Συγκεκριμένα, σύμωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και εν με΄σω πολύ περιορισμένων πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος, αλλά και καταγγελίες για ακυρώσεις σε πολλά νοσοκομεία, αναφέρονται «αρρυθμίες» και «διάφορα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα». Σημαντικόροι παράγοντες ανησυχίας είναι « η έλλειψη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς, αναλώσιμων υλικών όπως οι σύριγγες και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων» που παρομοιάζεται από την έλλειψη σε μάσκες στην αρχή της πανδημίας.
Η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες ότι κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν εταιρείες με σκοπό να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουλίου τις χώρες – μέλη για πιθανές ελλείψεις σε σδενάριο μαζικών εμβολιασμών. Σύμφωνα με έγγραφο που είχει έρθει στη δημοσιότητα, η Ε.Ε. εστίαζε μεταξύ άλλων στην πιθανότητα να προκύψουν ελλείψεις σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντιλάκια και προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτούνται για πιθανούς μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών προμηθειών.
Όλα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων χαρακτηρίζονται υπερβολικές και από έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής. Σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις γύρω από τα εμβόλια παραδέχθηκε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας επίσης ότι υπήρξε υπερεκτίμηση για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, για να προσθέσει ότι δεν είναι, ακόμη, γνωστό το πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα εμβόλια που αναμένει η Ελλάδα, αλλά και η Ε.Ε. συνολικά.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη διαθεσιμότητα και την ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια υπερκτίμηση της διαθεσιμότητας έχω μια εντύπωση, το οποίο δεν ξέρω που οφείλεται ούτε θέλω να έχω συνωμοσιολογικές θέσεις και δεν μου αρέσει αυτό. Πρακτικά το πότε θα εμφανιστεί ο αριθμός των εμβολίων δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη δύο πλατφόρμες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως είναι της Moderna και της AstraZeneca. Ο ΕΜΑ πρέπει να βιαστεί ώστε να έχουμε και τις τρεις πλατφόρμες. Έχουν προπαραγγελθεί ποσότητες και από τα τρία εμβόλια. Χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό δόσεων για να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Όσο συντηρητικοί και να είμαστε στις εκτιμήσεις μας πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι, εάν συμμετέχει ο κόσμος, θα μπορέσουμε να έχουμε τον στόχο που θέλουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».