Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί, μετά από καταγγελία εναντίον του από τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ο Πρόεδρος των εργαζομένων, Θανάσης Σιούλης, επειδή είχε αποκαλύψει στις αρχές Νοεμβρίου σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η εφημερία του νοσοκομείου ξεκίνησε χωρίς διαθέσιμη ΜΕΘ.
«Ξεκινάμε εφημερία με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όρια μας. Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει» είχε δηλώσει στο Open ο Θανάσης Σιούλης, προσθέτοντας «είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός».
Η αποκάλυψή του είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις, με τη διοίκηση του Νοσοκομείου να σπεύδει να δηλώσει λίγες ώρες μετά ότι πρόκειται για Fake News. Όπως όμως αποκαλύφθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ στη συνέχεια, «αργά το μεσημέρι η διοίκηση έδωσε 7 κλίνες κενές. Φυσικά όταν πεθαίνουν ή εξέρχονται ασθενείς από τις ΜΕΘ αδειάζουν κρεβάτια. Ο διοικητής το μεσημέρι μετέτρεψε την καρδιοχειρουργική μονάδα σε ΜΕΘ κορωνοϊού 6 κλινών και πρόσθεσε ακόμη μια κλίνη στη ΜΕΘ 25 κλινών. Γι αυτό υπήρξαν το μεσημέρι οι 7 διαθέσιμες κλίνες».
Σε ανακοίνωσή τους, οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Θεσσαλονίκης αναφέρονται επίσης «σττις κλήσεις σε απολογία της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ και του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, της Προέδρου της ΕΝΙΘ, την μεθοδευμένη απόλυση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου “Αγ. Σάββας” και μια σειρά σοβαρών διώξεων αγωνιζόμενων υγειονομικών».
Ξεκαθαρίζουν ότι «όσα είπε ο συνάδελφος Α. Σιούλης ήταν αλήθεια και απόλυτα τεκμηριωμένα. Επιπλέον, ανέδειξε τις ευθύνες της Πολιτείας, καθώς βρισκόμαστε οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, με κανένα ουσιαστικό μέτρο να μην έχει ληφθεί, για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και ενώ όλοι περιμέναμε το 2ο κύμα της πανδημίας. Ο Υπουργός Υγείας ήρθε στη Θεσσαλονίκη την επόμενη ακριβώς ημέρα στα πλαίσια της αναζήτησης λύσης. Αρκετά καθυστερημένα σε σχέση και με την έξαρση της πανδημίας, αλλά και με τις προειδοποιήσεις μας, που είχαν κοινοποιηθεί περίπου ένα μήνα πριν».
Ενώ συνεχίζουν λέγοντας:
Και γι αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι:
Στο πρόσωπο των μελών του προεδρείου της ΕΝΙΘ στοχοποιούνται οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης μας.
Η κλήση σε απολογία εντάσσεται στη μεθοδευμένη κυβερνητική τακτική της κλιμάκωσης των διώξεων όσων υγειονομικών και άλλων εργαζομένων αγωνίζονται για την υγεία και τη ζωή του λαού και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο αποτελεί άλλη μια προσπάθεια μετακύλισης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στους γιατρούς.
Ο πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και το συλλογικό τους όργανο, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως και στο πρώτο, απόλυτα τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξαν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. της Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις προσωπικού, δομών και εξοπλισμού, την έκταση της προσβολής από covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στις διάφορες δομές του ΕΣΥ, την ελλιπή προστασία του πληθυσμού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και συγχρόνως καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που πάσχιζε να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.
Οι “παραδειγματικές” διώξεις των υγειονομικών έχουν σαν στόχο την τρομοκράτηση όσων σηκώνουν κεφάλι και την εδραίωση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής στην κοινωνία.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται.
Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή του λαού και των εργαζόμενων.
Θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται.