτρων, στις κορυφογραμμές, δίπλα σε ξερολιθιές, μονοπάτια, πολιτιστικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς κλπ. Πρόσφατα η Τήνος μαζί με τέσσερα ακόμη νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκαν στην λίστα των 12 περισσότερο απειλούμενων πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη εξ αιτίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών (http://7mostendangered.eu/sites/five-southern-aegean-islands-greece/).
Είναι βέβαιο ότι κατανοείτε τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων στην ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά ακόμα και στις υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις και συνεπώς στην συνολική οικονομία του νησιού μας. Εξάλλου, έχετε ο ίδιος αναφερθεί στις επιπτώσεις αυτές, σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι βέβαιο ότι έχετε αντιληφθεί τις προσπάθειες εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας μέσω μηνύσεων και αγωγών από την γνωστή ελληνογερμανική εταιρεία απέναντι σε πλήθος Τηνιακών πολιτών και αιρετών οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή του νησιού. Αλλά έχετε σίγουρα αντιληφθεί και την δυναμικότητα και το σθένος των κατοίκων της Τήνου οι οποίοι δεν έκαναν πίσω και συνεχίζουν τον αγώνα τους.
Είναι βέβαιο ότι είστε ενήμερος για το “γαϊτανάκι” των αιτήσεων και των αδειών διέλευσης υπέρβαρων και υπερμεγεθών φορτηγών για την μεταφορά ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα μέσα από το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και για την αντίδραση των κατοίκων, των συλλόγων, των φορέων και του Δήμου της Τήνου απέναντι στις διελεύσεις αυτές. Τελευταίο “επεισόδιο” αυτού του κακόγουστου έργου είναι οι άδειες που δόθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών μέσα από επτά χωριά της Τήνου (Μουντάδος, Καρυά, Τριπόταμος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Καρδιανή, Υστέρνια), από 15 έως 30 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 03.00 εώς 07.00, εν μέσω μιας δύσκολης εορταστικής περιόδου για όλους, εν μέσω μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας.
Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πλέον γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες μαζί με τον αγώνα των Τηνιακών και των άλλων νησιωτών της Περιφέρειας, θα γίνουν μοχλός πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς την Κυβέρνηση.
Ζητάμε από εσάς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο την υλοποίηση των αποφάσεων που έχετε ήδη πάρει σχετικά
με την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (αρ. 154/2019),
με την καταδίκη κάθε έργου που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών (αρ. 1/2020),
με την συμπαράσταση στους κατοίκους της Τήνου (αρ. 72/2020).Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών, ως πολιτικός προϊστάμενος εσείς, ως ανώτατο διοικητικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορεί οι ευθύνες να βαραίνουν και προηγούμενες διοικήσεις αλλά έχετε την δυνατότητα να σταματήσετε εσείς την καταστροφή. Ασκείστε ουσιαστική πίεση και καταστήστε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως η απαίτηση σωστού χωροταξικού σχεδιασμού δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρέπει να δράσετε άμεσα.
Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, προστατέψτε τα.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν μη παίζετε με τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων μας
«Οι νέες “άδειες διέλευσης” δεν είναι νόμιμες»
Επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή απέστειλε και ο Δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος, ο οποίος συντασσόμενος μαζί με τον τηνιακό λαό, ζητάει επίσης να μην επιτραπεί καμία διέλευση των βαρέων οχημάτων. Παράλληλα όμως εγείρει και ζητήματα νομιμότητας.
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει ο Δήμαρχος στην επιστολή του που δημοσίευσε το τοπικό ενημερωτικό μέσο του νησιού, tinostoday, «για τρίτη (3η) κατά σειρά φορά, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [στο εξής ΔΤΕΚ της ΠΝΑ] χορήγησε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 σε δύο μεταφορικές επιχειρήσεις, που ενεργούν για λογαριασμό της εταιρείας “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ”, “άδειες διέλευσης” υπερμεγέθων και υπερβαρέων οχημάτων και μηχανημάτων έργου από το νησί της Τήνου. Στην πρώτη (με αριθ. πρωτ. 146717/4051/11.02.2020) “άδεια διέλευσης ΟΧΗΜΑΤΩΝ από το ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ οδικό δίκτυο Τήνου” αναφέρονται ως “σχετικά” οι από 04.12.2020 τέσσερις (4) αιτήσεις της “ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΕΡ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΕΠΕ” και στη δεύτερη (με αριθ. πρωτ. 146869/4053/11.02.2020) “άδεια διέλευσης ΜΕ από το ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ οδικό δίκτυο Τήνου” οι από 04.12.2020 δύο (2) αιτήσεις της “ΠΑΥΛΙΩΤΗ Γ. ΜΑΡΙΑ”», αναφέρει επισημαίονοντας όμως πως οι «άδειες διέλευσης στερούνται νομιμότητας τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο όσο και στη διαδικασία εκδόσεώς τους, «ενώ και οι αιτιολογίες τους είναι ανεπαρκείς», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος στην επιστολή του.
Ταυτόχρονα μεταξύ άλλων επιχειρημάτων προτάσσει επιπροσθέτως ότι «σε κάθε περίπτωση, μη νόμιμα αγνοήθηκε εντελώς ο Δήμος Τήνου, παρά το γεγονός ότι η “διαδρομή” για την οποία χορηγήθηκαν οι επίμαχες άδειες διελεύσεων» καταλήγει στη «θέση Μύλοι Υστερνίων» και συνεπώς δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει κανέναν απολύτως σκοπό «διελεύσεως». Εξ άλλου, μετά από τη θέση αυτή και μέχρι τη θέση της σκοπούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών (θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος»), μεσολαβεί σημαντική διαδρομή και απόσταση, η οποία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση “επαρχιακό οδικό δίκτυο” και για την οποία είχε ζητηθεί με προηγούμενες αιτήσεως των ίδιων μεταφορικών επιχειρήσεων και για τον ίδιο σκοπό η χορήγηση αδειών διέλευσης από τον Δήμο Τήνου, ο οποίος όμως αρνήθηκε αιτιολογημένα τη χορήγησή τους, με πράξεις που δεν προσβλήθηκαν, δεν ανακλήθηκαν, ούτε ακυρώθηκαν με κανέναν νόμιμο τρόπο και συνεπώς εξακολουθούν να είναι σε ισχύ», τονίζει ο Γ. Σιώτος.
Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Τήνου
Α. Για τρίτη (3η) κατά σειρά φορά, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [στο εξής ΔΤΕΚ της ΠΝΑ] χορήγησε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 σε δύο μεταφορικές επιχειρήσεις, που ενεργούν για λογαριασμό της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», «άδειες διέλευσης» υπερμεγέθων και υπερβαρέων οχημάτων και μηχανημάτων έργου από το νησί της Τήνου. Στην πρώτη (με αριθ. πρωτ. 146717/4051/11.02.2020) «άδεια διέλευσης ΟΧΗΜΑΤΩΝ από το ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ οδικό δίκτυο Τήνου» αναφέρονται ως «σχετικά» οι από 04.12.2020 τέσσερις (4) αιτήσεις της «ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΕΡ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΕΠΕ» και στη δεύτερη (με αριθ. πρωτ. 146869/4053/11.02.2020) «άδεια διέλευσης ΜΕ από το ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ οδικό δίκτυο Τήνου» οι από 04.12.2020 δύο (2) αιτήσεις της «ΠΑΥΛΙΩΤΗ Γ. ΜΑΡΙΑ».
Β. Οι ως άνω νέες «άδειες διέλευσης» δεν είναι νόμιμες, τόσο κατά το περιεχόμενο όσο και κατά τη διαδικασία εκδόσεώς τους, ενώ και οι αιτιολογίες τους είναι ανεπαρκείς, για τους λόγους που ακολουθούν.
1.Οι νέες άδειες εκδόθηκαν για «διέλευση» μόνο και με λήψη υπόψη μόνο του νομοθετικού πλαισίου που αναφέρεται σε «οδούς» και «οχήματα» (ΚΟΚ, μεγέθη και βάρη οχημάτων, χαρακτηρισμοί οδικού δικτύου και λοιπά συναφή). Αντίθετα, δεν λήφθηκε υπόψη το νομικό πλαίσιο που αφορά το σκοπό των διελεύσεων (μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος» του νησιού μας). Εξ άλλου, ο σκοπός που επιδιώκεται με τις συγκεκριμένες «διελεύσεις» δεν αναφέρεται ρητά στις επίμαχες άδειες και αποσιωπάται. Είναι προφανές ότι με τις από 04.12.2020 «σχετικές» αιτήσεις των μεταφορικών επιχειρήσεων δεν υποβλήθηκε κανένα αντίστοιχο στοιχείο. Και προφανώς, η νομιμότητα του σκοπού αυτού δεν ελέγχθηκε, αφού, όπως προκύπτει σαφώς από τα σώματα των αδειών που εκδόθηκαν, δεν «λήφθηκε υπόψη» καμία από τις ισχύουσες σχετικά διατάξεις, αλλά ούτε και κανένα σχετικό δικαιολογητικό. Το γεγονός ότι η νομοθεσία την οποία επικαλούνται οι νέες άδειες επιβάλλει την υποβολή ορισμένων δικαιολογητικών μόνο δεν σημαίνει φυσικά ότι ο σκοπός των διελεύσεων επιτρέπεται να είναι παράνομος ή να προσβάλει δικαιώματα τρίτων. Στην προκειμένη δε περίπτωση, ήταν γνωστές στην εκδούσα τις νέες άδειες Υπηρεσία οι προσβολές παρόμοιων δικαιωμάτων τρίτων και οι αντίστοιχες δικαστικές εκκρεμότητες (βλ. και παρακάτω στους αριθ. 3 και 4, καθώς και στο στοιχ. Γ΄).
2. Επίσης, δεν λήφθηκε υπόψη το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των πολιτών και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Οι ισχύοντες γενικά περιορισμοί και οι ισχύουσες απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας αγνοούνται εντελώς, ενώ, επιπλέον, στις επίμαχες άδειες δεν περιέχεται κανένας απολύτως όρος για την τήρηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας της υγείας των πολιτών. Είναι αδιανόητο (και βέβαια μη νόμιμο) το γεγονός ότι η εκδούσα αρχή αποφεύγει να προσδιορίσει οιοδήποτε μέτρο προστασίας των πολιτών και μεταθέτει γενικόλογα την «ασφάλεια» στην «απόλυτη ευθύνη» των μεταφορικών επιχειρήσεων, χωρίς να προσδιορίζει καμία απολύτως συγκεκριμένη υποχρέωση αυτών.
3. Κατά τη διαδικασία εκδόσεως των νέων αδειών αγνοήθηκε εντελώς και παρά το νόμο ο Δήμος Τήνου. Επίσης, στις αιτιολογίες αυτών δεν αναφέρεται ότι λήφθηκε υπόψη και ότι αξιολογήθηκε, έστω και αρνητικά, καμία από τις προηγούμενες αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, που είχαν ληφθεί ομόφωνα για το θέμα των επίμαχων διελεύσεων. Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις αυτές του Δήμου Τήνου, δεν αφορούσαν την επάρκεια και αντοχή ή ασφάλεια του «οδικού δικτύου» που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «επαρχιακό», αλλά και πολλά άλλα και ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα, που ανήκουν σαφώς στην αρμοδιότητα του Δήμου Τήνου και όχι βέβαια στην αρμοδιότητα της ΔΤΕΚ της ΠΝΑ. Για το λόγο αυτό, ήταν απολύτως αναγκαίο να ληφθούν υπόψη όλες οι αποφάσεις του Δήμου Τήνου, οι οποίες, παρά το νόμο, αγνοήθηκαν. Μάλιστα, οι νέες άδειες δεν κοινοποιούνται καν στον Δήμο Τήνου, γεγονός που τις καθιστά απαράδεκτες και για λόγους που αφορούν την εσωτερική τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4. Σε κάθε περίπτωση, μη νόμιμα αγνοήθηκε εντελώς ο Δήμος Τήνου, παρά το γεγονός ότι η «διαδρομή» για την οποία χορηγήθηκαν οι επίμαχες άδειες διελεύσεων» καταλήγει στη «θέση Μύλοι Υστερνίων» και συνεπώς δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει κανέναν απολύτως σκοπό «διελεύσεως». Εξ άλλου, μετά από τη θέση αυτή και μέχρι τη θέση της σκοπούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών (θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος»), μεσολαβεί σημαντική διαδρομή και απόσταση, η οποία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «επαρχιακό οδικό δίκτυο» και για την οποία είχε ζητηθεί με προηγούμενες αιτήσεως των ίδιων μεταφορικών επιχειρήσεων και για τον ίδιο σκοπό η χορήγηση αδειών διέλευσης από τον Δήμο Τήνου, ο οποίος όμως αρνήθηκε αιτιολογημένα τη χορήγησή τους, με πράξεις που δεν προσβλήθηκαν, δεν ανακλήθηκαν, ούτε ακυρώθηκαν με κανέναν νόμιμο τρόπο και συνεπώς εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Επιπλέον, μετά το σημείο του ιερού ναού της «Β΄ Εύρεσης» και μέχρι τη θέση της σκοπούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών ακολουθεί και «διαδρομή» η οποία διέρχεται από ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου.
5. Επίσης, από τις νέες άδειες πληροφορούμαστε ότι «λήφθηκε υπόψη» «το υπ’ αριθ. 50879/04.11.2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου περί πρόκλησης ζημιάς σε πλατάνια στην περιοχή οικισμού Καρδιανής Δ. Τήνου από τη διέλευση βαρέων οχημάτων» (βλ. στον αριθμό των «ληφθέντων υπόψη», για την πρώτη άδεια, και στον αριθμό 10 των «ληφθέντων υπόψη», για τη δεύτερη άδεια). Στο ως άνω έγγραφο, το οποίο «λήφθηκε υπόψη», αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας ενημερώνουμε – κατά το μέρος που αφορά αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας, δηλ. την προστασία δασικής βλάστησης (πλατάνων) που φύονται στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή Καρδιανής Τήνου – ότι θα πρέπει να τεθεί ως όρος από την αδειοδοτούσα αρχή η εξασφάλιση της προστασίας των συγκεκριμένων ατόμων δασικής βλάστησης από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Επίσης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση της Υπηρεσίας μας ως προς την ημερομηνία της μεταφοράς ώστε να παρίσταται ο δασοφύλακας Τήνου.» Όσο και αν ερευνήσει κανείς, σε καμία από τις δύο νέες άδειες διελεύσεων δεν θα βρει τον όρο που ζητήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Αντίθετα, και στις δύο περιέχεται, χωρίς να αποτελεί «όρο της αδείας», η εξής επί λέξει τελική φράση: «Η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να μεριμνήσει ώστε να παρίσταται ο αρμόδιος δασοφύλακας κατά τη διάρκεια της διέλευσης». Είναι αδύνατο να αντιληφθεί κανείς τον λόγο για τον οποίο δεν επιβάλλεται, τουλάχιστον, ως όρος προς τις αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις η υποχρέωση προηγούμενης έγκαιρης ενημέρωσης της Διεύθυνσης Δασών. Η εκδούσα τις επίμαχες άδειες Υπηρεσία ακολουθεί και στην περίπτωση αυτή την προσφιλή τακτική της ανεπίτρεπτης μετάθεσης ευθυνών (βλ. και παραπάνω στον αριθμό 2), η οποία, σε συνδυασμό και με την -απαράδεκτη για τη Δημόσια Διοίκηση-«αντισφαίριση» ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων Υπηρεσιών, αφήνει στους ιδιώτες επιχειρηματίες απεριόριστο πεδίο δράσης και καταστροφών, σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του, οι οποίοι μένουν τελικώς απροστάτευτοι.
6. Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οι νέες «άδειες διέλευσης» είναι μη νόμιμες και ανίσχυρες, λόγω παραβάσεως ουσιωδών τύπων της διαδικασίας κατά την οποία εκδόθηκαν, καθώς και για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη νομίμων αιτιολογιών αυτών και σε παραβάσεις των εφαρμοστέων κανόνων δικαίου.
Γ. Πλέον των ανωτέρω, πρέπει να σημειωθεί ότι με την έκδοση των νέων αδειών, αγνοούνται προκλητικά και προσβλητικά όλες οι προηγηθείσες διαμαρτυρίες, αντιρρήσεις και αιτήσεις πολλών Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού που αντέδρασαν με δημόσιες ανακοινώσεις συλλογικών φορέων τους, οι οποίες ήσαν σε γνώση της ΔΤΕΚ της ΠΝΑ. Αγνοούνται επίσης οι υφιστάμενες δικαστικές εκκρεμότητες, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως γνωστές στην Υπηρεσία που εξέδωσε τις νέες άδειες. Η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», για λογαριασμό της οποίας ζητήθηκαν και χορηγήθηκαν οι εν λόγω άδειες, προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει «τετελεσμένα», μέσα από συνθήκες εξοντωτικές από κάθε άποψη για την Τοπική Κοινωνία, τις οποίες μάλιστα η ίδια κλιμάκωσε θεαματικά α) με αγωγή που άσκησε τον Ιούνιο του 2020 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου εναντίον εκατό (100) φυσικών προσώπων και β) με μηνύσεις που υπέβαλε εναντίον δεκάδων πολιτών και κατοίκων Τήνου. Η ως άνω εταιρεία επιδιώκει να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει «τετελεσμένα» ενώπιον του πολιτικού δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η αγωγή της, για την οποία αναμένεται η «τυπική συζήτηση» και η έκδοση αποφάσεως, αφού όλη η επιχειρηματολογία (προτάσεις, προθήκες – αντικρούσεις και αποδεικτικά μέσα) κατατέθηκε από κάθε διάδικο και ο φάκελος «έκλεισε» από τον προηγούμενο μήνα και βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων δικαστών. Από την άλλη μεριά, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, αυτές τις μέρες, δεκάδες συμπολίτες μας καλούνται να παράσχουν «εξηγήσεις» για διάφορα ποινικά αδικήματα και επιβαρύνονται, και μάλιστα μέσα σε μέρες εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με αγωνίες, έξοδα και εργασίες για «υπομνήματα» και «δικογραφίες», αντί να φροντίσουν για τα προσωπικά τους και για τις δουλειές τους, πού έτσι κι αλλιώς πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων δεν έχει εξουσία ν’ αποφασίζει για το πότε και πώς θα κοιμούνται οι κάτοικοί του, ούτε έχει δικαίωμα να τους υποβάλει σε βασανιστήρια και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα. Η τοπική κοινωνία έχει εξουθενωθεί από τις επιθέσεις που δέχεται, αλλά και από τα αποτελέσματα των συνεπειών της πανδημίας και των συναφών απαγορεύσεων. Για τους επιπλέον αυτούς λόγους, οι νέες «άδειες διέλευσης» εκδόθηκαν και κατά κατάχρηση εξουσίας, ενώ είναι αντίθετες και προς την Αρχή της Χρηστής Διοίκησης.
Δ. Οι «επιχειρηματίες» αδιαφορούν για όλα τα παραπάνω, απόλυτα συνεπείς στη συστηματική αδιαφορία τους για την τοπική μας κοινωνία. Απευθύνουμε έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Πολιτεία να κατανοήσουν όλες τις διαστάσεις και τις παραμέτρους του συγκεκριμένου ζητήματος.
Ε. Για όλους αυτούς τους λόγους, απευθύνουμε: Έκκληση προς κάθε αρμόδια Αρχή και από την εκδούσα τις επίμαχες άδειες Υπηρεσία να σταματήσει έγκαιρα κάθε περαιτέρω προσβολή.
ΣΤ. Για τους ίδιους αυτούς λόγους, ζητούμε:
1. Από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αιγαίου και τον Υπουργό τον Εσωτερικών να διατάξει την ανάκληση των επίμαχων αδειών διέλευσης και σε κάθε περίπτωση την αναστολή της ισχύος αυτών, τουλάχιστον κατά το διάστημα για το οποίο εκδόθηκαν, έτσι ώστε να δοθεί πραγματικά η δυνατότητα ακρόασης και υπεράσπισης σε όλα τα ενδιαφερόμενα και πληττόμενα μέρη.
2. Από τον κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Σύρου, ενόψει της προαναφερθείσης εκκρεμούς στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου αγωγής της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», να εκδώσει, όπως έχει εξουσία να πράξει και αυτεπαγγέλτως, προσωρινή διαταγή, με την οποία θα αναστέλλεται κάθε διέλευση και εργασία με σκοπό την επίδικη στη δίκη αυτή εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την ενάγουσα στη θέση «ΠΡΑΣΣΑ – ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ» της Τήνου, μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως από το ως άνω Δικαστήριο.
3. Από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, που έδωσε την παραγγελία για την ενεργούμενη κατά τα ανωτέρω προανάκριση να ελέγξει τη νομιμότητα όλων των ενεργειών για την έκδοση των εν λόγω αδειών διέλευσης.
Ζ. Τέλος, για τους λόγους αυτούς και μέχρι να απαντηθούν αρμοδίως τα προηγούμενα αιτήματά μας, ζητούμε από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου και από το Λιμεναρχείο Τήνου να μην εγκρίνουν καμία «εκτέλεση διαδρομής» με βάση τις ως άνω νέες άδειες και να μην παράσχουν καμία «συνδρομή» στις μεταφορικές επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκαν.
«Το καθήκον των Τηνιακών είναι να υπερασπιστούν το νησί τους»
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή τη η δημοτική παράταξη της Τήνου «Κοινό Τηνίων», αφού το βουνό πάνω από την περιοχή «Καρδιανή» «τρυπήθηκε, γέμισε με μπετόν και σίδερα και είναι έτοιμο να “βιδωθεί” με τις ανεμογεννήτριες των 70 μέτρων», «ο “επενδυτής” ετοιμάζεται τώρα να εκτελέσει και τις μεταφορές των ανεμογεννητριών, μέσα στις γιορτές, μέσα στο lockdown. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, έδωσε για πολλοστή φορά άδεια διέλευσης στις μεταφορικές εταιρείες, για το διάστημα από 15 έως 30 Δεκέμβρη και για τις ώρες από 03.00 έως 07.00 τα ξημερώματα. Τις ώρες δηλαδή που ο κόσμος της Τήνου πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται κλεισμένος σπίτι, τα τεράστια φορτηγά με τα φτερά και τους πύργους των βιομηχανικών ανεμογεννητριών θα κατεβαίνουν στο λιμάνι της Τήνου και θα περνάνε μέσα από Μουντάδο, Καρυά, Τριπόταμο, Κάμπο, Ταραμπάδο, Καρδιανή, και Υστέρνια και στην συνέχεια μέσα από την δημοτική έκταση στα Πράσσα προκειμένου να φτάσουν στο “καταπράσινο” έργο», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Μάλιστα η δημοτική παράταξη θέτει κομβικά ερωτήματα αναφορικά με το εάν τα βαρέως τύπου οχήματα μπορούν να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες παρακάμπτοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο έργο, τις αντιδράσεις όλων των χωριών απ’ όπου θα περάσουν τα βαρέως τύπου οχήματα σε ένα όπως αναφέρεται «παλιό και καταπονημένο οδικό δίκτυο» αλλά και σχετικά με ενδεχόμενα προβλήματα που πιθανόν να προκληθούν από τη διέλευση αυτή. Σε κάθε περίπτωση «το καθήκον των Τηνιακών είναι να υπερασπιστούν το νησί τους. Ο αγώνας μας συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.
Απειλούμενο νησί η Τήνος
Ενώ δρομολογείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Τήνο, η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», έχει κατατάξει 5 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και η Τήνος, στο πρόγραμμα «7 πιο απειλούμενα μνημεία 2021», εγείροντας ζητήματα αναφορικά με την ιδιαιτερότητα του κυκλαδίτικου τοπίου, το οποίο προσδίδει υψηλή περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία και αυτή τη στιγμή απειλείται από τις ανεμογεννήτριες.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «7 πιο απειλούμενα μνημεία» αποτελεί έμπνευση της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, που έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση των προσπαθειών για τη διάσωση των πιο απειλούμενων μνημείων και περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Άλλα νησιά που επίσης έχουν τοποθετηθεί στο πρόγραμμα είναι η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα και η Σίκινος.