Οδηγίες για εγκυμονούσες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να προβούν στη πραγματοποίηση του εμβολίου κατά της Covid-19 έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως είπε, το εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, το ίδιο ακίνδυνο είναι το εμβόλιο και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ωστόσο αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για την έγκυο ή το κύημα, τόνισε ότι το εμβολιο δεν συνίσταται για τις εγκυμονούσες για δύο λόγους. Αρχικά το εμβόλιο δεν θα πρέπει να γίνεται σε εγκύους καθώς, η εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και επιπλέον στις κλινικές μελέτες δεν συμμετείχαν έγκυες και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν δεδομένα που να διασφαλίζουν τη πλήρη ασφάλειά του σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη δεν συνίσταται και για άλλα εμβόλια όπως αυτό της γρίπης.

Σε περίπτωση δε, που το εμβόλιο έχει ήδη πραγματοποιηθεί δεν συνίσταται η διακοπή της κύησης, ενώ αν έχει γίνει 9 μόνο η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη θα πρέπει να γίνει μετά τον τοκετό. Επίσης, η Μ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και για όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός εγκύου θα μπορούσε να γίνει υπό δύο περιπτώσεις ως εξής:

  • Αν η έγκυος είναι εργαζόμενη σε φορέα υγείας και είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μολυνθεί από κορονοϊό.
  • Αν η έγκυος έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα και τυχόν μόλυνση από τον κορονοϊό μπορεί να επιφέρει επιδείνωση της υγείας της.

Πάντως, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, την τελική απόφαση λαμβάνει η ίδια η έγκυος σε συνεργασία με το γιατρό της, σταθμίζοντας τους κινδύνους και δεδομένου ότι η μόλυνση της γυναίκας από Covid-19, πιθανόν να να συνεπάγεται και προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στο κύημα.

Επίσης η Μ. Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία RNA, δεν επηρεάζει υπό οιονδήποτε τρόπο τον θηλασμό, επομένως όσες γυναίκες λάβουν εμβολιαστική δόση δεν θα πρέπει να στερήσουν από το βρέφος το μητρικό γάλα.