Ολοένα και πιο εμφανής είναι η στρατηγική απαξίωσης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από την κυβέρνηση και φιλικά προσκείμενα μέσα ενημέρωσης σε αυτήν, καθώς μετά τον ορυμαγδό δηλώσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης της χειραγώγησης των αποφάσεών της από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ήρθε η παρουσία Γεραπετρίτη χωρίς σχετικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα τοξικά υπονοούμενα Γεωργιάδη για το μη άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, και πλήθος εξίσου νοσηρών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν τις προχθεσινές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται πως μόνο την Τετάρτη, τις ώρες που η συνεδρίαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων βρισκόταν σε εξέλιξη, υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης προχώρησαν σε συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, με σκοπό να πατρονάρουν τις αποφάσεις που αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης. Μέχρι και guest σε εκπομπή του ΣΚΑΪ έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχεδόν ανακοίνωσε απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων το δίδυμο Πελώνη-Γεραπετρίτη, ενώ ο υφυπουργός Σκέρτσος έχει ήδη περιγράψει το άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης από την προσεχή εβδομάδα.
Εξόφθαλμη κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης των αποφάσεων των Λοιμωξιολόγων
Την Πέμπτη, μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά – Κικίλια για άνοιγμα του λιανεμπορίου, την αρχή έκανε η Καθημερινή, περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση ως «τοξικότητα», κάνοντας ειδική αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για τα ανοίγματα, και καταλήγοντας στο «συμπέρασμα» πως «η επιτροπή έχει χάσει το σπουδαιότερο πλεονέκτημα για μια ανθρωποκεντρική επιστήμη: τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τον άνθρωπο». Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα έθεσε υπό αμφισβήτηση τις αιτιάσεις Πελώνη – Γεωργιάδη για «ομόφωνη απόφαση των ειδικών», αποκαλύπτοντας πως τουλάχιστον ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μειοψήφησε, με τον υπογράφοντα να τον ειρωνεύεται ελαφρώς, αποδίδοντας τη διαφωνία του στον «ρόλο που έχει κατακτήσει επάξια: του πιο σκληρού».
Την ίδια ημέρα, ο Βηματοδότης της εφημερίδας το Βήμα αναφέρθηκε στο «αίτημα των Λοιμωξιολόγων» σε ένα σχόλιό του, μεταφέροντας πως την περασμένη Τετάρτη, τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν «ενιαία κυβερνητική εκπροσώπηση και ιεράρχηση των θεμάτων που πρέπει να εξετάζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες του ΕΣΥ». Το «αίτημα» που μεταφέρθηκε στη στήλη της εφημερίδας ήρθε μετά την αυθαίρετη συμμετοχή του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Γιώργου Γεραπετρίτη στην επίμαχη συνεδρίαση, μεταφέροντας παράλληλα τα παράπονα των Λοιμωξιολόγων πως «δέχονται διάφορες πιέσεις» από την κυβέρνηση.
Η έτερη φυλλάδα του συγκροτήματος Μαρινάκη, «Τα Νέα», έκαναν την ίδια ημέρα λόγο σε στήλη τους για «Διχασμό στους ειδικούς», με αναφορά σε «μία μικρή Βαβέλ». Ο αρθρογράφος αναφέρει πως «το άγχος της δημοσιότητας επέδρασε σκληρά και βαριά» στους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτή, καθώς και «τα προσωπικά τους» για την μετά Covid εποχή. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε «διχασμένο μπάχαλο», περιγράφοντας πως η επιτροπή χωρίζεται σε δύο «σχολές σκέψεις», πως αρκετοί χρησιμοποιούν τις διασυνδέσεις τους με τα τηλεοπτικά κανάλια για την προβολή τους, και πως αυτή είναι η αιτία που «η κοινωνία έχει πάθει παράκρουση, μη μπορώντας να καταλάβει τι συμβαίνει πραγματικά με τα άνοιξε – κλείσε και τα μέτρα που πότε είναι σκληρά και πότε είναι έξυπνα, ή αντιστρόφως χαζά». «Κανονικός μύλος, δηλαδή» καταλήγει.
Λίγες ώρες αργότερα, άρθρο στο liberal.gr με τίτλο «Προβληματισμός για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και την σύγχυση των πολιτών», κατηγορεί τα μέλη της επιτροπής πως «εμφανίζονται να μην «ακούνε» την κοινωνία την ώρα που και μεταξύ τους εμφανίζονται διαφωνίες ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την εμφανή κόπωση των πολιτών που επί της ουσίας τα καθιστούν ανενεργά και κατ’ επέκταση μη αποδοτικά ως προς την αντιμετώπιση της διασποράς». Παράλληλα, μεταφέρεται πως «κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους» για το «γεγονός» πως τα μέλη της επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την κόπωση των πολιτών και την «ανάγκη για χαλάρωση».
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε «σκέψεις» της κυβέρνησης για την προσθήκη νέων μελών στην επιτροπή, όπως ψυχολόγων και οικονομολόγων, κάνοντας αναφορά και στο «απαγορευτικό» που είχε στο πρόσφατο παρελθόν βάλει η κυβέρνηση στις παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης.
Τα πολλαπλά δημοσιεύματα εναντίον της επιτροπής με γενικές επισημάνσεις έρχονται σε ευθεία ευθυγράμμιση με την επιχείρηση χειραγώγησης και αμφισβήτησης που συντελείται από κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, όπως αυτή του Άκη Σκέρτσου.
«Όχι δεν υπάρχει κανένα καπέλωμα της επιτροπής, υπάρχει ενημέρωση της επιτροπής από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για τα δεδομένα, από εκεί και πέρα η επιτροπή εξετάζει με επιστημονικό τρόπο και κριτήρια όλα αυτά τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα, τα οποία και εφαρμόζουμε. Το lockdown έτσι όπως έχει εφαρμοσθεί από τον Φεβρουάριο, αποτελεί εισήγηση της επιτροπής, η συνέχισή του, η τροποποίηση των μέτρων αποτελούν εισηγήσεις της επιτροπής, τις οποίες η κυβέρνηση ακούει και εφαρμόζει» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ενώ ακόμα πιο ζοφερές ήταν οι δηλώσεις Γεωργιάδη, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε τις αποφάσεις της Τετάρτης.
«Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση διότι γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, «κλέβουν» πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται. Ας πει η επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού» το νοσηρό υπονοούμενο που άφησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.