Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω του ο σεισμός 6 ρίχτερ που σημειώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Ελασσόνας, ο οποίος έγινε αισθητός στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά της η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν, μόλις, 7,8 χιλιόμετρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ένα σπίτι κατέρρευσε στην περιοχή Μεσοχώρι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ένας άνδρας ο οποίος, όμως, μετά από λίγη ώρα απεγκλωβίστηκε από την πυροσβεστική. Ταυτόχρονα αναφέρονται υλικές ζημιές και στον Τύρναβο.
Σημειώνεται ότι ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η πρώτη ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελασσόνας, η δεύτερη στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και η τρίτη και πιο ισχυρή ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.
Όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, o εγκέλαδος προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χωριά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας με επίκεντρο το Δαμάσι, το Βλαχογιάννι και το Μεσοχώρι.
Έκλεισαν τα σχολεία στη Θεσσαλία. Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100.3 ότι επικράτησε μεγάλη αναστάτωση ωστόσο η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς τα περισσότερα κτίρια εκεί είναι καινούρια.
Είναι ένα γνωστό ρήγμα, ήταν ο καιρός του να δώσει έναν ισχυρό σεισμό, είπε Στο Κόκκινο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Δαμασίου, δυτικά από τον Τύρβανο, έχει μήκος περίπου 15-20 χλμ. και πλάτος περίπου 10 χλμ. Είναι πολύ καλά μελετημένο. Μάλιστα, υπάρχει σεισμολογικός σταθμός «πρακτικά πάνω στο ρήγμα» όπως σημείωσε.
Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται «φυσιολογικά, αλλά αυτό σημαίνει και δύσκολα… ήδη έχουμε δονήσεις 4,9 Ρίχτερ, 4,7 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ, που κάνουν την περιοχή να χοροπηδάει. Θα συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες», όπως εκτίμησε. «Ιδίως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί σεισμοί θα γίνουν τις πρώτες 24-48 ώρες… και είναι ηπειρωτική περιοχή, υπάρχουν χωριά, ένας σεισμός 4 Ρίχτερ κάτω από τα πόδια σου είναι πολύ ισχυρός». Το ρήγμα αυτό κατά τον ίδιο με τα 6 Ρίχτερ «πρακτικά έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό, είναι οι μετασεισμοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».
Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».
Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα και συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια τους.
Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.
«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.
Στους δρόμους της Λάρισας έχουν πέσει σοβάδες στους δρόμους από τα μπαλκόνια όπως μεταδίδει το LarisaNet.
Οι πιο κοντινές στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού κατοικημένες περιοχές είναι ο Τύρβανος των περίπου 15.000 κατοίκων στα ανατολικά και οι μικρότερες Δαμάσι, Δαμασούλι, Μεσοχώρι και Βλαχογιάννι στα νότια-νοτιοδυτικά.