Σε γενικότερο επίπεδο οι οικονομικοί φορείς του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από μια σταδιακή μετακύλιση της στάσης τους -το διάστημα 2015-2020- για το προσφυγικό, μια στάση που φέρεται να βρίσκεται σε συνάρτηση με το κατά πόσο συμβάλλει (το προσφυγικό) στην οικονομία της Λέσβου, και είναι κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στον λόγο που εκφράζουν δημόσια, πάλι, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Σταχυολογώντας τη στάση φορέων – επιτροπών κατοίκων: Η υφέρπουσα αβάντα στην ακροδεξιά και τα τοπικά MME
Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ο οποίος ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αποτελεί ένα από τα «γαλάζια» think-tanks στο νησί. Η σύμπραξη του Φορέα με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για ζητήματα που αφορούν νέα δομή στην περιοχή ή τη φιλοξενία προσφύγων σε τουριστικά καταλύματα είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η αρνητική στάση τους -πάνω στα ζητήματα αυτά- σε αντίθεση με τα αιτήματα της κυβέρνησης.
Ο μικρός οικισμός του Μολύβου αποτελεί έναν από τους κύριους πόλους του τουρισμού στο νησί, με τους ξενοδόχους ναι μεν να αρνούνται τη φιλοξενία προσφύγων αλλά να δέχονται την off season ενοικίαση δωματίων σε μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στη Συκαμιά τα προηγούμενα έτη. Καθώς οι περισσότεροι συντάσσονται με την γραμμή του τουριστικού φορέα Μολύβου, είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν μια φιλικά προσκείμενη στάση για τους πρόσφυγες στην περιοχή.
Στα τέλη το 2019 κάτοικοι από τα χωριά Πέτρα και Μόλυβο, επιτέθηκαν σε μικρό βοηθητικό φουσκωτό της ΜΚΟ Proactiva Open Arms πετώντας πέτρες για να αναχαιτίσουν την επιχείρηση αποβίβασης μελών ΜΚΟ στη Συκαμιά της Λέσβου.
Το φαινομενικά μακρινό 2016, χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση των πολιτών του Μολύβου κατά της λειτουργίας ξενοδοχείου, που παρέμενε επί χρόνια κλειστό, και είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Άγγλων που ζει στον Μόλυβο μέσω χορηγιών από τη δυτική Ευρώπη, με σκοπό να λειτουργήσει ως καταφύγιο για πρόσφυγες με την επωνυμία «Hope Centre». Οι κάτοικοι και οι τουριστικοί φορείς προέταξαν επιχειρήματα κατά των ΜΚΟ και υπέρ της «προστασίας της τοπικής οικονομίας», και στην ουσία κατάφεραν να σφραγιστεί η δομή.
Το νήμα -σε θεσμική κλίμακα- ξεδιπλώνεται με τις δηλώσεις της νυν αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτης Βατή, η οποία έχει προβεί σε τουλάχιστον αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις σχετικά με το προσφυγικό, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στον «σκιώδη» ρόλο των ΜΚΟ στο νησί. Άλλοτε στέκεται υπέρ των προσφύγων και της αλληλεγγύης που δείχνουν οι πολίτες, και άλλοτε ζητά με επιστολή προς τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης «να διαφυλαχτούν οι τουριστικές περιοχές, ως οικονομικοί πνεύμονες του νησιού, και να απαλλαγούν από οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή με πρόσφυγες και μετανάστες, δραστηριότητες ΜΚΟ κοκ», όπως τον Μάρτιο του 2020.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού ανήκει στην παράταξη του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου γνωστού για τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του σχετικά με «τις φήμες» ότι ξενοδοχεία εξετάζουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και τις έμμεσες απειλές προς τους ξενοδόχους ότι «θα γίνουν έλεγχοι» στις επιχειρήσεις τους -το ίδιο διάστημα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για επιθέσεις και βανδαλισμούς κατά ξενοδόχων συνοδευμένες με απειλητικά μηνύματα, αν οι τελευταίοι φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα ξενοδοχεία τους.
Για τις «φήμες» -περί φιλοξενείας προσφύγων σε ξενοδοχεία- ο Βέρρος έστειλε και επιστολή στους Υπουργούς Τουρισμού, Μετανάστευσης και Οικονομικών: «Να εξαιρεθούν διά παντός οι τουριστικές περιοχές του νησιού και της χώρας από την παντός είδους φιλοξενία μεταναστών». Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο, η άρνηση φιλοξενίας προσφύγων από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου (έπειτα από κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ), η οποία αφού διέψευσε ότι υπήρξε συνεννόηση των δύο πλευρών, κάλεσε την «Ύπατη Αρμοστεία να κατεβάσει την προκήρυξη και να μην αναζητά ξενοδοχεία στο νησί της Λέσβο και σε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου».
Η αντιδήμαρχος μάλιστα, έχει επανειλημμένα υιοθετήσει τη θέση ότι ο τουρισμός πλήττεται δεόντως λόγω του προσφυγικού, ενώ σε νέα της επιστολή προς τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης ζητώντας μέτρα τόνωσης της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσφυγικό και στο ότι η Λέσβος «σήκωσε και σηκώνει ένα βάρος που την ξεπερνά» και ότι «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το αντέξει άλλο ούτε κοινωνικά, ούτε πολιτισμικά, ούτε οικονομικά». Σημειώνεται πως στην επιστολή αναφέρεται και ότι «χωρίς τη δική σας υποστήριξη, οδηγούμαστε, εμείς οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, σε μια νέα ιδιότυπη, αργά ή γρήγορα, μετανάστευση, εάν αφεθεί ο τουρισμός και η οικονομία του τόπου σε κατάρρευση» και πως θα υπάρξει «συνακόλουθη πληθυσμιακή αποψίλωση των εθνικών συνόρων» λόγω του παραπάνω (Σεπτεμβριος, 29, 2020).
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Περικλής Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό τον Μάρτιο 2020 ζητούσε να μπει λουκέτο και στα καταλύματα – ξενοδοχεία «ΕΤΗΣΙΑΣ» λειτουργίας (όχι μόνο της εποχιακής λειτουργίας), επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι η Λέσβος «αποτελεί εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού και του κορονοϊού, απειλώντας…τους πάντες και τα πάντα».
Τα σημεία γραφής του παρελθόντος
Το χειμώνα του 2017 -με τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία οι πρόσφυγες έπρεπε να αντιμετωπίσουν έχοντας στη διάθεση τους, μόνο τις σκηνές που τους παραχώρησε ο OHE- ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου η οποία προέτρεπε τα μέλη της να μην προχωρούν σε εκμίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία, ενώ ο τότε πρόεδρος των ξενοδόχων, Περικλής Αντώνιου, έκανε λόγο για ηθική δέσμευση από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλά δεσμευόμαστε ηθικά από αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς τη λύση», είχε δηλώσει αφήνοντας αιχμές για καθυστέρηση που επέδειξε η Ύπατη Αρμοστεία ενώ γνώριζε για την επερχόμενη κακοκαιρία.
Μάλιστα, η τότε απόφαση δημιούργησε διαξιφισμούς μεταξύ των ξενοδόχων και του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, ενώ η κατάσταση παρέμενε ιδιαίτερα κρίσιμη με τους φορείς του τουριστικού κλάδου του νησιού να αντιδρούν δεόντως στις εξαγγελίες της κυβέρνησης -δια στόματος Γ. Μουζάλα- για «επίταξη» ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Η δημιουργία του Παλεσβιακού Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Λέσβου το 2016, αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα την ομπρέλα κάτω από την οποία η πλειοψηφία των φορέων του νησιού εκφράζει ένα συστηματικό αντι-προσφυγικό λόγο ζητώντας την «απεμπλοκή από ΜΚΟ και μετανάστες» με τον ταυτόχρονο περιορισμό τους «ώστε να μην διέρχονται από σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και από περιοχές με ξενοδοχειακές μονάδες» και χαλάνε το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Ο Φορέας φτάνει και στο σημείο να ζητά στην παρακάτω ανάρτηση του, τη δημιουργία «πλωτής εξέδρας στην περιοχή Μεγάλα Θέρμα για την αποφυγή της απόθεσης προσφύγων – μεταναστών στο λιμάνι του Μολύβου», και χρησιμοποιεί διχαστικό λόγο όταν μιλάει περί της «αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης» θέτοντας στο ίδιο κάδρο «κυνηγημένους πρόσφυγες ή εύπορους παραθεριστές».
Ο ρόλος των τοπικών μέσων και οι «συμπτώσεις»
Τοπικά και εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης φέρουν μεγάλη ευθύνη για την έξαρση της ακροδεξιάς στο νησί, δίνοντας δημόσιο βήμα σε ακροδεξιές φωνές και άλλες φορές αναπαράγοντας ή δημιουργώντας ψευδείς ειδήσεις με σκοπό τη στοχοποίηση των προσφύγων, των αλληλέγγυων αλλά και των ΜΚΟ, χωρίς περαιτέρω τεκμήρια.
Στις κινητοποιήσεις των φορέων στα τέλη Ιανουαρίου 2020 ο τηλεοπτικός σταθμός του Alpha μετέφερε ανταπόκριση από τη Λέσβο και τη Χίο. Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Γιώργου Στεφάνου, από το γνωστό για την ακροδεξιά του ρητορική Lesvospost.gr, εμφανίζεται ως «αγανακτισμένος» κάτοικος ο Νίκος Παπαγιαννίδης -πρώτος σε ψήφους της παράταξης «Ελεύθεροι Πολίτες» στην πόλη της Μυτιλήνης και πρωταγωνιστής σε πολλές ακροδεξιές δράσεις στο νησί.
Στο ρεπορτάζ του Alpha -έπειτα από τις δηλώσεις Παπαγιάννιδη- τη σκυτάλη έλαβε ο γνωστός χρυσαυγίτης Λεωνίδας Βορριάς (αναμετάδοση από ρεπορτάζ του Star Tv), ο οποίος εμφανίζεται πάλι ως «αγανακτισμένος» πολίτης από το νησί της Χίου αυτή τη φορά.
Στο παρελθόν ο Λ. Βορριάς έχει απασχολήσει ξανα τα ελληνικά media, όπως για παράδειγμα το Πρώτο Θέμα, με αφιέρωμα-ξέπλυμα στον «Εθελοντή πυροσβέστη και αθλητή που τοποθέτησε το Σταυρό στη Μυτιλήνη», ενώ υπάρχει πλήθος φωτογραφιών που αποδεικνύουν τη σχέση του τόσο με τον Περιφερειάρχη Μουτζούρη όσο και με την εγκληματική οργάνωση, Χρυσή Αυγή.
Η ανά διαστήματα διασπορά ψευδών ειδήσεων, και η αναπαραγωγή δελτίων τύπου από ακροδεξιές ομάδες όπως οι «Ελευθεροι Πολίτες», αποτελεί πάγια τακτική για τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και αυτόκλητους δημοσιογράφους-πολίτες του νησιού.
Η ιστοσελίδα LesvosPost.com αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα «δημοσιογραφίας» καθώς έχει αναπαράγει, μεταξύ άλλων, ειδήσεις: «H ΜΙΤ οργάνωσε τα επεισόδια που έκαναν Αφγανοί στη Μόρια! Ο ρόλος των 70 μαχητών του ISIS» (αρχική πηγή «Δημοκρατία») αναφερόμενη στα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020 και στοχοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα της ιστοσελίδας, ως πηγή αναφέρεται το «newsbreak.gr» -μια ιστοσελίδα που έχει πολλές φορές αναπαράξει ψευδείς ειδήσεις εκφράζοντας απόψεις της δεξιάς πτέρυγας στο πολιτικό φάσμα.
Σε συνέχεια της ακροδεξιάς ρητορικής της, η ιστοσελίδα έχει στοχοποιήσει και την κατάληψη του «Μπινείου» μιλώντας για σκιώδεις σχέσεις προσφύγων με τον αναρχικό χώρο και ότι ο δεύτερος φέρεται να τους υποκινεί.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους αναρχικούς και τις ΜΚΟ, η ιστοσελίδα -που έλαβε 1000 ευρώ από τη «Λίστα Πέτσα»- έχει αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις για δήθεν ένταση αναρχικών – ΜΚΟ με ΜΑΤ σε πορεία στις αρχές Απριλίου 2020 και σιγοντάρει τους «αγανακτισμένους πολίτες» του νησιού όταν εμφανίζονται να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ακροδεξιές ομάδες που δρουν στο νησί με αποτέλεσμα να διατηρείται και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης μια έκρυθμη κατάσταση.
Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι όσον αφορά τη Λέσβο και τα fake news που διακινούνται, η θεματολογία -με μικρές αποκλίσεις- κινείται κυρίως γύρω από ειδήσεις για κλοπές, βανδαλισμούς, εμπρησμούς που δήθεν έκαναν πρόσφυγες.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα γεγονότα δεν συνέβησαν, αλλά η αναπαραγωγή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ένα γεγονός ακόμη και με αληθή χαρακτηριστικά να εργαλειοποιείται για να συσπειρώνεται και να κανονικοποιείται η ακροδεξιά πτέρυγα του νησιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα γεγονότα είναι πραγματικά -ωστόσο δίνεται μεγαλύτερη έκταση από την πραγματική, τα γεγονότα παρουσιάζονται σημαντικότερα από ότι είναι διανθυσμένα σε πολλές περιπτώσεις με ρατσιστικές γενικεύσεις.
Για αυτό τον λόγο, η δημοσιογραφική δεοντολογία και έρευνα δεν τηρείται από τα περισσότερα μέσα του νησιού, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Αντί για αυτό προτιμάται, κατά κύριο λόγο, η παράθεση μαρτυριών κατοίκων και ένα μοτίβο «λογικών σφαλμάτων», όπως για παράδειγμα ότι σε πλήθος κειμένων όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως «Αφγανοί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ενδεικτικά, ένα βίντεο τον Μάρτιο του 18’ που δημοσιεύθηκε από το lesvosnews.gr και τον διαχειριστή της ιστοσελίδας και δημοσιογράφο, Γιάννη Σινάνη, έκανε το γύρο του διαδικτύου σε αμφιβόλου ποιότητας ελληνικές ιστοσελίδες γιατί δήθεν απεικόνιζε έναν κτηνοτρόφο κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας ο οποίος «έπιασε στα πράσα» μετανάστες να σφάζουν τα «ζωντανά του». Τελικά, όπως απέδειξαν τα ellinikahoaxes.gr, ούτε κρεοπώλης ήταν αυτός που «τους έπιασε στα πράσα» ούτε το κρέας που απεικονίζεται ήταν κλεμμένο. Μάλιστα, τα ellinikahoaxes ήρθαν σε επικοινωνία με τον Γ. Σινάνη, «ο οποίος παραδέχθηκε ότι το βίντεο είχε ανέβει χωρίς έλεγχο. Το θέμα της ζωοκλοπής έχει διαψευστεί από την Αστυνομία».
Το LesvosPost, έχει διευθυντή τον δημοσιογράφο Γιώργο Στεφάνου (ο δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη για τον Alpha από τον Παπαγιαννίδη). Το μέσο έχει φιλοξενήσει κείμενα για βανδαλισμούς εκκλησιών όπως αυτή του Άη Γιώργη στη Μόρια, με καταγγελίες ότι οι δράστες ήταν μετανάστες, χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω τεκμηρίωση. Η είδηση για βανδαλισμούς εκκλησιών από προσφυγές αποτελεί εν γένει μια θεματολογία που «σηκώνουν» αυτόκλητοι δημοσιογράφοι-κάτοικοι του νησιού. Μέσα σε αυτή τη θεματολογία, τον Ιούνιο του 2015 είχε κυκλοφορήσει σε διάφορα blog η είδηση ότι «Μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες αφόδευσαν μέσα σε εκκλησία και μετά πασάλειψαν με τα κόπρανα τις Εικόνες μας!» -ένα ακόμη ψευδές δημοσίευμα.
Οι βανδαλισμοί σε εκκλησίες φαίνεται ότι μπήκαν και στο μικροσκόπιο της Ουγγρικής κυβέρνησης η οποία σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 15 Μαΐου 2020, ανακοινώνει πως θα προσφερθούν στην Ελλάδα 10 εκατομμύρια Ουγγρικά φιορίνια (28.275 ευρώ) «για την επιδιόρθωση των βανδαλισμένων από μετανάστες εκκλησιών της Λέσβου».
⛪️ As part of the @HungaryHelps Program, we’re contributing USD 30000 to the refurbishment of churches vandalized by immigrants on the Greek island of Lesbos. I hope our messages about protecting Christian heritage & about illegal migration get through. https://t.co/7Lno3LRmnG pic.twitter.com/1edg8mJOsk
— Tristan Azbej ن (@tristan_azbej) May 15, 2020
Στο ίδιο μοτίβο, το τοπικό ενημερωτικό μέσο έχει αναπαράγει ψευδή είδηση από τον τηλεοπτικό σταθμο ANT1, σύμφωνα με την οποία μετανάστης έκανε «άσεμνες χειρονομίες σε ιερά εικόνα του Ταξιάρχη σε περίπτερο στη Μυτιλήνη» επικαλούμενο και δεύτερη πηγή το «orthodoxia online» -μία είδηση που επίσης καταρρίφθηκε και το μέσο αναγκάστηκε να επανορθώσει στο τέλος του δημοσιεύματος.
Πέρα από τα ρεπορτάζ των Alpha και Star, αίσθηση δημιουργεί η εμφάνιση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Μουτζούρη, στο ίδιο παράθυρο με τον κάτοικο, επιχειρηματία και υποψήφιο δημοτικό σύμβολο στο παρελθόν, Δημήτρη Βασιλακάκη. Οι δυο τους εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γ. Παπαδάκη στον σταθμό ANT1 στις 7 Φεβρουαρίου 2020, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Βασιλακάκης είχε θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλός με την παράταξη του νυν Δημάρχουν Μυτιλήνης.
Αφορμή φαίνεται ότι αποτέλεσε βίντεο της εκπομπής το οποίο απεικονίζει μια κλοπή η οποία συνοδεύεται με λεζάντα: «Καρε-Καρε μετανάστες λεηλατούν επιχείρηση στη Μυτιλήνη – Αγανακτισμένοι οι επιχειρηματίες από τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις». Για το εν λόγω βίντεο, τόσο ο Μουτζούρης όσο και ο Βασιλακάκης κλήθηκαν να αποτυπώσουν την κατάσταση στο νησί. Ο δεύτερος κλήθηκε για να μιλήσει για τα περιστατικά κλοπών, έχοντας δώσει το παρών στο πογκρόμ του 18’, στα μπλόκα της ΔΕΗ, στα μπλόκα Μόριας – Παναγιούδας, στην επίθεση στην OHF και στη μήνυση κατά του Θ. Αβράαμ. (Περισσότερα στο 3ο μέρος της Λιλιπούπολης)
Οι μικρές ομάδες και οι «πολιτοφυλακές» των κατοίκων
Στον μικρόκοσμο της Λέσβου δεν πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά σε τοπικές επιτροπές και ομάδες οι οποίες συμμετείχαν ή καλούσαν σε γεγονότα στα οποία η παρουσία ακροδεξιών στοιχείων ήταν διάχυτη.
Στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2020, έγινε πιο εμφανής ο ρόλος και η πολιτική τοποθέτηση μικρών ομάδων του νησιού μπροστά στα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για «ενοικίαση» και στη συνέχεια με το ζόρι «επίταξη» χώρων γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας με σκοπό την επέκταση του καταυλισμού.
Τότε πληροφορίες έκαναν λόγο για στελέχη του υπουργείου που επισκέφτηκαν τη Μόρια αναζητώντας τους ιδιοκτήτες του ελαιώνα της περιοχής και προσφέροντάς τους 180 ευρώ/ στρέμμα ώστε να συμφωνήσουν στη μίσθωση εκτάσεων και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση. Την ίδια περίοδο, το υπουργείο προωθούσε και τη δημιουργία ενός μόνιμου Κέντρου Υγείας, στη Μόρια όπου θα συγκεντρώνονταν όλες οι υπηρεσίες υγείας με χρηματοδότηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης, σηκώνοντας νέο κλίμα αντιδράσεων από τον τοπικό πληθυσμό.
Το ζήτημα έβαλαν ψηλά στην ατζέντα τους οι «Ελεύθεροι Πολίτες» αλλά και ο πεζοπορικός σύλλογος Μόριας – Λέσβου «Διχάλα», ο οποίος φέρεται να πρωτοστάτησε στα καλέσματα για την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, η «Διχάλα» έκανε κάλεσμα την 1η Αυγούστου «κατά της επίταξης και της επέκτασης» με πρόταγμα «όλοι μαζί για το νησί μας, για το μέλλον των παιδιών μας».
Για το ίδιο ζήτημα ο πεζοπορικός σύλλογος έχει αναδημοσιεύσει κείμενο των Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Μυτιλήνης (Εριφύλης Γιαννάκα και Παναγιώτη Βαλέση), στο οποίο υπάρχουν αναφορές για «ισλαμοποίηση της Λέσβου» και δημιουργία «μουσουλμανικής πόλης», ενώ σε κείμενο το ίδιου του Συλλόγου αναπαράγεται πάλι το ρατσιστικό μένος για το ότι οι εκκλησίες «δέχονται την αγριότητα των μεταναστών».
Τελικά το ζήτημα των εκτάσεων δεν προχώρησε σε αντίθεση με τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας, εγκαίνια στα οποία παρευρέθηκαν ο Ν. Μηταράκης και η ΠτΔ, Κ. Σακελαροπούλου. Την ίδια μέρα (20 Αυγούστου 2020), σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις κυρίως κατοίκων της Μόριας με ΜΑΤ, σε ελαιώνες κοντα στο ΚΥΤ της Μόριας, στα οποία -από το οπτικόακουστικό υλικό που έχουμε στη διάθεση μας- φαίνεται ότι παρευρέθηκαν μέλη των «Ελεύθερων Πολιτών», ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει για βίντεο στο οποίο ακούγεται από άγνωστο να φωνάζει: «βάλε φωτιά». Το κάλεσμα για την συγκέντρωση έκανε μεταξύ άλλων ο πεζοπορικός σύλλογος.
Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, με την αστυνομία να προβαίνει σε συλλήψεις μερίδας των συγκεντρωμένων, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με παρέμβαση του νομικού επιτελείου της Περιφέρειας, έπειτα από εντολή του Περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη, όπως αποδεικνύεται και στις εικόνες παρακάτω.
Φυσικά, η τεταμένη κατάσταση στο νησί επωάζεται και διατηρείται κατά καιρούς από μικρές ομάδες οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο «αυτόκλητης πολιτοφυλακής» με στόχο «να προασπίσουν και να συμβάλλουν στην πρόληψη των κλοπών».
Υπό αυτό το πρίσμα, δύο γεγονότα πυροβολισμών τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2020, περιγράφουν το πώς έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους ορισμένοι πολίτες με αφορμή το προσφυγικό.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο ένας 55χρονος -κάτοικος Μυτιλήνης- πυροβόλησε 2 πρόσφυγες κοντά στο χωριό Αφάλωνας. Μαρτυρία από το συμβάν αναφέρει ότι οι πρόσφυγες κυνηγήθηκαν από «αυτοκίνητα» πριν σημειωθεί ο πυροβολισμός, ενώ ο δράστης συνελήφθη από την Ασφάλεια Μυτιλήνης.
Τον Ιούλιο, σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό σχετικά με τις «υπηρεσιακές κινήσεις» των κατοίκων του νησιού, καθώς ένας 44χρονος και ένας 33χρονος για «άγνωστους λόγους» βρέθηκαν μέσα στη νύχτα σε ελαιοκτήματα στον Αφάλωνα. Εκεί ο 44χρονος πυροβολήθηκε από συγχωριανό του που για επίσης ανεξήγητους λόγους, βρισκόταν και αυτός στους ελαιώνες κοντά σε στάνη και εξέλαβε τον 44χρονο ως απειλή. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως μερίδα κατοίκων του νησιού -σε δύο περιπτώσεις στην ίδια περιοχή- κάνουν περιπολίες με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν κλοπές τις οποίες αποδίδουν σε πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας.
Στις παραπάνω αναρτήσεις διαπιστώνεται ότι τα αντανακλαστικά και οι επιθέσεις κατοίκων κατά προσφύγων συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες. Στις φωτογραφίες περιγράφονται περιστατικά κυνηγητού και ενέδρας κατά προσφύγων από ομάδα πολιτών, ενώ υπάρχει -για μία ακόμη φορά- μνεία για επιθέσεις κατά προσφύγων στην περιοχή μεταξύ Αφάλωνα και Θερμής.