«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου» ήταν η καθυστερημένη κατά δέκα ημέρες απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου.
Η υπουργός επέμεινα να εμφανίζεται ως εξαπατημένη, απορρίπτοντας τις ευθύνες για την επιλογή και την κάλυψη που του παρείχε στο πρόσωπο του κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή, υποστηρίζοντας πως «όταν υπήρξαν καταγγελίες, έπραξε αυτό που έπρεπε».
«Όταν γνώρισα έπραξα αυτό που έπρεπε. Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και 5 ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κυρία Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες πρωθυπουργού για το θέμα» δήλωσε ακόμα η υπουργός, η οποία ανέλαβε έπειτα από δέκα και πλέον ημέρες την ευθύνη της επιλογής Λιγνάδη, και μόνο αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υποστήριξε και κάλεσε και το υπουργικό συμβούλιο να πράξει το ίδιο, τους οποίους κάλεσε την περασμένη εβδομάδα «θυμηθείτε πόσους από σας έχει βοηθήσει η Μενδώνη».
Ακόμα, η Λ. Μενδώνη δεν δίστασε και σήμερα να κουνήσει το δάχτυλο απέναντι σε όσους της ασκούν κριτική για την κάλυψη που έδωσε στον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, απαντώντας στη Βουλή «η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει το δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα οι θεωρίες συνομωσίας δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να μπαίνει σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα αθώων ψυχών».
Παρά τις παραπάνω αναφορές της κατά των «θεωριών συνομωσίας», η υπουργός επέμεινε να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «οργανωμένη προπαγάνδα» σε βάρος της, καθώς και πως οι αντιδράσεις υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μάλιστα πως όσοι αντιδρούν «έχουν πολιτικές σχέσεις μαζί σας».
«Με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση εναντίον του Λιγνάδη. Και τα δύο δεν γίνεται. Αποφασίστε γιατί με κατηγορείτε. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω. Αναγνωρίστε και εσείς το άδικο της κριτικής σας» δήλωσε στη δευτερολογία της η υπουργός, συγχέοντας -όχι τυχαία- την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση με την κριτική που δέχεται ακόμα και από το κομματικό της ακροατήριο.
Αναφορικά δε με την στήριξη στο πρόσωπό της από περιορισμένο αριθμό προσωπικοτήτων του Πολιτισμού, η ίδια σημείωσε πως «μιλάτε για τους ανθρώπους του πολιτισμού και αναφέρεστε ειρωνικά στις 56 προσωπικότητες του χώρου λέγοντας ότι έχουν κρατικές θέσεις. Στον δικό μας πολιτικό χώρο ανήκουν προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή. Απαξιώνετε τα πρόσωπα αυτά γιατί διαφωνούν με την προπαγάνδα που έχετε στήσει εις βάρος μου. Αντιθέτως το ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι πρόσωπα διορισμένα από εσάς. Εμείς το κρατήσαμε και έβγαλαν ανακοίνωση εις βάρος μου».
«Το σκάνδαλο Λιγνάδη-Μενδώνη θα το κάνετε σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ; Είσαστε καλά;» απάντησε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου, καλώντας την «βγείτε σ’ αυτή τη Βουλή και πείτε μία συγγνώμη, διαφορετικά έχουμε πρόβλημα όλος ο κόσμος του πολιτισμού, όλη η κοινωνία να συνομιλούμε με μια υπουργό Πολιτισμού απονομιμοποιημένη».
«Εδώ από το Βήμα Ελλήνων οφείλουμε να λογοδοτούμε. Αύγουστος 2019 με τον πλέον επίσημο και αλαζονικό τρόπο αναλάβατε αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη να σταματήσετε έναν διαγωνισμό και αναθέσατε το Εθνικό Θέατρο σε ένα πρόσωπο της δικής σας επιλογής. Μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει αυτόν τον άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή ανήλικων έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη και την υποχρέωση να παραιτηθείτε. Έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη για την πολιτική συγκάλυψη; Όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών τους καλέσατε να σας εξηγήσουν τις καταγγελίες ή καλέσατε μόνο αυτόν που βάρυναν οι καταγγελίες;» την είχε καλέσει νωρίτερα η Σ. Αναγνωστοπούλου.
«Όλα αυτά καθώς και ο ξεσηκωμός όλων των ανθρώπων του πολιτισμού σας καθιστούν πρόσωπο non grata για τον Πολιτισμό. Θεωρείτε ότι μπορείτε να παραμείνετε όχι ως υπουργός μπιζνας αλλά του Πολιτισμού;» υπογράμμισε ακόμα η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.