Μια εφιαλτική κατάσταση περιγραφουν οι χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα σωματεία από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα και αφορούν το καθεστως εργασίας που έχει διαμορφωθεί μέσα στις συνθήκες πανδημίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», που μεταφέρει πληροφορίες από τις καταγγελίες στο ΣΕΠΕ και στα συνδικάτα, μία στις τρεις περιπτώσεις αφορά τον εξαναγκασμό εργαζομένων σε φυσική παρουσία, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, φυσικά εν μέσω εκβιασμών.
Ακόμη σε κάποιες εκ των περιπτώσεων εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν το επίδομα της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, ήτοι 534€ στον εργοδότη τους, ενώ άλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για απλήρωτες υπερωρίες, αλλαγή σύμβασης εργασίας αλλά και ανασφάλιστη και μάυρη εργασία, αφού εργαζόμενοι που δηλώνονται γα 4 ώρες απασχόλησης, εργάζονται έως και 12.
Επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των εργαζόμενων
Πέραν των παραβιάσεων του εργατικού δικαίου, πολλοί εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες και για την υγεία τους καταστάσεις, αφού εξαναγκασμός σε φυσική παρουσία, σημαίνει συχνά την μετακίνηση με τα υπερπλήρη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καιτη μετάβαση σε χώρους εργασίας όπου βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι μαζί, χωρίς πιθανόν να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, αφού οι έλεγχοι είναι λιγοστοί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι εργοδότες απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να προβούν σε μοριακό τεστ για ανίχνευση της Covid-19, ωστόσο δεν τους επιδοτούν τα τεστ, με αποτέλεσμα αυτά να πληρώνονται από την τσέπη των εργαζόμενων.
Αντίδραση της Πολιτείας κατόπιν εορτής
Την ώρα που οι προαναφερόμενες συνθήκες τείνουν να γίνουν καθεστώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινητοποιηθεί, πραγματοποιώντας σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη. Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποφασίστηκε η ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 121 νέους επιθεωρητές, οι οποίοι θα προέλθουν από την κινητικότητα, αλλά και από πρόσληψη 54 νέων, που πρόκειται να εκπαιδευτούν και να ξεκινήσουν ελέγχους εντός του επόμενου διμήνου.
Στην ίδια σύσκεψη έγινε και η παραδοχή ότι θεμελιακή παράμετρος της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί η καθημερινή μετακίνησ εργαζομένων που θεωρητικά βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Πάνω από 20.000 οι καταγγελίες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο τα συνδικάτα όσο και η ΓΣΕΕ έχουν συγκεντρώσει στο σύνολο πάνω από 28.000 καταγγελίες για ένα διάστημα που κυμαίνεται από τις 19 Μαρτίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Ένα ποσοστό αυτών που ανέρχεται στο 33% (9.000) αναφέρονται σε εξαναγκασμό σε φυσική παρουσία, εργαζομένων που βρίσκονται επίσημα σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Επίσης τα στοιχεία κάνουν λόγο και για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (13%), άδεια ειδικού σκοπού (10%), άδεις, αργίες και δώρα (7%) αλλά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (8%).