«Με έκτακτη εισήγησή μου, στο αποψινό Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφασίστηκε προ ολίγου με συντριπτική πλειοψηφία η έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια rapid test ανίχνευσης κορονοϊού αξίας 1 εκατομμυρίου € για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της περιφέρειας Αττικής, βοηθώντας στην πρόληψη και τη μάχη κατά του κορονοϊου. Είναι για όλους μας, τιμή να υπηρετούμε τους πολίτες της Αττικής με πρώτον απ’ όλους τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Πατούλη οποίος και υπό την ιδιότητά του ως γιατρός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» ανέφερε στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, Νικόλαος Πέππας στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας την έγκριση σκοπιμότητας του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προμήθεια χιλιάδων rapid tests.
Δύο μόλις μήνες αργότερα, το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τις καταγγελίες των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Σγουρού αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο πρώτης τάξεως, με την τιμή στην οποία εξασφαλίστηκαν τα χιλιάδες αυτά rapid tests να προκαλεί ακόμα και τον πλέον καλοπροαίρετο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε τελικά 107.066 τεστ κινεζικής παραγωγής σε τιμή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει στην αγορά, και διπλάσια από αυτήν των rapid tests που αγόρασε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ – θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για τα rapid tests), από την «γνωστότερη αμερικανική εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς», τα οποία προμηθεύτηκε με 5 ευρώ ανά τεμάχιο.
Κατά τα όσα αναφέρονται, στον σχετικό διαγωνισμό εμφανίστηκαν τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μία δεν είχε καν ολοκληρωμένο φάκελο, και η δεύτερη κατέθεσε προσφορά με μηδενική έκπτωση, δηλαδή στην ανώτατη τιμή που προέβλεπε ο διαγωνισμός, στα 9,90 ευρώ ανά τεμάχιο. Έτσι, τον διαγωνισμό κέρδισε η τρίτη εταιρεία, η οποία κατέθεσε μία ισχνή έκπτωση του 6%, με τιμή στα 9,31 ευρώ ανά τεμάχιο, η οποία στην πορεία μειώθηκε λίγο ακόμα, στα 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο. Η εταιρεία, όπως αναφέρεται, λέγεται Amani Swiss (Cyprus) Limited, συμφερόντων της οικογένειας Καρυπίδη που έχει και το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Άρης, ενώ την περασμένη άνοιξη είχε αναλάβει άλλο έργο από την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο αφορούσε την προμήθεια προστατευτικών μασκών με διαδικασίες fast track.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τιμή στην οποία μπορεί κανείς να αγοράσει το συγκεκριμένο κινεζικής παραγωγής τεστ είναι μόλις 2,30 ευρώ ανά τεμάχιο. Ωστόσο, εκτός της κραυγαλέας τιμής, οι καταγγελίες που μεταφέρει το δημοσίευμα ρίχνουν βαριά σκιά και στις προδιαγραφές που (δεν) τηρήθηκαν για την επιλογή των εν λόγω προϊόντων. Όπως υπογραμμίζεται, ενώ οι όροι για τις προδιαγραφές των εν λόγω τεστ ορίζουν πως θα πρέπει η κλινική ευαισθησία των τεστ να είναι πάνω από το 98% και η κλινική ειδικότητά του άνω του 99%, το πρώτο ποσοστό επιτυγχάνεται, αλλά το δεύτερο είναι μόλις 97,32%.
Όπως αναφέρουν οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι Δημήτρη Κατσικάρη και Αννας Μεθυμάκη, έτεροι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας των οποίων δηλώσεις φιλοξενούνται στο δημοσίευμα, ζητείται από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να εκκινήσει εκ νέου ο διαγωνισμός, «ώστε να έχουμε το καλύτερο προϊόν για τους πολίτες της Αττικής, στην πιο συμφέρουσα τιμή. Με την παρούσα διάτρητη διαδικασία και με την εξωφρενική τιμή που προτείνεται δεν υπηρετούμε τους πολίτες ποιοτικά, ούτε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον». Σημειώνεται πάντως πως η Οικονομική Επιτροπή φέρεται να συνεδρίασε την Τρίτη, εγκρίνοντας το πρακτικό του διαγωνισμού και τον ανάδοχο της προμήθειας.
«Οι προδιαγραφές αναφέρονταν μέσα στη διακήρυξη. Αυτήν τη διακήρυξη εφάρμοσε η επιτροπή του διαγωνισμού που αποτελείται μόνο από υπηρεσιακά στελέχη. Εάν υπήρχε κάτι αναντίστοιχο με τις διακηρύξεις, θα απέρριπτε τον φάκελο» απαντά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ν. Πέππας με δηλώσεις του στην εφημερίδα, σε μία υπόθεση που σίγουρα απαιτεί αρκετές εξηγήσεις, ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης επίσημη αντίδραση από την Περιφέρεια.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ