Η Δανία αποτελεί πλέον την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακαλεί τις άδειες παραμονής των Σύριων προσφύγων/-ισσών, ισχυριζόμενη ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς το τμήμα μετανάστευσης της χώρας αποφάσισε να επεκτείνει την περιοχή της Συρίας που θεωρεί ασφαλή και να συμπεριλάβει το Ριφ Ντιμάσκ (Rif Dimashq Governorate), το οποίο περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα της Δαμασκού.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι οι εγκληματίες ενδέχεται να απελαθούν στη Συρία, η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε πως η απέλαση στη Συρία θα ισχύσει για το σύνολο των προσφύγων/-ισσών. Το δεξιό κόμμα αντιπολίτευσης της Δανίας, ζήτησε μάλιστα να επισπευσθεί ο «επαναπατρισμός, μέσω συμφωνίας με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας έχει υιοθετήσει μια ισχυρή στάση κατά της μετανάστευσης, με τον πρωθυπουργό Mette Frederiksen να δηλώνει πως στοχεύει σε μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο στη χώρα.
Συνολικά, 94 Σύριοι πρόσφυγες έχουν χάσει τις άδειές τους, με τον υπουργό μετανάστευσης της Δανίας Ματίας Τεσφάιε (Mattias Tesfaye) να επιμένει τον περασμένο μήνα ότι η σκανδιναβική χώρα ήταν εξαρχής «ανοιχτή και ειλικρινής» για την κατάσταση. Ο ίδιος προσέθεσε πως είχε καταστεί σαφές στους πρόσφυγες της Συρίας ότι η άδεια διαμονής τους είναι προσωρινή και πως μπορεί να αποσυρθεί εάν δεν χρειάζονται πλέον προστασία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η χώρα προτίθεται να δώσει στους ανθρώπους προστασία για όσο χρειάζεται, αλλά όταν βελτιώνονται οι συνθήκες στη χώρα καταγωγής, θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ξαναφτιάξουν μια ζωή εκεί.
Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι επανεξετάστηκαν οι άδειες προσωρινής προστασίας περίπου 900 Σύρων προσφύγων/-ισσών από την περιοχή της Δαμασκού. Η νέα απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την περιοχή Ριφ Ντιμάσκ σημαίνει αυτομάτως πως θα ισχύσει η ίδια συνθήκη για ακόμη 350 Σύριους πρόσφυγες/-ισσες που ζουν στη Δανία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι δεδομένης της κλίμακας και της διάρκειας της σύγκρουσης στη Συρία και του αντίκτυπου του πολέμου στις υποδομές και στο σύστημα υγείας, ο πληθυσμός ενδέχεται να ατιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε περιοχές όπως η βόρεια Συρία. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δράσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, όπως η Δαμασκός και το Ριφ Ντιμάσκ, επομένως βασίζουν τους ισχυρισμούς τους σε ό, τι έχουν δει στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Σε σχόλιό της, η Διεθνής Αμνηστία της ανέφερε πως «Η κυβέρνηση της Δανίας επιχειρεί να αναγκάσει ανθρώπους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους σε ένα αυταρχικό καθεστώς, γεγονός που είναι απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αυτό θα δώσει νέα επιχειρήματα και σε άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την υποχρέωσή τους απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Όχι μόνο θα κινδυνεύσουν οι ζωές και άλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών, αλλά θα αναγκάσει ανθρώπους να επιχειρήσουν να ταξιδέψουν ακόμη πιο μακριά ώστε να βρουν ασφάλεια και προστασία για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».
Οι πρόσφυγες/-ισσες πρόκειται να μεταφερθούν σε στρατόπεδα απέλασης, όπου δεν θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Τη Δευτέρα (1/3), ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι δεκάδες χιλιάδες Σύριοι που κρατούνταν αυθαίρετα από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις «εξαφανίστηκαν βίαια». Χιλιάδες ακόμη άτομα έχουν υποστεί σεξουαλική βία και θάνατο κατά την κράτηση, καθώς και απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης.