«Ακατανόητη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Η ΠΟΕΔΗΝ που υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας δεν θα εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση αρχής γενομένης από αύριο», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της δημόσιας Υγείας, έχουν προκηρύξει μπαράζ κινητοποιήσεων ξεκινώντας από τη Πέμπτη με ολιγόωρες στάσεις εργασίας, διαμαρτυρίες στις πύλες των νοσοκομείων αλλά και πορείες προς τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών. Δεκάδες Σωματεία έχουν εκδώσει ανακοινώσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη διασπορά του κορονοϊού, την ίδια ώρα που εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν συνηγόρησε ε εισήγησή της στην απαγόρευση, με την κυβέρνηση να επικαλείται σχετική εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
«Τα Σωματεία Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 28/1/2021 και οργανώνουν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων και πορείες προς τα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών. Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται ένα χρόνο τώρα επί των επάλξεων του υγειονομικού πολέμου, εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας μαζί με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Παράλληλα σημειώνει ότι «οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας», εξηγεί.
Την ίδια ώρα η κατάσταση όπως περιγράφει η Ομοσπονδία είναι χείριστη για τις δημόσιες δομές Υγείας. «Τα Νοσοκομεία είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες», αναφέρει και συμπληρώνει πως «τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες. Οι 16.000 έκτακτοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και τους εργολάβους να βρίσκονται προ των πυλών δεν φτάνουν για να καλύψουν τα τεράστια κενά του προσωπικού», ενώ οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές..
«Έχουμε χάσει ήδη 22 συναδέλφους»
Με τον πιο τραγικό τρόπο η πανδημία έχει αναδείξει τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας αλλά και στην προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων, αφού όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ στη ανακοίνωσή της, «έχουμε χάσει ήδη 22 συναδέλφους από κορωνοϊό», αναφέρει ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει πως «έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Οι οικογένειές τους είναι σε απόγνωση». Παράλληλα «14 δίνουν μάχη για τη ζωή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας. Πολλοί εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν με βαριά συμπτώματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν η πανδημία για να αναδείξει το δίκαιο του αιτήματος. 3.000 συνάδελφοι πάσχουν από βαριά αναπηρία και ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα».
Έτσι αναδεικνύεται και η ανάγκη της ένταξης του προσωπικού των νοσοκομείων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. «Υπήρξαν κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας για την ένταξή μας. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί παρέπεμπαν στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την εξέταση του αιτήματος. Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμα που είναι υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Όμως τη νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση», εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων
Ακατανόητη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Η ΠΟΕΔΗΝ που υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας δεν θα εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση αρχής γενομένης από αύριο!!!
Τα Σωματεία Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 28/1/2021 και οργανώνουν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων και πορείες προς τα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.
Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται ένα χρόνο τώρα επί των επάλξεων του υγειονομικού πολέμου, εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας μαζί με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572εκατ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας.
Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Η ανοσία από τον εμβολιασμό αργεί. Ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό πανευρωπαϊκά. Η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
Τα Νοσοκομεία είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες.
Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες. Οι 16.000 έκτακτοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και τους εργολάβους να βρίσκονται προ των πυλών δεν φτάνουν για να καλύψουν τα τεράστια κενά του προσωπικού.
Οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι περισσότεροι των εκτάκτων υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου και δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους.
Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με σκοπό να εμβολιάσουν το προσωπικό και μόνο. Εκ των υστέρων το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να γίνει στα Νοσοκομεία, αναβάλλοντας προς το παρόν την λειτουργία των 1018 εμβολιαστικών κέντρων, που έχουν σχεδιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των Νοσοκομείων και των εργαζομένων.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας.
Έχουμε χάσει ήδη 22 συναδέλφους από κορωνοϊό. 14 δίνουν μάχη για τη ζωή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας. Πολλοί εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν με βαριά συμπτώματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν η πανδημία για να αναδείξει το δίκαιο του αιτήματος. 3.000 συνάδελφοι πάσχουν από βαριά αναπηρία και ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα. Υπήρξαν κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας για την ένταξή μας. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί παρέπεμπαν στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την εξέταση του αιτήματος.
Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμα που είναι υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Όμως τη νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.
Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου που έχουμε διανύσει και χωρίς επιβάρυνση στους χαμηλούς μισθούς με επιπλέον εισφορές. Δεν είναι συνταγματικά ορθό υγειονομικοί του ίδιοι επαγγέλματος στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και άλλοι να μην είναι επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην Δημοσίου.
Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Υποβάλαμε πρόταση για τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορωνοϊό των συναδέλφων των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορωνοϊού.
Έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Οι οικογένειές τους είναι σε απόγνωση.
Συνεχίζουμε τους Αγώνες με απόλυτο σεβασμό στο υγειονομικό πρωτόκολλο.