Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει βρεθεί στο «κόκκινο», με τις διαθέσιμες ΜΕΘ να μην φτάνουν. Όπως τονίζει, με πάνω από 150 εισαγωγές κάθε ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής, θα χρειασθούν πάνω από 20 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά.
«Ακόμη και εάν το ποσοστό μειωθεί λόγω των εμβολιασμών των ηλικιωμένων οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν φθάνουν. Για να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη που χάθηκαν βαριά ασθενείς κατά τα πρώτα 24ωρα από την εισαγωγή τους, χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ».
Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «ΚΑΤ», «Αγ. Όλγα», «Ελπίς», «ΝΙΜΙΤΣ», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο». Την ίδια στιγμή, στο «Σωτηρία» υπάρχουν 6 κενές κλίνες ΜΕΘ, στο «Γεννηματάς» μόλις 1, στο «Ερυθρός» επίσης 1, στο «Ιπποκράτειο» 7 (δίνονται σήμερα) και στο «Αττικό» 6 κενές.
Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «Παμμακάριστος», «Ελπίς» και «Αγία Βαρβάρα» που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον ιό. Παράλληλα, τo «NΙΜΤΣ» και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του 902.gr, την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού», προκειμένου να μετατραπεί σε κλινική covid. Στη συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιούνται τουλάχιστον 800 χειρουργεία τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 είναι επείγοντα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επείγοντα θα διακομίζονται στο «Ωνάσειο» (χωρίς να έχουν δοθεί παραπέρα διευκρινίσεις) και στην Καρδιοχειρουργική του ΠΓΝ Πάτρας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, αλλά ακόμη δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό. Η μοναδική Καρδιοχειρουργική που έχει παραμείνει είναι στο Ιπποκράτειο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τις 9 Μαρτίου θα λειτουργούν μόνο τα 3 από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια για τις ανάγκες της Γενικής Χειρουργικής, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε τα επείγοντα περιστατικά. Σημειώνεται πως αρχικά ήταν 14, κόπηκαν τα 8 λόγω Covid, τώρα κόβονται άλλα 3 και απομένουν μόλις 3.
Προς κατάρρευση το «Θριάσιο»
Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το 902.gr, το «Θριάσιο» νοσοκομείο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνεται πως το νοσοκομείο «δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει περαιτέρω συνθήκες ορθής ιατρικής φροντίδας» και προσθέτει ότι από πλευράς του «δεν δύναμαι πλέον να εγγυηθώ για την ορθή διαχείριση, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών (covid-19 και μη) και του ιατρικού προσωπικού, εάν εξακολουθήσουν οι ίδιες συνθήκες».
Γεννώνται οι αυτονόητες απορίες:
Άραγε για ποια ασφάλεια και για ποια δυνατότητα τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων ομιλούν, όταν οι ίδιοι οι λιγοστοί γιατροί από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύουν και Covίd-19 και μη Cονίd-19 ασθενείς σε διαφορετικούς ορόφους, χωρίς την ελάχιστη βοήθεια;
Για ποια ασφάλεια ομιλούν, όταν η από πολλών χρόνων λειψή αναλογία ιατρών Παθολόγων-Πνευμονολόγων / Νοσηλευόμενους, έχει ήδη υποδιπλαπλασιαστεί;
Πόσο ακόμη πρέπει να καταστρατηγηθούν τα ωράρια άυπνης εργασίας για να εξασφαλίζονται οι άκρως βασικές λειτουργίες των κλινικών μας;
πόσο Θα αντέξουμε ακόμη, με την υπεύθυνη πολιτεία να μας αφήνει στην τύχη μας;
Όπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος δεν υπάρχει πλέον καμία εξασφάλιση τήρησης πρωτοκόλλων. Οι κλίνες Covid-19 αναγκαστικά-σταδιακά θα εκτοπίσουν όλα τα άλλα περιστατικά…»