«Δεσμευόμαστε από τις ρήτρες εμπιστευτικότητας της σύμβασης και η αποκάλυψη τυχόν εμπιστευτικών πληροφοριών αυτή τη στιγμή υπονομεύει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που έχουμε με εταιρείες», δήλωσε η επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι προς ώρας τα συμβόλαιο με τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει τα εμβόλια θα παραμείνουν κρυφές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού πρακτορείου.
Σε αυτή τη φάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαπραγματευτεί και βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης συμφωνιών προ-αγοράς με επτά κατασκευαστές εμβολίων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά αλλά και πολλά υποσχόμενων εμβολίων κατά της Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι δύο εκ των εμβολίων εκείνο των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna, έχουν λάβει ήδη έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ, με το πρώτο να χορηγείται ήδη σε πολίτες.
Η ΕΕ ήδη έχει εξασφαλίσει συμβόλαια που αφορούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν μελλοντικά, αριθμός μεγαλύτερος από το διπλάσιο του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων πολιτών δεδομένου ότι χρειάζονται δύο δόσεις για την επίτευξη της ανοσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμβόλαια με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech, την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax.
Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδια για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, καθώς θεωρεί ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφάνεια δεν τηρήθηκαν. Από πλευράς της η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «οφείλουμε να διατηρήσουμε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση. Έχω ήδη δηλώσει ότι θα κοινοποιήσω τις πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων».
Στα μέσα του Δεκεμβρίου, είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από Βελγίδα υπουργό στο twitter των τιμών των εμβολίων κατά της Covid-19, πράγμα το οποίο είχε προκάλεσε την δυσφορία της Κομισιόν.
Η επίτροπος Υγείας, υποστήριξε ακόμη ότι «διαπραγματευόμενοι ως 27 μειώνονται τα κόστη. Όμως, οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να μείνουν προς το παρόν μεταξύ των υπογραφόντων τα συμβόλαια»,.
Ισχυρές αντιδράσεις
Ωστόσο η επίτροπος Υγείας δεν φάνηκε να πείθει την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τους βουλευτές να προχωρούν σε σκληρή κριτική. «Χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά. Δεν θα δεχθούμε να σιωπήσουμε», προειδοποίησε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Η Μισέλ Ριβάζι των Πράσινων, σημείωσε ότι «οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι υπεύθυνος για τις παρενέργειες, διότι αυτό αναγράφεται στα συμβόλαια».
Παράλληλα αντιδράσεις υπήρξαν και από γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, που κατηγόρησαν την ΕΕ ότι περιέλαβε στις προπαραγγελίες, τη γαλλική Sanofi σε βάρος των γερμανικών εταιρειών, ενώ το γαλλικό εμβόλιο δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο παρά στο τέλος του 2021.
Η Στ. Κυριακίδη, ισχυρίστηκε ότι «τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για την Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής…η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με ένα δοκιμασμένο modum operandi», είπε.
Συμπλήρωσε δε, ότι «οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών. Άλλωστε, η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson & Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο, δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.