Αυξάνεται η πίεση της τουρκικής κυβέρνησης προς το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα της Τουρκίας, που η Άγκυρα κατηγορεί ότι έχει σχέσεις με το PKK, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet,  σήμερα Δικαστήριο στο Μπακιρκόϊ της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον ήδη προφυλακισμένο πρώην ηγέτη του κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι με δηλώσεις του το 2015 «προσέβαλε τον πρόεδρο της χώρας» και τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε τον Δεκέμβριο την άμεση αποφυλάκισή του και πως αρχικά ο εισαγγελέας είχε ζητήσει φυλάκιση έως και 4 χρόνων και 8 μηνών. Ωστόσο, τα τουρκικά δικαστήρια όχι μόνο αρνούνται να συμμορφωθούν, αλλά αύξησαν την ποινή του σε νέες δίκες με πρόσθετες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι ο Ντεμιρτάς κρατείται σε φυλακές τύπου F (υψίστης ασφαλείας), στην Αδριανούπολη από τις 4 Νοεμβρίου του 2016.

Παράλληλα, αυξάνονται οι εθνικιστικές φωνές  που ζητούν την απαγόρευση του κόμματος, λόγω φερόμενων δεσμών με τζιχαντιστές. Πολλοί από τους εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και στελέχη του έχουν φυλακιστεί και καθαιρεθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει το AlJazeera, o επικεφαλής εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε την Τετάρτη τη διάλυση του ΗDP, με την αιτιολογία ότι μέσω δραστηριοτήτων, κινητοποιήσεων και ανακοινώσεων, τα μέλη του κόμματος επιχειρούν να υπονομεύσουν την ενότητα του τουρκικού κράτους.

Την ίδια ημέρα, το τουρκικό Κοινοβούλιο αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου μετά την επικύρωση της καταδίκης του για διάδοση “τρομοκρατικής προπαγάνδας”. Ο βουλευτής παρέμεινε επί πέντε ημέρες στο κτήριο υπερασπιζόμενος το βουλευτικό του αξίωμα και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που ανέδειξαν τον ίδιο και το HDP ως την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ζητούσε με δημοσιεύσεις του από τον δημοκρατικό λαό της Τουρκίας να αγωνιστεί ενάντια στην αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας της δικής του και άλλων βουλευτών του κόμματος, και να αντιταχθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει το κόμμα.

Με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε «βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο. Αγωνιζόμαστε για την δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αντισταθούμε. Θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα έως ότου επικρατήσει  η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν θα υποχωρήσουμε!… Συνεχίζω τον αγώνα ώστε να τερματισθεί αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Μην μας εγκαταλείπετε!»

Εχθές, όπως μεταφέρει το ΒirGun οι αστυνομικές αρχές εισέβαλαν νωρίς το πρωί στο τουρκικό κοινοβούλιο και τον προσήγαγαν με τη βία. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, υπό το βάρος και της παγκόσμιας κινητοποίησης φορέων και Διεθνών Οργανισμών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας εξέδωσε κλήτευση για τον Γκεργκερλίογλου καλώντας τον να παραδοθεί, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για «τρομοκρατική προπαγάνδα», επειδή έκανε retweet ένα άρθρο σχετικά με το Κουρδικό και την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Ο πρώην βουλευτής έχει προθεσμία δέκα ημερών να παρουσιαστεί στις εισαγγελικές αρχές για να εκτίσει την ποινή του σχετικά με διάδοση προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.