«Δεν δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στο θέμα τούτο», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος απαντώντας στην ερώτηση του πρακτορείου Reuters εάν η χώρα του θα υψώσει φραγμούς στη συμμετοχή του Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, στις 20-21 Μαΐου.
Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει να αξιώνει μία επίσημη απολογία και την αποζημίωση των θυμάτων από την επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2010 οι ισραηλινές δυνάμεις στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα Τούρκοι.
«Το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία και μολονότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος της, η συμμετοχή του σημαίνει πως βρίσκεται σε θετικό διάλογο με το ΝΑΤΟ και όλα τα μέλη του και, χωρίς να θέτουμε στο περιθώριο το ζήτημα αυτό, θεωρούμε πως δεν είναι αρμόζον για το Ισραήλ να παρευρίσκεται», πρόσθεσε.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως ορισμένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη συμμετοχή του Ισραήλ στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας–το οποίο αποβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες που δεν είναι μέλη της.
Ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε τον χαρακτηρισμό της τουρκικής απόφασης ως βούληση να «εμποδίσει» τη συμμετοχή του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Γραμματεία του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι δεν πρόκειται να φέρουν το θέμα τούτο στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, έχοντας γνώση για τη θέση που τηρεί στο ζήτημα αυτό η Άγκυρα.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ τόνισε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για πρόσκληση του Ισραήλ στη σύνοδο του Σικάγου.
Οι ΗΠΑ έχουν επιχειρήσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία να ενθαρρύνουν την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και του Ισραήλ, υπό το φως της κρίσιμης καμπής που διέρχεται η περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο προς στιγμήν καμία προσπάθειά τους δεν έχει τελεσφορήσει.