Σε νέα κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο Κεραμεώς το οποίο πέρασε πριν από λίγες ημέρες.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τη δράση τους για τη μη εφαρμογή του νέου απαράδεκτου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, οργανώνουν την απειθαρχία των φοιτητών και διεκδικούν το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» σημειώνουν.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών.

Ο πρύτανης ενημέρωσε την Εισαγγελία

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε ήδη την εισαγγελία, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα».

«Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».