Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στην παραπάνω παραδοχή, και στη δημοσιοποίηση σχετικής έρευνας, έπειτα από «δημοσιεύματα» όπως αναφέρει για πιθανή παρουσία μόλυβδου στο έδαφος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ, το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει «προσωρινά» την κόλαση της κατεστραμμένης Μόριας.

Σημειώνεται πως μόλις πριν δύο εβδομάδες, το Παρατηρητήριο του Human Rights Watch αποκάλυπτε αυτό που έδειχναν στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους ίδιους τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, τα οποία με τη σειρά τους αποκάλυπταν πως οι αρχές δεν καθάρισαν όλα τα μη εκραγέντα βλήματα πυρομαχικών και τις αχρησιμοποίητες σφαίρες μικρών όπλων, πριν παραδώσει το μέρος για τη διαμονή των ανθρώπων. Μάλιστα, σε επιστολή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Νότης Μηταράκης υποστήριζε πως ο χώρος είναι ασφαλής από μόλυβδο, και πως δεν έχει μολυνθεί κανένας. Παρά τις αιτιάσεις, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης επιβεβαίωσε στις αρχές Δεκεμβρίου πως δεν είχαν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στο έδαφος, πριν μεταφερθούν εκεί άνθρωποι.

Στη σχετική ανακοίνωση, όχι τυχαία, το υπουργείο υπενθυμίζει πως «η δομή του Μαυροβουνίου προέκυψε ως λύση σε μια επείγουσα ανάγκη, προκειμένου να προσφέρει στέγαση σε πλέον των εννέα χιλιάδων (9000) αιτούντων άσυλο / μεταναστών που είχαν μείνει άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020». Παράλληλα, επίσης όχι τυχαία, σημειώνει πως «η δομή καταλαμβάνει μια περιοχή 341 στρεμμάτων εκ των οποίων μόλις τα 21 αποτελούν πρώην πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού».

Το υπουργείο του Νότη υποστηρίζει πως παρά τις επείγουσες συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή, έλαβε προληπτικά μέτρα από την αρχική φάση της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού, στην επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50cm, στην επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20cm, καθώς και σε αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Διαβάστε και παρακολουθήστε το οδοιπορικό που έκανε η ομάδα του TPP στο Καρά Τεπέ:

Αποστολή στη Λέσβο: Ανθρώπινα δικαιώματα στον βούρκο του Καρά Τεπέ

Παρά τα παραπάνω μέτρα ωστόσο που υποστηρίζει πως έλαβε, η έρευνα που ανέθεσε «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του», έδειξε μία ζοφερή πραγματικότητα για τους πρόσφυγες που ζουν εκεί. Υποστηρίζει δε, παρά το γεγονός πως είχε λάβει μέτρα από την αρχική εγκατάσταση, πως «εν αναμονή των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο».

Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος κατά την έρευνα που διέταξε, για την οποία υπογραμμίζει το υπουργείο πως διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, δείχνουν πως ο χώρος είναι είναι επικίνδυνος για ενήλικες και παιδιά.

«Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12οαπό χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια» υποστηρίζει το υπουργείο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει πως έλαβε και περαιτέρω μέτρα. Συγκεκριμένα, την περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50cm, στην περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20cm, καθώς και στην κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Όπως αναφέρει, όταν ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο», ενώ αναφέρεται και στη νέα δομή στην οποία πρόκειται να προχωρήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση – ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή» καταλήγει το υπουργείο.