Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες των προσφύγων το προηγούμενο διάστημα, οι υπηρεσίες ασύλου στο camp της Ριτσώνας είχαν ζητήσει διορία ενός μήνα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσουν να δώσουν στους αιτούντες άσυλο επαρκείς απαντήσεις για την κατάσταση των αιτήσεών τους, κάτι που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει.
Συνεπώς, χθες οι πρόσφυγες του camp της Ριτσώνας προχώρησαν σε πολύωρη διαμαρτυρία μέσα στο camp ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση στα αιτήματά τους, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες μέχρι να εισακουστούν.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι πρόσφυγες προχώρησαν σε νέα διαμαρτυρία με τις αρχές να διαλύουν τον κόσμο με χρήση χημικών και την κινητοποίηση περισσότερων από 200 προσφύγων, όταν πήγε να γίνει συμβολική κατάληψη του δρόμου έξω από τη δομή.
Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στην κινητοποίηση συμμετέχουν κυρίως οι πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής, αρκετοί από τους οποίους έχουν συμπληρώσει ήδη περισσότερο από ένα χρόνο στη δομή και συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, πολλοί και δύο. Το ραντεβού για τη συνέντευξη ασύλου έχει οριστεί σε κάποιους το 2022 και σε άλλους το 2023, ενώ η απόφαση αναμένεται μετά από αρκετούς μήνες. Οι πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής θεωρούν πως έχουν πέσει θύμα διάκρισης και πως η διαδικασία προχωρά πιο γρήγορα για όσους έχουν αραβική καταγωγή.
Οι πρόσφυγες θέλησαν να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους με συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, εξαιτίας της στάσης που κρατά απέναντί τους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως μεταδίδει η «Εφ.Συν», υπήρξε συνεννόηση με το υπουργείο ώστε δύο εκπρόσωποι των προσφύγων να μεταφερθούν στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στο κτήριο Κεράνη στη Νίκαια για να παραδώσουν γραπτά τα αιτήματα και να δοθούν απαντήσεις. Οι πρόσφυγες περίμεναν να γίνει η συνάντηση την Τετάρτη, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι υπήρξε εμπαιγμός και να αποφασίσουν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση.
Τέλος, πηγές του υπουργείου που επικαλείται το μέσο αναφέρουν ότι η θεσμική πλευρά μιλάει για συνάντηση την Πέμπτη και θέτει επιπλέον ότι πρέπει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των προσφύγων για να ξεκινήσει τον διάλογο.