Τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πήρε μαζί του το 2020, καθώς η νησιωτική χώρα αποχώρησε στις 11 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου, παύοντας έτσι να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ. Είχε προηγηθεί ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27 της ΕΕ, ενώ η αποχώρηση από την ΕΕ είχε πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στο Brexit και αντ’ αυτού έκανε αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός για τη χώρα και γενικά «τη ζοφερότητα του 2020». Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Τζόνσον χρησιμοποίησε τον περισσότερο από τον χρόνο στο μήνυμά του, προκειμένου να ανακοινώσει το τέλος ενός έτους, κατά το οποίο «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει στους ανθρώπους πως να ζουν τις ζωές τους, πόση ώρα να πλένουν τα χέρια τους, πόσα νοικοκυριά μπορούν να συναντιούνται μεταξύ τους».

«Αυτή είναι μια καταπληκτική στιγμή για αυτή τη χώρα», είπε ο Τζόνσον σε ό,τι αφορά το Brexit, κάνοντας επίσης λόγο για απεριόριστες δυνατότητες στο εμπόριο και τη καινοτομία. «Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και εναπόκειται σε εμάς το πως θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο», πρόσθεσε.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Ωστόσο η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, έχει αφήσει τόσο γλυκιά όσο και πικρή γεύση σε διάφορες πλευρές της βρετανικής κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν για επερχόμενη οικονομική καταστροφή, ενώ άλλοι αναφέρονται στην ελευθερία πλέον να κινείται η χώρα αυτόνομα, αναφορικά με τις νέες συμφωνίες που συνάπτει και να διαμορφώνει τα δικά της δεδομένα στην οικονομία.

Κομμάτια όμως που υπάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, «υπόσχονται» να επιστρέψουν στην Ένωση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Σκωτία. Όπως έγραψε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε ανάρτησή της στο twitter, «η Σκωτία θα είναι σύντομα πίσω Ευρώπη. Κράτα το φως ανοιχτό». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατπα το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την παραμονή στην ΕΕ.


Ωστόσο ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, σε μια εορταστική ανάρτηση έγραψε «25 χρόνια πριν όλοι γελούσαν σε βάρος μου. Λοιπόν δεν γελούν τώρα» και συμπλήρωσε «αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή γι τη χώρα μας, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Ώρα να σηκώσουμε ένα ποτήρι. Επιτέλους Brexit».