Τραγική φαίνεται πως είναι η κατάσταση αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου στον νομό Λασιθίου του οποίου η ΜΕΘ που νοσηλεύει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ανέστειλε τη λειτουργία της, όταν δύο γιατροί ζήτησαν και έλαβαν άδεια, αφού δεν υπήρχαν άλλοι να τους αντικαταστήσουν.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι ασθενείς της Μονάδας, μεταφέρονται στο νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχτηκε τις ελλείψεις. Όπως δήλωσε ο διοικητής Μανόλης Ανδρεαδάκης μιλώντας στο «Ράδιο Λασίθι», «μια γιατρός ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια, ενώ ακόμα μία βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση». ΣΕ επόμενη επικοινωνία του με την εφημερίδα, ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες η ΜΕΘ να επαναλειτουργήσει ακόμα και άμεσα. Ωστόσο ο υπεύθυνος γιατρός των κλινων Covid του Λασιθίου, Νίκος Μουδατσάκης, μπροστά στην όλη τραγική κατάσταση, υπέβαλε την παραίτησή του τονίζοντας πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Έξαρση κρουσμάτων το Λασίθι

Η επικινδυνότητα στη τραγική διαχείριση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία εκ μέρους της κυβέρνησης, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας στο Λασίθι έχει μπει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης με αυστηρότερα μέτρα καραντίνας να έχουν επιβληθεί και παραταθεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, αφού στην περιοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειξαν επιβάρυνση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο νοσοκομείο της Σητείας δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid παρά μόνο απλή κλινική Covid όπου και νοσηλεύονται 6 άτομα.

Τα περιστατικά που έχρηζαν μεγαλύτερης φροντίδας μεταφέρονταν στη ΜΕΘ Covid του Αγίου Νικολάου. Παρ’ όλα αυτά η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ Covid εκεί, αλλάζει τα δεδομένα. Ήδη όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν ξανά από τον Άγιο Νικόλαο στο Ηράκλειο, και μάλιστα η μία περίπτωση αφορά γυναίκα που μεταφέρθηκε ούσα διασωληνωμένη.

«Γίνονται φανερές οι συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ»

Για τις τραγικές ελλείψεις τοποθετήθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μανώλης Θραψανιώτης, ο οποίος αναφέρει πως η παραίτηση του συντονιστή Covid-19 του νομου Λασιθίου, προκαλεί βαθιά ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες του νομού.

Συνάμα, «η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας με προσωπικό, η προσπάθεια μετάθεσης των δικών της ευθυνών για το μεγάλο αριθμό θανάτων στους γιατρούς, και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ, δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα εξηγεί ότι «αν κλείσει η ΜΕΘ – Covid 19 στον Άγιο Νικόλαο, θα δημιουργήσει δυσλειτουργία και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία του νομού και εύλογη ανησυχία σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται και περιμένουμε το “Τρίτο Κύμα”. Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, γίνονται φανερές οι συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει χψαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Θραψανιώτη

Σοβαρά ερωτήματα, προβληματισμό αλλά και έντονη ανησυχία στους πολίτες του Λασιθίου δημιουργεί η παραίτηση του συντονιστή Covid -19 του νομού, κ. Νίκου Μουδατσάκη.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας με προσωπικό, η προσπάθεια μετάθεσης των δικών της ευθυνών για το μεγάλο αριθμό θανάτων στους γιατρούς, και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Κοντοζαμάνης δηλώνει ότι οι γιατροί αποφασίζουν αν θα στείλουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ, οι ΜΕΘ περισσεύουν! Ο κ. Πέτσας μας έλεγε ότι “αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει ένα σωρό λεφτά”. Αν κλείσει η ΜΕΘ – Covid 19 στον Άγιο Νικόλαο, θα δημιουργήσει δυσλειτουργία και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία του νομού και εύλογη ανησυχία σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται και περιμένουμε το “Τρίτο Κύμα”. Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, γίνονται φανερές οι συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Περιμένουμε καθαρές και πειστικές απαντήσεις από την Διοίκηση των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, την Υγειονομική Περιφέρεια και κυρίως από το Υπουργείο Υγείας.

Προβλέπεται να ενισχυθεί ο νομός και η ΜΕΘ στον Άγιο Νικόλαο με την τρέχουσα προκήρυξη για τις ΜΕΘ, ή κινδυνεύει να κλείσει οριστικά όπως φημολογείται;

Άγνωστη η διασπορά στο Παλαίκαστρο

Την ίδια ώρα ο οικισμός Παλαικάστρου του δήμου Σητείας έχει κυριευτεί από ανησυχία, αφού ναι μεν τα αυξημένα μέτρα καραντίνας που είχαν επιβληθεί παρατάθηκαν έως τις 25 Ιανουαρίου, η διασπορά ωστόσο στον οικισμό δεν είναι γνωστή. Αυτό συνέβη καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ μόνο στους 238 από τους 800 κατοίκους που ζήτησαν να εξεταστούν και αποχώρησε μόλις «βγήκε» ικανός αριθμός κρουσμάτων για να επιβληθούν αυξημένα μέτρα.

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί κάτοικοι να μεταβούν σε ιδιωτικά κέντρα για να υποβληθούν σε τεστ, ενώ άλλοι δεν ήταν σε θέση να μεταβούν για την πραγματοποίηση τεστ με το μέγεθος της διασποράς στον οικισμό να είναι εν πολλοίς άγνωστος. Παράλληλα οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι στο χωριό δεν στάλθηκε ούτε γιατρός προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι εφόσον μάλιστα στο χωριό δεν λειτουργεί αγροτικό ιατρείο.

Επίσης πολλοί γονείς υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού, δεν .έχουν στείλει τα παιδιά τους στο δημοτικό και το νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν.