Στην έκθεση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο σημειώνει ότι οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αποφύγουν “την υπερβολική δημοσιονομική συστολή” επιτρέποντας τα υψηλότερα ελλείμματα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

Τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να απαιτούν την προσοχή, αλλά αυτές οι προσαρμογές μπορούν να γίνουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ. 

“Το εξασθενημένο παγκόσμιο outlook βάζει σε δύσκολη θέση τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”, σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει: “Πολύ μικρή δημοσιονομική προσπάθεια ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις στις αγοράς, αλλά στον αντίποδα, υπερβολική προσπάθεια μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη και σε αυτό το πλαίσιο να προκαλέσει επίσης ανησυχία στις αγορές”. 

Το ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο ότι για ορισμένες χώρες που έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να διατηρήσουν την υφιστάμενη πορεία μειώνοντας τις δαπάνες για να τιθασεύσουν τα ελλείμματα. 

Προσθέτει πάντως ότι άλλες χώρες έχουν την επιλογή να στηρίξουν την εύθραυστη ανάκαμψη διευρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους για πιο παρατεταμένη περίοδο. 

“Η σταδιακή προσαρμογή με έναν σταθερό ρυθμό φαίνεται προτιμότερη σε σχέση με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα”, αναφέρει το ΔΝΤ. “Η προσαρμογή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ευρύ και δυναμικό επικοινωνιακό πρόγραμμα ώστε να ενισχύεται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία”.