Εγκαλώντας για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για την κακοδιαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ελληνικό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον θλιβερό απολογισμό διασωληνωμένων και κρουσμάτων των τελευταίων ημερών εν τη απουσία οργανωμένου σχεδίου ακόμα και για τo self testing.

«Ξέρετε, λοιπόν ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια πολύ ραγδαία επιδείνωση. Και μέρα με τη μέρα, ο απολογισμός που έχουμε στα δημόσια νοσοκομεία είναι ένας απολογισμός που προσομοιάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα. Χθες είχαμε 69 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, 681 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, 105 χθες, κατά τι λιγότερους από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες διασωληνωμένους προχείρως σε απλές κλινικές Covid έξω από τις ΜΕΘ να περιμένουν για κρεβάτι σε ΜΕΘ. […] Να απαντήσετε και να απευθυνθείτε στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Δεν τους νοιάζει αυτούς τους ανθρώπους αν απαντάτε στον Τσίπρα, τους νοιάζει τι απαντάτε σ’ αυτούς. Γιατί δεν ενισχύσατε ένα χρόνο τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφέρθηκε επίσης στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αραιά, την ώρα που είμαστε «η χώρα με το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη εδώ και πέντε μήνες, γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ εδώ και ένα χρόνο, ώστε να υπάρχει μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. […] Ένα χρόνο τώρα μας λέγατε ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά. Και ήρθατε προχθές να αναγγείλετε την παροχή των τεστ στα φαρμακεία, το λεγόμενο self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι ακόμη και σε αυτό δεν υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια, αποδεικνύοντας ότι την πιο κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο.

Μιλώντας για το ζήτημα της συνταγογράφησης των μοριακών τεστ, που η κυβέρνηση αρνείται επικαλούμενη το οικονομικό κόστος, τη στιγμή που δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και χωρίς κανένα δημοσιονομικό περιορισμό στην ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε «Έχετε ορίσει κάποια τιμή στην ανθρώπινη ζωή και καταλήξατε ότι αυτό είναι ασύμφορο;»

«Ένα χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μία έκτακτη πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Και έρχεστε στο και πέντε και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δεν μπορούσατε ένα χρόνο τώρα να είχατε προσλάβει;» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα νοσοκομεία Γεννηματά και Ελπίς, όπου οι δεκάδες υποψήφιοι για τις θέσεις στα νοσοκομεία παραμένουν επιλαχόντες στις προκηρύξεις, ενώ έχει προσληφθεί μόλις ένα άτομο σε κάθε προκήρυξη. «Θα πάτε στους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία στο Πέραμα και την Κυψέλη να τους βάλετε με επίταξη στο σύστημα να νοσηλεύσουν τους διασωληνωμένους. Πού, στα ιατρεία τους, τα ιδιωτικά; Τι ακριβώς κάνετε;» είπε, και ζήτησε «επιτέλους να μπουν στη μάχη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία μέχρι στιγμής χαίρουν ασυλίας.

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία CISCO για την τηλεκπαίδευση η οποία παρέμεινε κρυφή παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε επί δέκα μήνες τη δημοσιοποίησή της. Σημείωσε μάλιστα, ότι σε μια διαδικασία πλήρως υπονομευτική για τη δημοκρατία, η Υπουργός Παιδείας δεν ανάρτησε τη σύμβαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ως όφειλε, αλλά επί μήνες επικαλούταν την διαθεσιμότητα της σύμβασης στο…συρτάρι της, ενώ όταν αναγκάστηκε να περάσει από ελεγκτικό συμβούλιο, η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, αντί για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Με βάση τα όσα προκύπτουν από τους όρους της σύμβασης, δεδομένα 1,5 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας, μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν κοινοποιηθεί στην πλατφόρμα και «η εταιρία έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών» τόνισε.

«Τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των μισών ελληνικών νοικοκυριών στο διαδίκτυο», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για τεράστιο σκάνδαλο», που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με φιλελεύθερη παράδοση, «η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη, όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να υποβάλει τη παραίτησή της», καθώς «δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία».

Ως «μεγάλη ληστεία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου» χαρακτήρισε το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέροντας ότι μεθοδεύεται «μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει» κρατική στήριξη άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία η τράπεζα και «να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής» και οι θυσίες των Ελλήνων φορολογουμένων να πάνε στράφι. «Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μεγαλύτερων, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους», σημείωσε.

«Αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε αυτές τις μέρες, ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία. Απιστία καραμπινάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τα παραπάνω, έσπευσε προ ημερών να τροποποιήσει το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ όταν «λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν» να μη βρίσκονται αντιμέτωπα με την εισαγγελία, αλλά «να διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση από το ΤΧΣ», ενώ αμέσως μετά την εκλογή της άλλαξε τον ποινικό κώδικα, προκειμένου να προβλέπεται «αμνηστία» για τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία.

«Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του ελληνικό Δημοσίου και εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, να το ξέρετε αυτό, ούτε οι ποινικές ούτε, πολύ περισσότερο, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής σας διαγράφονται», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για παραβίαση του Συντάγματος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, σημείωσε ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε επί διακυβέρνησής του το σχέδιο στο Ελληνικό, το έργο εν τέλει προχωρούσε τότε με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι από την στιγμή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. «Επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες, που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικα που έριχνε νερό για να κατεδαφίσει ένα κτήριο και έβγαζε φωτογραφίες» σημείωσε, και είπε χαρακτηριστικά πως «αν οι υποσχέσεις σας και τα λόγια σας για το Ελληνικό ήταν τούβλα, θα τα είχατε χτίσει όλα μόνοι σας με τόσα τούβλα που έχετε πετάξει».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι είστε και ψεύτες και ανίκανοι. Και υποκριτές και άχρηστοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε πάρετε μια πέτρα, να τη σηκώσετε από δω και να την βάλετε παραπέρα. Και παρουσιάζατε τους εαυτούς σας ως δήθεν άριστους και ικανούς και τεχνοκράτες», προσέθεσε. «Είναι προφανές πως ακριβώς επειδή είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε, αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε» είπε, τονίζοντας ότι έτσι η κυβέρνηση διακινδυνεύει «την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης», που δεν είναι απλή, καθώς εμπεριέχει πολλές προσφυγές, δημιουργώντας ζητήματα στον διαγωνισμό. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των έργων, να φτιαχτεί μια περίκλειστη πόλη, πράγμα που εξαρχής η εταιρεία επεδίωκε.

«Το έργο αυτό, το σκέλος αυτό που αφορά στο μητροπολιτικό πάρκο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου. Θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της Αττικής. Γιατί όταν ολοκληρωθεί θα είναι όντας πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας», επισήμανε. «Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις αποδεικνύεστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσει μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, προς το δημόσιο συμφέρον, προς το συμφέρον της χώρας» κατέληξε ο επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης.