«Ιστορική» χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές η φράση του Μάριο Ντράγκι: «Τώρα χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την ανάπτυξη, έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο.. θα πρέπει να πάμε πίσω, για να φτιάξουμε ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντικό».
Στο Παρίσι, τα λόγια αυτά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντήχησαν ως «βόμβα», όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το οικονομικό περιοδικό Challenges, το οποίο αναρωτιέται «τι μύγα τσίμπησε τον Μάριο Ντράγκι», αφού είναι «πρωτοφανής η φράση περί συμφώνου ανάπτυξης, στο στόμα τραπεζίτη».
 
Όπως και να έχει όμως και παρά τις διευκρινίσεις που ακολούθησαν, το σίγουρο είναι ότι χθες ο Μάριο Ντράγκι «άνοιξε ένα ρήγμα, για την ανάπτυξη», έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως στον σημερινό τύπο.
 
Ένα «ρήγμα» στο τείχος της λιτότητας που έχει εγείρει η ευρωπαϊκή ηγεσία και που δίνει πλέον τη δυνατότητα για μια νέα απήχηση στις θέσεις του Φρανσουά Ολάντ. Η φωνή αυτού που θα μπορούσε να είναι ο αυριανός πρόεδρος της Γαλλίας, δεν μοιάζει πλέον ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», γράφει ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ.
 
Και βεβαίως ο Ολάντ δεν έχασε την ευκαιρία χθες για να αναφερθεί σχετικά στους δημοσιογράφους : «Το ότι προστίθεται η φωνή του Μάριο Ντράγκι στο θέμα της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει ότι η δέσμευση που έχω πάρει, θα καταστήσει τη γαλλική εκλογή αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη», υπογράμμισε.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί αντέδρασε και αυτός, μιλώντας εκ νέου για «τον δημοσιονομικό χρυσό κανόνα» που θέλει να εντάξει στο Σύνταγμα κα τον οποίο αρνείται η αριστερά. Δήλωσε, ότι σε περίπτωση εκλογής του και εφ' όσον δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 από το σύνολο των εκλεγμένων σε Βουλή και Γερουσία, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα.
 
Η αντίδραση της Άγγελα Μέρκελ, ότι και η ίδια υποστηρίζει μεν την ανάπτυξη, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν επιβαρύνει επιπλέον το δημόσιο χρέος, δεν εξέπληξε τους Γάλλους. Συνειδητοποιούν ότι η μελλοντική μάχη για την ανάπτυξη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο σχολές: το κεϋνσιανό μοντέλο που ακολουθεί ο Φρανσουά Ολάντ βασιζόμενος στις δημόσιες επενδύσεις και του μοντέλου της ανάπτυξης μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που υποστηρίζει το Βερολίνο, με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και της απελευθέρωσης των διαφόρων τομέων.
 
Οι Γάλλοι σχολιαστές υπογραμμίζουν πάντως, ότι από χθες ο Μάριο Ντράγκι «επωμίσθηκε ακόμα πιό πολύ το ένδυμα ευρωπαίου ηγέτη προασπιζόμενος μια Ευρώπη με μακροπρόθεσμη προοπτική». Αναγνωρίζουν παράλληλα ότι είναι υποχρεωμένος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, με δεδομένο ότι στο Συμβούλιο των Διοικητών των τραπεζών υπάρχουν οι αδιάλλακτοι όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, διοικητής της Bundesbank.
 
Το γαλλικό χρηματιστήριο που χθες είχε ξεκινήσει χαμηλά αντέδρασε άμεσα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι με τον δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 2,4% μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.