Στο ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca εστίασε και πάλι κατ’ αποκλειστικότητα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

«Παρατηρούμε προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα» σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι είναι «πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό». Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή θρομβοφιλίας καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. «Η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 ανα εκατομμύριο» ανέφερε και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημείωσε πως έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης και υπενθύμισε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών επισημαίνοντας ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Σε ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σημείωσε πως «Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμού» προς τα παιδιά. Η έγκριση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν συνεπάγεται και την έναρξη των εμβολιασμών. Αυτό θα κριθεί όπως πάντα από τη στάθμιση του οφέλους σε σχέση με τον κίνδυνο. Και αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, όχι στο παρόν. Το παρόν θα πρέπει να εστιάζεται στην τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος στη μη αθέτηση των προγραμματισμένων εμβολίων, που πραγματικά θα μπορέσουν να μας δώσουν την  ελευθερία μας για την επιστροφή στην κανονικότητά μας».

«Μεγάλο άνοιγμα των εμβολίων σε τρεις ηλικιακές ομάδες»

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca  υποστήριξε ότι «Από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί, 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 743.000 έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7%.

Σε «μεγάλο άνοιγμα των εμβολίων σε τρεις ηλικιακές ομάδες αναφέρθηκε επίσης ο Μ. Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 21 Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 50-54 ετών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, αναλόγως του νοσήματος, για πολίτες ηλικίας 18-59 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέος σημείωσε πως την Τετάρτη (14/4) η χώρα αναμένεται να παραλάβει 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και πως οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκε στο ευρύτερο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την παράδοση των υπολοίπων δόσεων των εμβολίων στη χώρα, ως συνηθίζει, αντιθέτως περιορίστηκε στο ότι «Ευελπιστούμε ότι αν πάνε όλα βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και για άλλες ομάδες, έτσι ώστε να φτάσουμε  τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».