Η υπόθεση του Ισπανού ράπερ έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσω του διαδικτύου και στην Ελλάδα, καθώς με τον «τρομονόμο στην Τέχνη», που σχεδίαζε να περάσει η κυβέρνηση, πριν υπαναχωρήσει από τις μαζικές αντιδράσεις, μία τέτοια υπόθεση θα ήταν δυνατό να συμβεί και στη χώρα μας.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει (…) Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίες μας, όχι σε εμένα», είπε ο Χασέλ, που είναι γνωστός για τις αριστερές πεποιθήσεις του, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως σημειώνει το BBC 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η σύλληψη του ράπερ είναι «τρομακτικά νέα» για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία.

Ο ράπερ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί

«Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας», δήλωσε τηλεφωνικά ο ράπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαδηλώσεις υποστήριξης του ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ακανθώδες θέμα για την ισπανική κυβέρνηση της αριστεράς και κυρίως για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.