Για απουσία διαβούλευσης με φορείς και τα συνδικάτα και εξ ολοκλήρου εκπόνηση από το επιτελικό κράτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν προκύπτει λοιπόν ότι έχετε άποψη για το πως κινητοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία. Η ιδεοληψία σας απέναντι στη δημόσια πρωτοβουλία είναι εμφανής και από το γεγονός ότι ελάχιστα λέγονται για τις δυνατότητες δημιουργίας επενδυτικών πολιτικών από το Υπερταμείο» σημείωσε και τόνισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση δεν έχει ενσκύψει στα πραγματικά προβλήματα και τις εξελίξεις από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Στάθηκε ιδιαίτερα, επίσης, στο ζήτημα των ανισοτήτων και στην εργασιακή επισφάλεια που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα αντιμετωπίσει, περιοριζόμενη, ωστόσο, αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς καμία εμπλοκή των τοπικών φορέων.

«Η πολιτική αυτή έχει δοκιμαστεί και είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στο ποσοστό επενδύσεων, έφερε ανισότητες, δουλειές χωρίς προοπτική και ανασφάλεια. Όλος ο κόσμος παγκοσμίως συζητάει για τις ανισότητες, γιατί έχουμε αύξηση των ανισοτήτων, γιατί πέφτει το μερίδιο στην εργασία Τι θα κάνετε για τις μισθολογικές ανισότητες; Η λύση που προτείνει το σχέδιο είναι κατάρτιση, ως λύση για τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια. Αλλά ακόμη και εδώ φαίνεται η μονομερής προσέγγισή σας, καθώς δεν εμπλέκετε τα δημόσια πανεπιστήμια στην παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης αλλά περιορίζεστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι θα κάνετε για τις περιφερειακές ανισότητες; Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει συζητήσει με τους τοπικούς φορείς. Αν και θεωρεί γιγαντιαίο το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έκανε τις αντίστοιχες διαβουλεύσεις. Η προσέγγιση της κυβέρνησης και εδώ είναι ότι η αγορά θα λύσει το ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων. Η Κλιματική Αλλαγή για εσάς δεν σχετίζεται με τις ανισότητες; Η σύγχρονη βιβλιογραφία λέει ότι αν θέλουμε σοβαρή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να λύσουμε το θέμα των ανισοτήτων. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια, ή σε σταθερή και επαρκή ενέργεια οι ανισότητες διαιωνίζονται. Έχουμε ανισότητες παντού και έχουμε ένα κείμενο που έχει ελάχιστες αναφορές σε αυτές» κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.


Ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία για απόκρυψη των λεπτομερειών του μακροοικονομικού υποδείγματος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και μίλησε για «μνημόνιο χωρίς μνημόνιο». «Μας λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει αναπτυξιακά οφέλη, χωρίς όμως να κοινοποιεί τις λεπτομέρειες του μακροοικονομικού υποδείγματος που χρησιμοποιεί. Πέρα από αυτό όμως μας λέει ότι η μισή περίπου ανάπτυξη θα έρθει με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι η εντύπωση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα; Θεωρεί ότι θα δεσμεύσει και εμάς με αυτό; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο. Ότι θα δεσμεύσετε εμάς στις μεταρρυθμίσεις που φέρετε στα εργασιακά; Και δημιουργείται το ερώτημα; Γιατί προχωρά η κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά; Το κάνει γιατί πραγματικά πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι μισθοί με τις πολιτικές αυτές και ότι θα πρέπει να δεσμευόμαστε και εμείς; Αλλά πλέον είναι ορατό σε όλους ότι όλα αυτά γίνονται για να συμπιεστούν οι μισθοί».

ΜεΡΑ25: «Προσπαθείτε να διαλύσετε μια και δια παντός τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Για «αερολογίες, αρκετά ευχολόγια και κυρίως, αρκετά ψέματα από την Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κρίτων Αρσένης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του σχεδίου ανάκαμψης και ανέφερε πως στο εξής «οι δημόσιες υποδομές θα αποτελούν ιδιωτικό κεφάλαιο», εφόσον «τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιριών».

«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι τρόπος διαχείρισης για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά ένας τρόπος φορολόγησης. Εσείς, αυτό που κάνετε είναι να δίνετε σε μια επιχείρηση χρήματα, και για αυτά τα λίγα που θα βάλει η ίδια, θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε και στη συνέχεια συμπλήρωσε εμφατικά πως «Όπως προκύπτει από το σχέδιο σας, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης. Για εσάς, το πρόβλημα που καλείστε να λύσετε, είναι πώς να διαλύσετε μια και δια παντός τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τολμούν ακόμα να παράγουν, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο σας όνειρο. Όλα τα προχωράτε μέσω φορολόγησης των πολιτών και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜεΡΑ25 

Ακούσαμε σήμερα στη Βουλή αρκετές αερολογίες, αρκετά ευχολόγια και κυρίως, αρκετά ψέματα από την Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Ψέμα 1.0 Η Κυβέρνηση ψεύδεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δεν θα έχουν κρατικές εγγυήσεις. Υπάρχουν 12,7 δις εγγυήσεις των φορολογουμένων, όπως υπάρχουν και τα 12 δις κρατικές εγγυήσεις για τα αρπαχτικά ταμεία στον Ηρακλή. Προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει και να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν κρατικές εγγυήσεις. Ειδάλλως αυτές θα συνιστούν ένα ακόμα νέο βουνό χρέους στις πλάτες των φορολογουμένων υπέρ της ολιγαρχίας δίχως σύνορα.

Ψέμα 2.0 Τα 31,8 δις που θα τα δανειστούν οι ιδιώτες είναι απλώς μια πρόβλεψη για χρήματα που θα προκύψουν από μόχλευση. Πρόκειται δηλαδή απλώς για ευχολόγια για διευρυμένο ΕΣΠΑ. Ένα προπέτασμα καπνού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία ακόμα και των αγορών, μετά από μια τέτοια πανδημία και μετά από 11 χρόνια μνημονίων.

Ψέμα 3.0 Ακόμα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την πράσινη βιομηχανική επανάσταση που χρειάζεται ο τόπος στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Οι διευκολύνσεις των αδειοδοτήσεων για τις ανεμογεννήτριες ακόμα και σε περιοχές natura δεν συνιστά αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά αντιαναπτυξιακό, αντιπεριβαλλοντικό και αποεπενδυτικό έγκλημα.

Ψέμα 4.0 Τέλος και στον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης «οραματίζεται» μια «Ελλάδα 2.0» με την δημιουργία απλώς ενός ψηφιακού παρακράτους, σαν αυτό που και σήμερα συλλέγει δεδομένα πολιτών και τα μεταπουλά είτε μέσω της τηλεκπαίδευσης, είτε μέσω των περιοριστικών μέτρων.

Ψέμα Vista Τα όσα μας παρουσιάζει η Κυβέρνηση δεν συνιστούν όραμα για μετάβαση στο μέλλον, είναι το ίδιο αν όχι και χειρότερο ζοφερό παρόν και παρελθόν με μια παρασιτική ολιγαρχία εργολάβων, ημετέρων και λοιπών κρατικοδίαιτων δήθεν επενδυτών, που απλώς θα απομυζούν τους ελάχιστους πόρους που θα διατεθούν, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής , Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ως «Σχέδιο που δεν αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης, ενώ θα έπρεπε η πρόταση να έχει εθνικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και να προέλθει μέσα από διαβούλευση και συνεργασία» Υπογραμμισε πως «το χειρότερο είναι ότι μετατράπηκε σε υπόθεση που αφορά μόνο το λεγόμενο επιτελικό κράτος, δηλαδή ένα στενό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και στην παρουσίασή του από την οποία απουσίαζαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης!».

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το σχέδιο «καλύπτει τα κενά της κυβέρνησης» και τις δράσεις που δεν έχουν έως τώρα υλοποιηθεί, απορρυθμίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. «Αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά μια πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό, με κυρίαρχο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα και η εθνική προστιθέμενη αξία. Είναι ένα σχέδιο που δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.Ούτε θα πρέπει να συνδεθεί με ‘’μεταρρυθμίσεις’’ και προαπαιτούμενα που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις ή επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων αυξάνοντας την ανεργία, πάντα υπό την απειλή μη εκταμίευσης μιας δόσης.  Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδεθεί θετικά και δημιουργικά με τον αναγκαίο στόχο της ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας. Πρέπει να είναι μια πρόταση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Και, δυστυχώς, η πρόταση της κυβέρνησης ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους» κατέληξε ο Μ. Κατρίνης.

ΚΚΕ:«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης ως «συγκεκριμενοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ και των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης»  και τόνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο μαζί με τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν απαντά ούτε στην ανισόμετρη ανάπτυξη που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε και στις περιφερειακές ανισότητες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτές είναι αστειότητες. Προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις, να κρύψουν ότι υλοποιούν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων μεταφέροντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Καμία αναδιανομή δεν γίνεται. Είναι φανερό ότι και αυτό το πακέτο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τζάμπα χρήμα δεν δίνεται», επεσήμανε, και κατέρριψε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί «ποιοτικών θέσεων εργασίας», φέρνοντας ως παράδειγμα το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις τηλεπικοινωνίες.

Προσέθεσε πως στο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης παραβλέπονται αναγκαίες υποδομές για τη βελτίωση των συνθηκών της λαϊκής οικογένειας, ενώ αναμένεται περαιτέρω όξυνση της εμπορευματοποίησης των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων μέσω της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ. «Ακόμα και τα χρήματα που λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει στην Υγεία, αυτά θα πάνε κατευθείαν σε κερδοσκοπικές και μη εταιρείες, ενώ για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας προβλέπει κάποια μπαλώματα που μετά βίας φθάνουν τα 629 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 57,5 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι παρουσιαζόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας δεν είναι επαληθεύσιμοι, καθώς δεν υπάρχει η πλήρης εικόνα του σχεδίου. Χαρακτήρισε επίσης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα με ένα μικρό και αβέβαιο οικονομικό πακέτο που δεν αρκεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, και σίγουρα δεν είναι η απάντηση στην ανάπτυξη και στην παραγωγή πλούτου».

Διαβάστε περισσότερα για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»:

Ελλάδα error 404