Συνεχίζουν τα αντιμαθήματα, κόντρα στην τηλεκπαίδευση ζωντανεύουν τα πανεπιστήμια
Φοιτητές και καθηγητές συνεχίζουν να αντιστέκονται στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης που έφερε η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της πανδημία και διοργανώνουν δράσεις επανοικειοποίησης των χώρων τους. Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια ζητούν οι φοιτητές, που διεκδικούν με κάθε τρόπο την δια ζώσης επικοινωνία. Όλο και περισσότεροι στήνουν καρέκλες και μαξιλάρια στον προαύλιο χώρο των πανεπιστημίων, παρακολουθούν διαλέξεις, συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ένα πέπλο τρυφερότητας στις σκοτεινές μέρες που βιώνουμε.
Σε μία κατάσταση μεγάλης έντασης με την αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εισβάλει στα πανεπιστήμια, φοιτητές και φοιτήτριες εξακολουθούν να απαντούν με τη ζωντάνια και το πάθος τους για ζωή από τα γρασίδια των σχολών τους. «Είναι ένα ζήτημα το γεγονός, ότι έχει περάσει ένας χρόνος κι ακόμη οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη φοιτητική τους ιδιότητα, η ως έναν βαθμό συνδέεται και με τον χώρο. Όπως συνδέεται και με την κοινωνική επαφή με τους υπόλοιπους φοιτητές, πάντα με το γεγονός ότι πρέπει βέβαια να σεβόμαστε τα υγειονομικά μέτρα» σχολίαζε ο υποψήφιος Διδάκτορας της Νομικής, ο κ. Νταφόπουλος στο ΤhePressProject.
«Να μη λείψει κανείς από τον αγώνα για να πάρουμε πίσω τις σπουδές και το μέλλον μας» φωνάζουν οι φοιτητές, διοργανώνοντας δράσεις για το «ζωντάνεμα» των σχολών τους. Τα πανεπιστήμια δεν είναι τοίχοι μέσα στους οποίους μοιράζεται στείρα γνώση. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι οι φιλίες που κάνεις, οι κοινοί προβληματισμοί που μοιράζεσαι, ο χρόνος μετά τα μαθήματα που ξοδεύεται ανάμεσα σε καφέδες και συζητήσεις στον δρόμο, οι καθηγητές που έχουν πολλά περισσότερα να σου πουν από μια απλή ανάγνωση βιβλίων, τα αγγίγματα, τα γέλια και τέλος πάντων τα πιο ανέμελα χρόνια πριν βγεις στον σκληρό κόσμο μόνος σου.
Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι φοιτητές φωνάζουν «να μη λείψει κανείς από τον αγώνα για να πάρουν πίσω τις σπουδές και το μέλλον τους», διοργανώνοντας δράσεις για το «ζωντάνεμα» των σχολών. Τόσο στο πλαίσιο των διαλέξεων αλλά και των δράσεων, όλοι τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, κρατώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκες και με τα αντισηπτικά ανά χείρας.
Τα μαθήματα εξακολουθούν να διεξάγονται με αμείωτη ένταση και, όπως τονίζει ο Χρήστος Αβραμίδης σε ρεπορτάζ του στην «Ελληνοφρένεια», «διεξάγονται καθημερινά διάφορες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαρκής διοργάνωση αντι-μαθημάτων που πραγματοποιούνται όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από καθηγητές. Μάλιστα ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν υπερβαίνει πολλές φορές των αριθμό όσων παρακολουθούσαν τις διαλέξεις σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας»
Την Τετάρτη 7 Απρίλη έλαβαν χώρα 2 αντιμαθήματα. Το πρώτο είχε τίτλο «Ρατσισμός: Ιστορίας, πολιτική ιδεολογία» με τον Λουκιανό Χασιώτη, ενώ δεύτερο «Πολιτισμικές και πολιτικές εκφάνσεις του αγώνα για την μαύρη απελευθέρωση στις ΗΠΑ» με τον Κώστα Σαββόπουλο και την Λία Γυιόκα. Τις διαλέξεις ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων της Pat Parker.
Από το πρωί της Παρασκευής ήδη δύο δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διά ζώσης διάλεξη Παθολογικής Ανατομικής με τον κ. Λάζαρη στην Ιατρική Αθηνών δίπλα στο άγαλμα του Ιπποκράτη πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα. Η διάλεξη εντάσσεται στο διήμερο δράσεων για το “ζωντάνεμα” των σχολών μας!