«Ένα νέο Μάτι» ο δραματικός απολογισμός της «αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής» του 2020
Ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμάτσης, είναι ένας από τους τρεις ειδικούς που συνέταξαν σημαντικά πορίσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι, με βάση τα οποία ο ανακριτής έχει ζητήσει τρεις φορές από την Εισαγγελία την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018, εισπράττοντας ισάριθμες αρνήσεις.
Το εν λόγω πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν ο πρώτος που ως πραγματογνώμονας οικογενειών στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την φωτιά στο Μάτι.
Σήμερα, με εμπεριστατωμένο και αναλυτικό άρθρο του στη Huffngtonpost.gr, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης περιγράφει μία τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πυροσβεστικό Σώμα, εστιάζοντας την πολυδιαφημισμένη «αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιχειρήθηκε το 2020 με τον Ν. 4662/2020», για την οποία καταγγέλλει πως αντί για τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφερε μεγάλη αύξηση θανάτων, πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. «Η αναδιοργάνωση δηλαδή του ΠΣ έφερε στη χώρα για τα έτη 2020 και το 2021 έως την 22 Μαρτίου, συνολικά (97) θανάτους (ένα νέο Μάτι)» αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του.
Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής περιγράφει μία εικόνα αποδιοργάνωσης και διάλυσης του Σώματος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων που προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περσινό Φεβρουάριο δεν λειτουργεί, καθώς και πως δεν έχουν εκδοθεί ακόμα ούτε οι αναγκαίες για την υλοποίησή του κανονιστικές διατάξεις. Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού είναι απαξιωμένη και υποστελεχωμένη, και μάλιστα, το μισό της ανθρώπινο δυναμικό έχει μετακινηθεί στην ιχνηλάτιση κρουσμάτων Covid, με αποτέλεσμα να μην έχει εξιχνιάσει ούτε μία σοβαρή υπόθεση εμπρησμού.
Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το 2020 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, αριθμός μεγαλύτερος από το 2010, το οποίο μεταφράζεται σε έναν θάνατο ανά πέντε ημέρες. Κατάσταση η οποία συνεχίζεται και μέσα στο 2021, καθώς μέχρι τις 22 Μαρτίου, οι νεκροί από αστικές πυρκαγιές είναι 29, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό σε έναν ανά τρεις ημέρες. Συνολικά, οι αστικές πυρκαγιές φέρονται αυξημένες το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 9,%, με 20.110 έναντι 18.284.
Αντίστοιχη και ακόμα ζοφερότερη εικόνα μεταφέρεται και για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, όπου η αύξηση του 2020 σε σχέση με το 2019 φτάνει το 24,2%, ενώ οι καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί αντιστοίχως κατά 25% (203.374 στρέμματα). Μάλιστα, όπως σημειώνει, την ίδια χρονιά ήταν που το Πυροσβεστικό Σώμα μίσθωσε τον 21 Ε/Π αεροπυρόσβεσης, αριθμός μεγαλύτερος από το 2007 μέχρι και σήμερα.
Ο ίδιος, στο άρθρο του υπενθυμίζει πως στην αιτιολογική έκθεση του επίμαχου νόμου (Ν. 4662/2020) αναφερόταν πως «Η προστασία των πολιτών, των εννόμων αγαθών της ζωής, της υγείας, της περιουσίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι παντός κινδύνου και ενδεχόμενης απειλής αποτελεί κεντρική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή του Κράτους. Και τούτο, διότι η ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών προϋποθέτει την προηγούμενη αποτελεσματική, πλήρη και καθολική προστασία τους», για να υπογραμμίσει πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
«Ο στόχος αυτός, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία δυστυχώς και δεν επετεύχθη, αφού αυτά εμφανίζουν μια πρωτοφανή στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος αποκαρδιωτική εικόνα, αντίστοιχη δε αυτής δεν υπήρξε ποτέ στον παρελθόν» τονίζει ακόμα στο άρθρο του ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης, για να καταλήξει πως «για την κατάσταση αυτή ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει, αν ο κ. Πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος κι ενδιαφέρεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να αναζητηθούν και αποδοθούν στους υπαίτιους, πριν η κατάσταση χειροτερεύσει και είναι μη αναστρέψιμη και βέβαια έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο».
Πολλαπλά καμπανάκια συναγερμού
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης είχε παρέμβει και τον Ιανουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου πολιτικής προστασίας, καταγγέλλοντας πως αντί για τις διακηρύξεις για αναδιοργάνωση, οικοδομεί έναν γιγαντιαίο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και πολυδαίδαλο μηχανισμό. Σε άρθρο του που είχε δημοσιευτεί τότε στο ethnos.gr, το πρώην ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής περιέγραφε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει «κομματικό στρατό», μέσω του διορισμού αρεστών και όχι αρίστων.
«Είχα δεσμευτεί προεκλογικά πως θα αναδιαρθρώσουμε άμεσα την Πολιτική Προστασία. Το είπαμε και το κάναμε: Διασφαλίζουμε τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, βάζουμε τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δημιουργούμε μία κάθετη δομή για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2020 στη Βουλή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κανείς δεν ξεχνάει τις πολλαπλές προεκλογικές αναφορές στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και δηλώσεις του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τον Μάιο του 2019 πως «Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες».
«Απλά επιχειρείται μια νέα αναδιοργάνωση του ΠΣ για να ρυθμιστούν τα θέματα χειραγώγησης του προσωπικού του και κυρίως των αξιωματικών ΠΣ από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Οι πειραματισμοί αυτοί και η υπέρμετρη χειραγώγηση του ΠΣ και των αξιωματικών του αποβαίνουν σε βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του Σώματος και γενικά του μηχανισμού πυρόσβεσης και δασοπυρόσβεσης και οι επιπτώσεις αυτών αντανακλούν και κλονίζουν την ασφάλεια και προστασία του κοινωνικού συνόλου» περιέγραφε το ίδιο πρώην ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής την ώρα που ψηφιζόταν ο νόμος που σήμερα βρίσκεται σε ισχύ.
«Δεν αναδιαρθρώνεται και δεν ανασυγκροτείται η Πολιτική Προστασία της χώρας με ένα νομοσχέδιο που υποκρύπτει και εξυπηρετεί πρωτίστως σκοπιμότητες, ούτε αναδιοργανώνεται το ΠΣ με τη σύσταση θέσεων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών και με ρουσφετολογικές ρυθμίσεις σε θέματα υπηρεσιακών καταστάσεων, όπως λ.χ κρίσεις, προαγωγές, αποστρατείες και μετακινήσεις αξιωματικών, παρά μόνον με την προώθηση αξιοκρατικών διαδικασιών. Αξιοκρατία στο ΠΣ καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ήθελε και δεν θέσπισε και προφανώς ούτε η δική σας. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο, ως έχει, ασφαλώς και δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος και αναμενόμενος σκοπός» ανέφερε ακόμα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ήταν και πάλι ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης που στις αρχές Μαρτίου άφηνε σοβαρές αιχμές για την πολιτική διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως «υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων από μέλη της κυβέρνησης» τα οποία είναι «αρεστά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον» αλλά όχι «άριστοι», ενώ χαρακτήριζε την κυβέρνηση ως «ανίκανη στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις άνω κρίσεις για το καλό του τόπου και του κοινωνικού συνόλου».