Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» σήμερα το πρωί ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε τη διάθεση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την πανδημία. Όλα αυτά, την ώρα που οι διασωληνωμένοι καθημερινά αυξάνουν και το ΕΣΥ βρίσκεται πέρα από τα όρια του εδώ και καιρό.
«Ότι θα ανοίξει τώρα δεν θα ξανακλείσει» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «δεν αντέχει κανένας μας άλλο το ακορντεόν και το άνοιγμα κλείσιμο».
«Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, πιστεύω ότι θα μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αριθμό εμβολιασμών 50 χιλιάδων την ημέρα αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα περάσουμε τα 2 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που θα είναι 60 και πάνω σχεδόν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί όπως και πάρα πολλοί από τους ευάλωτους όλο αυτό θα έχει μεγάλη θετική επίπτωση στην πίεση στα νοσοκομεία άρα έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε με αυτό το τείχος προστασίας που μας προσφέρει ο εμβολιασμός να ανοίξουμε, φυσικά πάντα με μέτρα προστασίας αλλά χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του βέβαια, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε: «Δεν μπορώ να κάνω προαναγγελία του χρόνου, θα ήθελα το συντομότερο δυνατό. Αυτή η εβδομάδα είναι σίγουρα πολύ κρίσιμη, εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθηθεί από μια μικρή τάση μείωσης ασφαλώς το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά. Εάν μέσα στην εβδομάδα υπάρχει νέα άνοδος πάλι θα πρέπει να εξεταστεί ο σχεδιασμός. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε τους ρυθμούς της πανδημίας φαίνεται πάντως τις τελευταίες μέρες και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία μια μείωση αν αυτό συνεχιστεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο νομίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις».
«Το κριτήριο για να ανοίξουμε είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε πολύ μεγάλη νέα αύξηση και πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν προσδοκούμε να ανοίξουμε και τα κρούσματα να πανε στα 500, δεν λεω κάτι τέτοιο, άλλωστε η μορφή της πανδημίας είναι πολύ διαφορετική σήμερα από ότι ήταν πέρυσι ή τον Νοέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα αυτοί που ασθενούν είναι κατά μέσο όρο πολύ μικρότερης ηλικίας αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πολύ περισσότερες εισαγωγές και πολύ περισσότερες ΜΕΘ, έχουμε συγκριτικά λιγότερους ημερησίως θανάτους από την άλλη έχουμε και ανθρώπους που καταλαμβάνουν για μεγαλύτερο διάστημα τις ΜΕΘ. Επειδή έχει αλλάξει η μορφή της πανδημίας έχει αλλάξει και ο τρόπος που πιέζεται το σύστημα», διευκρίνισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι με τον αριθμό των διασωληνωμένων κάθε μέρα να ξεπερνά τον προηγούμενο – και πλέον να βρίσκεται πάνω από 730 – η κυβέρνηση φαίνεται να ασκεί πιέσεις προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα δραστηριοτήτων, ειδικά του λιανεμπορίου. Βασιζόμενη στα self tests, μιλά για «ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας» και υποστηρίζει ότι δημιουργούν «ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον», όπως δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται να διαχωρίζουν τη θέση τους σε αυτό ξεκαθαρίζοντας ότι η αυτοκαταγραφή δεν μπορεί να αποκαταστήσει το έλλειμμα επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη δε διστάζουν να προαναγγείλουν άνοιγμα του τουρισμού στα περσινά πρότυπα και «με την πρώτη χαραμάδα» στο μέτωπο του Covid.