Προκαταρκτική έκθεση που συνέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με κινέζους επιστήμονες «αθωώνει» το εργαστήριο της Γουχάν για την πανδημία.

Σύμφωνα με όσα έφερε στο φως το πρακτορείο Ασοσιέιντεντ Πρες  (Associated Press), η έκθεση καταλήγει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ιός πέρασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, αν και δεν αποκλείεται πλήρως το ενδεχόμενο να υπήρξε άλλος ενδιάμεσος κρίκος εκ του ζωικού βασιλείου. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδόθηκε μέσω της διατροφής.  

Οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται και το πόρισμα δεν είναι τελικό, αλλά πάντως απορρίπτει κάθετα την διαφυγή από εργαστήριο και τις θεωρίες Τραμπ περί «κινεζικού ιού», που επαναλάμβανε διαρκώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτή η θέση είναι απίθανο να αλλάξει στο τελικό πόρισμα, όπως δήλωσε ο Πίτεν Μπεν Εμπαρέκ, απεσταλμένος του ΠΟΥ στη Γουχάν. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια θεωρία εμφανίζεται να αγκαλιάζει και η κυβέρνηση Μπάιντεν, που μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έκανε λόγο για «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους τόσο της Κίνας όσο και του ΠΟΥ και ζήτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας», στην οποία δε θα έχει λόγο η Κίνα.