Η ζημιά για την κυβέρνηση είναι τεράστια ιδιαίτερα μετά την επιδημία σκανδάλων, ο απόηχος των οποίων αγγίζει ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Τα «πυρά» για τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις επικεντρώνονται στον αρμόδιο υπουργό Τζορτζ Όσμπορν και την πολιτική λιτότητας που εξήγγειλε. 

Εμμένει στη λιτότητα ο Όσμπορν 

Παρά την πολεμική της αντιπολίτευσης, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στην περιοριστική οικονομική πολιτική του, θεωρώντας κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη την κρίση στην Ευρωζώνη. 

Το Εργατικό Κόμμα απαντά πως η ύφεση έχει τη σφραγίδα της Ντάουνινγκ Στριτ, επίσημης κατοικίας πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο ο Τζορτζ Οσμπορν επιμένει: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε κεραία από τις αρχικές μας εξαγγελίες. Οποιαδήποτε παρέκλιση από το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό και αύξηση του χρέους». 

Η συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2012 εξέπληξε και τους αναλυτές στο Σίτι του Λονδίνου, που θεωρούσαν δεδομένη μια μικρή αύξηση μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έστω και μικρής. Η επιστροφή στην ύφεση, τόσο κοντά στην τελευταία που έληξε στα τέλη του 2009, συνιστά αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «διπλή βουτιά». Και είναι κάτι που έχει να συμβεί στη Βρετανία από το 1975, όταν η χώρα αναγκάστηκε, έστω και για λίγο, να ζητήσει την αρωγή του ΔΝΤ. 

Βεβαίως η σημερινή κατάσταση δεν έχει αντιστοιχίες με τότε και αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι τα στοιχεία θα ανατραπούν στους ερχόμενους μήνες. Ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλλει πως η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στους Βρετανούς η πολιτική των περικοπών στον δημόσιο τομέα, είναι ο κύριος παράγοντας της μείωσης της κατανάλωσης, εξ’ ου και η ύφεση. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η κατάσταση θα ανατραπεί τους επόμενους μήνες με τις εκδηλώσεις της αδαμάντινης επετείου της Βασίλισσας τον Ιούνιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.