Πριν λίγες ημέρες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συντάχθηκε με τις πιο ακραίες φωνές του ευρωκοινοβουλίου αυτές της άκρας δεξιάς υποστηρίζοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύεται από τη σύλληψη». Με την υποσημείωση μάλιστα ότι η γυναίκα δεν θα έπρεπε να μπορεί να επιλέγει για το σώμα της.
Η στάση του ευρωβουλευτή αντίκειται στα κεκτημένα της έννομης τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, επιστρέφοντας τη συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών πολλές δεκαετίες πίσω.
Η ψήφος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είναι ντροπή για τη χώρα❗
❗ Η “μεταρρύθμιση” προχωράει, επόμενη στάση κυνήγι μαγισσών.— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) March 16, 2021
Μετά την κατακραυγή αλλά και σχόλιο του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου που υπογράμμιζε ότι «η ψήφος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είναι ντροπή για τη χώρα» η ΝΔ με ανακοίνωση διαχώρισε τη θέση της.
«Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του», αναφέρει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συζήτηση έγινε για του αναφορικά με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ζαγοράκη και με την στάση του σε ψηφοφορία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όπου αρχικά καταψήφισε το γενικό κείμενο. Η στάση του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον ίδιο έπειτα από αυτές να ενημερώνει πως εκ παραδρομής καταψήφισε το τελικό κείμενο: «Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισα όλες τις τροπολογίες υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Εκ παραδρομής στην τελική ψηφοφορία καταψήφισα το τελικό κείμενο και προφανώς υπήρξε διορθωτική ψήφος υπερψηφίζοντάς το», αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook.
Πρόκειται για το ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη» για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε τελικά με 492 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 46 αποχές.