Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, πρόκειται για τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, η μη αποπληρωμή των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει πλεόνασμα 2,17 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Στις κατασκευαστικές εταιρείες το Δημόσιο χρωστάει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ο ΦΠΑ για το 2011 που δεν έχει επιστραφεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Το «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εφαρμόζει το ελληνικό Δημόσιο
Πληθύνονται τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δημιουργώντας ένα ντόμινο υποχρεώσεων που περνά σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας. Παρά τις υποσχέσεις αλλά και τις επιταγές της τρόικας για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μήνα με τον μήνα η κατάσταση γίνεται πιο ασφυκτική για όσους έχουν λαμβάνειν από το κράτος, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο τα χρέη του ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο μήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 6,32 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Το αρχαίο γνωμικό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» φαίνεται πως εφαρμόζει το ελληνικό Δημόσιο στις συναλλαγές του, καθώς εξακολουθεί να χρωστά τεράστια ποσά στους ιδιώτες προμηθευτές του και μάλιστα να τα συσσωρεύει μήνα με τον μήνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 6,32 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 5,73 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ μέσα σε ένα δίμηνο αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει σε:
Κατασκευαστικές εταιρείες περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οφειλή που -σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών– «οδηγεί στην πτώχευση υγιών εταιρειών, στη διακοπή σοβαρών έργων υποδομής, ακόμα και σε προγράμματα όπου υπάρχει ανάγκη για αύξηση της απορροφητικότητας (σ.σ.: ΕΣΠΑ)». Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στις κατασκευές να βρίσκεται στην ανεργία, μιας και τη διετία 2008-2010 χάθηκαν 80.000 θέσεις εργασίας.
Τα ποσά που δεν καταβάλλει το Δημόσιο, έχουν μετατραπεί σε χρέη προς χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και χρέη προς τις τράπεζες.
Το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν οφειλές του 2011) στις επιχειρήσεις. Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε οι εκκαθαρισμένες οφειλές ΦΠΑ ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Ποσά έως 30.000 ευρώ θα επιστρέφονται σύντομα χωρίς έλεγχο, ποσά από 30.000-100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο και αιτήσεις για επιστροφή άνω των 100.000 ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά.
Τεράστιες είναι οι οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και οι ίδιοι οι οφειλέτες έχουν λαμβάνειν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους ΟΤΑ, όπου στους τουλάχιστον μισούς δήμους της χώρας το κράτος οφείλει ποσά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς ιδιώτες προμηθευτές τους, ενώ καθυστερούν σημαντικά να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ελεύθερης αγοράς.
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού